Konya adeta kafe çöplüğüne döndü

Konya adeta kafe çöplüğüne döndü
“Müşteri gelsin diye kiralık araba tutanı da sektörde işçi olarak çalışırken borçlanarak kafe açan da var” diyen Kürkçü, Konya’da kafe sirkülasyonu olduğunu ve şehrin adeta kafe çöplüğüne döndüğünü söyledi.

PUSULA TV’de her gün Karatay Şehir Parkı’ndan yapılan canlı yayınlarla ekranlara taşınan UĞURLU GÜNDEM haftanın ilk programında işadamı Fatih Kürkçü’yü ağırladı. FOREV Endüstriyel Mutfak ve Züccaciye Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Kürkçü, sektöründen yeni yatırımlarına, hizmet kalitesinden yetişmiş eleman sorununa kadar farklı konulara ışık tuttu.

Girişimcilik ruhunun çocukluktan geldiğini ifade eden Kürkçü, “İlkokul zamanındayken, toptancılarda yerimiz vardı. Önümüzde de otogar vardı. Babama, ‘Kendi paramı kazanmak istiyorum’ dedim ve sakız satmak için otogara gittim. Sonrasında sünnet olduktan sonra bana alınan bisikletle de turlar yaptırdım. Kimlik ve saati emanete alıp bisikleti kiraya verir para kazanırdım” dedi.

1996 yılında bir fiil işletmelerin başına geçtiğini de ifade eden, “Babamdan devraldığım işleri bir süre toptancılarda yürüttük. Kısa bir süre sonra büyüme kararı alıp Büsan’a geçtik. Ardından da İstanbul’da bir oluşuma gidip bugün 65 ile mal gönderen bir kuruluş olduk” diye konuştu.

EĞİTİMLE BİRLİKTE TECRÜBE ÖNEMLİ

Sektördeki eleman ihtiyacına da vurgu yapan Kürkçü, “Çocuklara sorumluluk vermek, onların ayakta kalmasını sağlamak lazım. Şimdilerde 20-25 yaşlarına kadar çocuk hep hazır yemeye alışmış. O yaştan sonra da iş, öğrenip, çalışmaya başlaması çok zor. Böyle olunca da herkes bilgisayar başı iş istiyor. Eğitim önemli ama eğitimle birlikte tecrübe de önemli. Eğitimin yanında tecrübe yoksa tek başına eğitimin bir hükmü olmuyor” dedi.

SİLLE BARAJI İNANILMAZ BİR YER OLDU

Sille’deki değişime ve baraj etrafındaki çalışmalara da dikkat çeken Kürkçü, “Sille Barajı’na muhteşem bir talep var. Selçuklu Belediyesi tarafından 21 milyon TL’lik bütçe ile Sille Barajı yaşanılabilir, muhteşem doğal güzellikleriyle büyüleyen bir yer oldu. Yat limanı, piknik alanı, çocukların eğleneceği yerler, bizim 300 kişilik mekanımız, kendin pişir kendin ye mekanları, sac börekçileri ile Sille Barajı inanılmaz bir yer oldu. Bunun ötesinde Sille bambaşka bir yapıya büründü. Sille’nin merkezinde yollar artık yoğun talebe cevap veremez konuma geldi. Bu çok önemli bir olay. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay inanılmaz çaba içerisinde. Kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

ÖNCE MEVLANA, SONRA SİLLE

Hafta sonları 20-25 bin kişinin Sille Barajı’na akın ettiğini ifade eden Kürkçü, “Konya suya hasret, baraj bu noktada önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Konya ve dışarıdan gelen insanlar için büyük bir cazibe merkezi. Dağ içerisinde 2 milyon metrekarelik alanda 250 bin metrekarelik bir göl. Tepeye gelen, o manzarayı gören büyüleniyor. Hafta içi 7-8 binlik ziyaretçi kapasitesi var. Cumartesi 15 bin, pazar günü ise 25 bin kişi Sille Barajı’na akın ediyor.  Başkan Uğur İbrahim Altay’ın bölge için farklı hayalleri de var. Bunlar da hayata geçirilince, Konya’ya gelen önce Mevlana’yı görüp ardından soluğu burada alacak” şeklinde konuştu.

İŞ YAPAN SEKTÖRE YIĞILMA OLUYOR

Hizmet sektörüne değinen ve bu sektörde kalitenin olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Kürkçü, “Sosyal hizmet, insanları mutlu etmek gerçekten zor. İnsanlar sosyal mekanlara rahatlamaya, mutlu olmaya gidiyor. Bununla birlikte en iyisini istiyor. İyi hizmet, iyi masa… Bunun için hizmet kalitesini hep üst düzeyde tutmak zorundayız. Ekonomik krizle birlikte büyük işletmeler, para akışının olduğu yere yönelmeye çalışıyor. Örneğin sahaflığı bırakan pastane açmak istiyor. Kalite önemli ama herkes iş yapan sektöre yığılma yapıyor. Böyle olunca da denge de hizmet kalitesi de bozuluyor” dedi.

MÜŞTERİ ÇEKMEK İÇİN PAHALI ARAÇLAR

KİRALANIP DÜKKAN ÖNÜNE ÇEKİLİYOR

“20 kuruşa mâl ettiğiniz çayı 2 liraya satıyorsunuz, iyi para kazanıyorsunuz mantığıyla herkesin bu sektöre yöneldiğini ve Konya’nın kafe çöplüğüne dönüştürüldüğünün altını çizen Kürkçü, “Sektör deneyimi şart. Kafecilik, restorancılık zor işler. Herkes bu çayı 20 kuruşa mâl edip 2 liraya satıyorsunuz. İnanılmaz para kazınıyorsunuz diyor. Bu böyle değil. Şu an Konya’da inanılmaz bir kafe sirkülasyonu var. Kafe çöplüğüne döndük. Mekanlar heba olup gidiyor. Biz 12-13 yaşından beri hizmet zincirindeyiz. Burada profesyonellik şart. Sektörün mutlaka denetime tabi olması ve oda nezdinde kontrol altına alınması gerekiyor. Ustalık belgesi, eleman eğitimi, kalite kontrol hepsi şart. Yanımda çalışan bir işçi 30 bin liraya mekan açıyor, 100 bin lira da borçlanıyor. Ama ilerletemiyor ve belli bir süre sonra batıyor” ifadelerini kullandı.

Kürkçü, “Burası lüks mekan, buraya elitler geliyor desinler” mantığıyla pahalı araçların kiralanıp işletmelerin önüne çekildiğine bile şahit olduklarını söyledi.

KONYA’DA 400-500 MİLYON TL’LİK

RUHSATA AYKIRI İŞLETME VAR

Son olarak da belediyelerle yaşanan sıkıntılara ve sektör içinde yaşanan rekabetin getirdiği olumsuzluklara dikkat çeken Kürkçü, “Belediyelerle de sıkıntı yaşıyoruz. Ruhsat alınıyor, 6 ay sonra burası usule aykırı deniyor. Kriterler başta belirlenip, ruhsat verilmeden önce bunlar yerine getirtilmeli. Sonradan yaşanan sıkıntılar daha ciddi oluyor. Bu sefer de yöneticilere yönelik tepki oluşuyor. Belediye bu noktada özel bir birim oluşturup, yönetmeliğe uygun olarak eksiklerin giderilmesi sağlanmalı. 6 ay, 1 yıl sonra bunu yıkmanın anlamı yok. Ciddi paralar gidiyor. Şu anda Konya’da 400-500 milyon TL’lik ruhsata aykırı işletme var. Geçen hafta bir işletme yıkıldı. Arkadaşımızın kaybı 2,5 milyon TL… Ciddi bir sektör, ciddi yatırımlar var. Bu yatırımlar milli servet olarak görülmeli ve gerekli hassasiyet gösterilmeli.

Bunun yanı sıra rekabet büyük ve mekanlar arasında şikayetler yoğun. Herkes birbirini şikayet ediyor. Arkadaşlar rekabeti bırakıp, ruhsata uygun çalışmalar gerçekleştirmeli. İşgaliye yapılmazsa, kurallar uygulanırsa sorunlar daha az yaşanır.  

 

 

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum