'Coğrafi İşaret' tescilli ekşi mayalı Konya "Cihanbeyli Gömeç Ekmeği" nasıl yapılır?

'Coğrafi İşaret' tescilli ekşi mayalı Konya "Cihanbeyli Gömeç Ekmeği" nasıl yapılır?
 S. Yazı İşleri Müdürü
Cihanbeyli Gömeç Ekmeğinin üretiminde tercihen, Buğday ambarı Konya'da yetiştirilen "Gerek-79" çeşidi buğdaydan üretilen un kullanır. Ekmek hamurunda ve ekşi mayada aynı çeşit un kullanılır. Peki Konya Cihanbeyli Gömeç Ekmeği nasıl yapılır?

"Cihanbeyli Gömeç Ekmeği", Konya'nın kadim mutfak kültürünün, "Coğraf İşrat Tescilli" yöresel lezzetleri arasında yer alır.

Cihanbeyli Gömeç Ekmeği; buğday unu, ekşi maya, kaya tuzu ve su ile hazırlanan hamurun, ayaklı kara sac üzerinde ve kara fırında pişirilmesi suretiyle üretilen ekmektir. Herhangi bir katkı maddesi içermez. Pişmemiş hali 200 g olup daire şeklindedir.

Cihanbeyli Gömeç Ekmeğinin üretiminde kullanılan un, tercihen "Gerek-79" çeşidi buğdaydan elde edilir. Ayrıca karabuğday ya da tam buğday unları da kullanılabilir. Cihanbeyli Gömeç Ekmeğinin üretiminde kullanılan ekşi maya, un ve su kullanılarak ekmeğin yapımından 3-5 gün önce hazırlanır.

keveke-tasi.jpeg

KEVEKE TAŞINDAN YAPILAN KARA FIRINDA PİŞİRİLİR

Cihanbeyli Gömeç Ekmeğinin pişirildiği kara fırın, keveke olarak adlandırılan taştan yapılır. Keveke taşı, coğrafi sınırda çıkarılan bir taş olup hafif, yumuşak, gözenekli ve içi delikli yapısal özelliği sayesinde ısıyı yavaş yayar ve uzun süre muhafaza eder. Kara fırını ısıtmak için, içeriğinde kimyon tozu, hızar tozu, saman ile küçükbaş hayvan gübresi tozu bulunan ve coğrafi sınırda saçkı adı verilen özel bir toz karışımı kullanılır.

YAPILIŞI

MALZEMELER (200 adet İçin):

  • 25 kg buğday unu
  • 200 gr ekşi maya
  • 20 gr kaya tuzu
  • 20 lt sıcak su

EKŞİ MAYANIN HAZIRLANMASI:

Maya, ekmeğin yapımından 3-5 gün önce hazırlanır. Cam kavanozun içine, 250 g un ve 250 g su konulduktan sonra kavanozun ağzı ince bir bezle kapatılır ve oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. Ortalama mayalanma süresi 1-3 gündür. Mayada kabarcıklar oluşmaya başladığında, yarısı alınır ve ekmek hamurunu mayalamak için kullanılır. Kavanozda içerisinde kalan maya daha sonraki hamurlarda kullanılmak üzere saklanır ve sürekli olarak un ve su ile beslenir.

HAMURUN HAZIRLANMASI:

Geniş bir bakır kapta un, maya, su ve tuz karıştırılıp 30-45 dk yoğurulur. Hamurun daha kısa sürede mayalanması ve kıvam alması için hamurun içine sıcak su dolu kavanozlar konulur. Yoğurulan hamurun üstü kapatılır ve yaklaşık 60-90 dk mayalanmaya bırakılır.

gomec-001.jpg

FIRININ HAZIRLANMASI:

Keveke adı verilen taştan yapılan kara fırın, saçkı adı verilen ve kimyon tozu, hızar tozu, saman ile küçükbaş hayvan gübresi tozu ile hazırlanan özel toz karışımı ile ısıtılır.

EKMEĞİN PİŞİRİLMESİ:

Mayalı hamurdan, 200 g ağırlığında daire şeklinde bezeler hazırlanır ve üzerleri örtü ile kapatılıp 10 dk dinlendirilir. Dinlendirilen hamur bezeleri, ayaklı kara sac üzerine daire şeklinde yayılarak konulur ve önceden ısıtılan kara fırında yaklaşık 10 dk pişirildikten sonra fırından çıkarılıp soğumaya bırakılır.

Afiyet olsun

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.