“Konya enerji şehri olacak”

“Konya enerji şehri olacak”
Karapınar’a yapılacak olan ve ihalesi tamamlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’nın dünyada ilk kez Konya’da yapıldığını ifade eden Milletvekili Ziya Altunyaldız, projenin Konya için önemli bir eşik olduğunu kaydetti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Çılgın Proje’ diye nitelendirdiği Karapınar’daki Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı’nın ihalesi de tamamlanırken, Konya dev projeye ev sahipliği yapmak için hazırlanıyor. İhalesi yapılan proje Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6,99 centlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü kazanmış oldu. Konya’nın bu yatırıma ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla hem istihdam açısından hem de bir ilke ev sahipliği yapması dolayısıyla büyük kazanımlar elde etmesi bekleniyor.

10 MİLYON DOLAR AR-GE HARCAMASI

İhaleyi alan Güney Koreli firma ile Türk ortağı, 500 MW kapasiteli fotovoltaik güneş modülü üretim fabrikası ve AR-GE merkezi kuracak. Ar-Ge’de asgari yüzde 80’nin yerli mühendis çalıştırma şartı bulunurken, parça üretiminde ilk yıl yüzde 60, ikinci yıl 70 yerlilik oranı olacak. Her yıl en az 10 milyon dolar AR-GE harcaması yapılacak. Türk üniversiteleri ile ortak çalışacak, 600 bin konutun elektriğini üretecek. Projeyle, teknoloji transferi sağlanacak. Projeyle sadece fabrika ile üretim değil, çok sayıda yan sanayide, yedek parçada özellikle organize sanayi bölgeleri için yeni iş kolları gelişmesi hedefleniyor. Projeyle güneş teknolojilerinin yerlileştirilmesi ve panel üretiminde Türkiye’nin merkez haline gelmesi hedefleniyor.

KONYA TARİHİNDE EN BÜYÜK YATIRIMI ALIYOR

Projenin Konya’ya büyük kazanımlar sağlayacağının altını çizen Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız, “Konya bir kez daha tarihinde en büyük yatırımı almış olacak. 1.3 milyar doların üzerinde bir yatırım tutarı olan bu proje Konya tarihinde bir dönüm noktasıdır. Bu yatırım yerli-yabancı ortaklı olduğu için bir teknoloji transferi ve edinimi var. 500 megabaytlık fotovoltaik panel üretimi teknolojisinin Türkiye’ye getirilmesi, Konya’ya kazandırılması ve bunun yanında mühendislik hizmetlerinin de gelmesi çok önemli bir durum. Bu açılan fabrikada yüzde 80 mühendislik hizmetlerinin kendi kaynaklarımızdan kendi mühendislerimizden kaydedilmesi teknoloji transferi ve sürdürülebilir bir dönüşüm ile enerji üretimi boyutuyla Konya yepyeni bir boyut kazanıyor” dedi.

2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Altunyaldız, “Konya tarım-endüstri şehri olmasının yanında bir enerji şehri olması hüviyetine doğru ilk ve güçlü adımını atıyor. Bu yatırım dünyada ilk kez Konya’da yapılıyor. Dolayısıyla Konya’nın karakterini niteliğini dönüştürmeyi hızlandırılacak olan bir yatırım niteliği de taşıyor. O bakımdan sanayi-enerji entegrasyonu, teknoloji transferi ve Konya’nın enerji şehri olma boyutuna baktığımızda projenin Konya için çok önemli bir eşik olduğunu görüyoruz. İstihdam açsısından da yan sanayi ve tedariki ile birlikte 2 bin civanında bir istihdam bekleniyor. Bunun yanında pek çok yan sanayisinin oluşmasını da doğal olarak bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.