Konya öğrenci dostu bir şehir

Konya öğrenci dostu bir şehir
Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencileri arasında yer alan İlhan Atlı ve Birkan Bakay, Konya’nın öğrenci dostu olduğunu söylediler.

Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencileri arasında yer alan İlhan Atlı ve Birkan Bakay, Konya’nın öğrenci dostu olduğunu söylediler. İstanbul’dan üniversite için gelen Bakay, öğrencilerin düşünmeden Konya’ya gelmelerini söylerken Antalya’dan gelen Atlı ise “Konya’ya önyargı ile bakanlar varsa hemen bu düşüncelerinden kurtulmalılar” dedi.

ÖN YARGILARINDAN KURTULMALILAR

Kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ben İlhan Atlı. Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Aslen Adıyamanlıyım. Üniversite öğrenimim için Antalya’dan geldiğim Konya’da yavaş yavaş mezun olmaya hazırlanıyorum. Bir yandan okurken bir yandan da Konya Yenigün Gazetesi’nde Spor Sorumlusu olarak çalışmaktayım.

Konya ile yaşadığınız şehir arasındaki ramazan kültürünün farklılıkları ve benzerlikleri nelerdir?

Aslında ülkemizde oruç tutan kısımları ele alırsak hemen hemen tüm ramazan ayı boyunca yaşanan döngü aynı şekilde. Sahur vaktinde yenilen yiyecekler, iftarın dört gözle beklenmesi adeta bir şölen şeklinde geçiyor. Hava şartları Adıyaman’da oruç tutmayı biraz daha zorlaştırırken, coğrafyadan ötürü Konya’da havanın daha serin olması insanı daha kolay akşamı çıkarmasına yardımcı oluyor. Farklılık anlamında ise çok bir ayrım olduğunu söyleyemem ama Konya’da yaşanan Ramazan ayı ile Adıyaman’da geçen Ramazan ayı aynı diyebilirim.

ilhan-atli-5-001.jpg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde değişiklik oldu mu?

Aslında Konya’ya gelmeyi aklımın ucundan bile geçirmiyordum. Aslında olmaması gereken ancak birçok önyargım vardı. Ancak Konya’ya geldikten sonra aslında bir huzur kaplıyor sizi. Havasından mı suyundan mı bilemem ama gerçekten insanları çok cana yakın ve yardımsever. İnsanların sıcakkanlılığı ile karşılaştıktan sonra düşüncelerim elbette değişti. Konya’ya önyargı ile bakanlar varsa hemen bu düşüncelerinden kurtulmalılar. Çünkü Konya hayal dünyalarındaki gibi bir yer değil. Gerçek anlamda öğrenci şehri.

ilhan-atli-3.jpeg

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya’da kalmayı isterim ancak hedeflerim doğrultusunda burada kesin kalacağım diyemem. Yaşanabilirlik seviyesi açısından oldukça üst düzey bir şehir. Dışarıdan bakıldığı gibi bir şehir değil. Yapacağınız birçok aktivite var. Hedeflerimin yanı sıra burada şartlarımın oluşması durumunda Konya’da kalmayı memnuniyetle karşılarım.

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden ve ilginçlikle karşıladığınız olay nedir?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya’da en çok ilginçlikle karşıladığım ve takdir ettiğim bir konu var. O da tramvay renkleri. Yanlış hatırlamıyorsam 2013 yılında alınan bu tramvayların renkler Yeşil-Beyaz. Bu renkler de Konyaspor takımının renkleri ve Yeşil-Beyaz renklere Konya halkı, taraftarları karar vermiş. Yapılan anket sonucunda tramvayların Yeşil-Beyazlı renklerin olacağı kararlaştırılmış. Bir şehrin takımını bu denli sevmesi ve yolculuk ettiği araca da sevdalarının renklerini vermesi gerçekten önemli bir konu.

ÖĞRENCİLER KONYA’YA DÜŞÜNMEDEN GELEBİLİRLER

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, Birkan Bakay İstanbul’da ailemle yaşıyorum. Memleket olarak Tunceliliyim. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisiyim.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki ramazan kültürünün benzerlik ve farklılıkları nelerdir?

İstanbul'da ramazan ayı çok sıradan geçiyor açıkçası. İnsanlar eskiden olduğu gibi birbirine yakın ve içten değiller. Ama Konya'da ramazan ayı bir başka güzel oluyor. İnsanlar iftarlara davet ediyor. Öğrenci olduğumuzu bilenler evimize yemek getiriyorlar. Konya'da insanların öğrencileri düşünüp iftarlık yemek getirip düşünmesi çok güzel bence.

birkan-bakay-3.jpg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Üniversite hazırlık okuyan kardeşlerime söylemek istediğim şuanda Konya'ya karşı endişeli olabilirsiniz. Fakat belli bir zaman yaşadıktan sonra Konya'nın üniversite şehri olduğunu ve buranın gerçekten anlatılan Konya'dan farklı olduğunu anlayacak ve seveceksiniz. Konya'da kalmayı önceden düşünmüyordum. Fakat buranın insanlarına ve iş ortamında bulununca fikirlerim değişti. Şuanda okulumu bitirip güzel bir meslekte çalışmak için uğraşıyorum. Mezun olduktan sonra Konya'da çalışmayı isterim tabi ki de.

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Konya deyince aklıma ilk olarak buranın kendine özgü olan şivesi aklıma geliyor açıkçası. Güzel bir şiveye sahipler. Burada 4 senedir yaşadığım için ister istemez bende öğrenmeye ve konuşmaya başladım.

Geldiğiniz şehir ile Konya arasındaki farklar neler?

Geldiğim şehir çok kalabalık bir yer oluğu için Konya'ya alışmam zaman almıştı. Önceden bir an önce okul bitsin de İstanbul'a geri döneyim diye dua ediyordum. Fakat Konya hakkında düşüncelerim gün geçtikçe değişmeye başladı. Artık İstanbul'a ailemin yanına gidince bile Konya'yı özler oluyorum. Ben sakinliği seven biriyim. Konya sakinlik açısından gerçekten diğer şehirlerden farklı. İstanbul'da insanlar birbirine yabancı davranıyor. Konya birbirine yakınlık anlamında gerçekten güzel ve cana yakın bir şehir.

birkan-bakay-5.jpeg

Konya'da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya'da okumak aslında kolaylık sağlıyor. Buradaki belediyelerin toplu ulaşımlara zam yapmaması ve yemekhane fiyatları gerçekten uygun. Bu anlamda Konya gerçekten öğrenci dostu bir şehir. Yeni başlayacak ya da tercih etmeyi düşünen öğrenci kardeşlerim düşünmeden gelebilirler. Konya anlatılanın aksine çok güzel ve modern bir şehir.

(Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.