Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları başladı

Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları başladı
Savunma sanayi sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olan Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’ başladı

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen ve savunma sanayi sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olan ‘Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’ Selçuklu Kongre Merkezi’nde başladı. 18-20 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan buluşmanın açılış törenine Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katıldı. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, TEI, TÜBİTAK SAGE ve STM gibi 90’a yakın ana sanayi ve tedarikçi firmanın katıldığı buluşmaya aynı zamanda sektörün paydaşları ve tüm sanayiciler de iştirak ediyor. Açılış töreninde, konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir savunma sanayisinde söz sahibi şehirlerden Konya'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Demir, “Günümüzde ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha önemli bir konuma geldi. Teknolojik bağımsızlığın gerçekleşmesi için altyapı, bilim, araştırma, teknoloji geliştirme ve sanayinin buna entegre olması gibi bir zincirin art arda çalışması mutlak bir gerekliliktir. Bunları yaparken savunma sanayimizin geldiği noktayla ilgili verilere baktığımızda son 18 senede ve özellikle son dönemlere baktığımızda ivme ile giden güzel bir gidişatımız var. Ama içinden geçtiğimiz konjonktüre baktığımızda Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlere ve jeopolitik konumumuza baktığımızda Türkiye’nin bundan daha iyisini yapması gerektiğini görüyoruz” dedi.

demir.jpg

DEMİR: 5 SENE ÖNCESİNE KADAR PİYADE TÜFEĞİMİZ BİLE YOKTU

“5 sene öncesine kadar Türkiye’nin kendi tasarladığı ve tamamen kendi ürettiği bir piyade tüfeği bile yoktu, lisanslı ürettiklerimiz vardı” diyen Demir şunları kaydetti: “O günden bugüne, kendi tasarladığımız, kendi ürettiğimiz muhtelif kalibre, menzil ve kabiliyetli tüfekler, hava savunma sistemleri, çeşitli akıllı mühimmatlarımız, yerden havaya, havadan yere, denizden denize muhtelif kabiliyetler gösteren muhtelif menzillerde roketlerimiz var ve milletçe başarıyla söyleyebiliriz ki uzaya da ulaşmış durumdayız. Bunlar bize cesaret vermeli, ‘başarabiliriz’ duygumuzu tetiklemeli ama daha çok mesafe yürümemiz gerektiğini de hiçbir zaman unutmamalıyız” diye konuştu.

SAVUNMA SANAYİSİ UCUZ SİYASETE MALZEME EDİLMEMELİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki millileştirme hamlesinin ülke için çok önemli olduğunu belirten Demir, “Savunma sanayisinin siyaset üstü bir konu olduğunu, ucuz siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini defalarca söyledik. Bunun bir milli yürüyüş olduğunun herkesçe anlaşılması gerekiyor. Bazen soruluyor, ‘Falanca ürünün filanca şeyi nereden, motoru buradan mı?’ diye. Buna cevabımız şu, hangi konuya 20 sene önce başladık ama başaramadık? ‘30 sene önce şunu yapmak istedik ama olmadı, bu ülke yapamadı.’ diye bir argüman var mı? Bir şeye başlamazsanız yapamazsınız. Sizi başlattırmazlarsa, başlayan işlerin önünü keserlerse yapamazsınız. Geçmişte başlamış, önü kesilmiş onlarca işi hatırlayın. Otomobilde bile Devrim otomobilinin kaderini hatırlayın. Bunları gündeme getirdiğimizde o zaman bu kararlılık, bu irade çok çok önemli” dedi.

kutukcu.jpg

KÜTÜKCÜ: HEDEFİMİZ KONYA’YI DAHA GÜÇLÜ BİR ANA YÜKLENİCİ HALİNE GETİRMEK

Konya Sanayi Odası olarak uzun süredir Savunma Sanayi ile ilgili son derece önemli çalışmalara yürüttüklerini belirten Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü Bugün 6. sında birlikte olduğumuz Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’nın ilkini de 2014 yılında düzenlemiştik. 2014 yılında Konya’nın sektördeki ihracatı 32 milyon 860 bin dolar iken bu yılın ilk 10 ayında 232 milyon 151 bin dolara ulaştı. Yani sektör ihracatını son 7 yılda 7 kattan fazla arttırmayı başardı. Ben bu şehrin sanayi odası başkanı olarak şuna yürekten inanıyorum. Ben bu vesileyle Savunma Sanayi başta olmak üzere teknoloji üreten tüm ana sanayileri Konya’mıza yatırıma davet ediyorum. En öncelikli hayallerimizden birisi Konya’mıza savunma ve havacılık sanayinde bir ana sanayi yatırımı kazandırmaktı. Bunu da Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası yatırımı ile şehir olarak birlikte başardık. Hemen ardından ilan edilen Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ve bölgenin ikinci yatırımı olacak Türkiye Silah Test Merkezi ile TÜBİTAK’ın bölgeye yapacağı yatırımlar şehrimizin sektöre dair heyecanını sürekli besliyor. Şimdi sektöre dair yeni hedeflerimiz var. Şu anda öncelikli hedefimiz, ana sanayi firmalarımızla daha fazla iş birliği yapan Konyalı sanayicilerimizin sayısını artırarak, Konya’yı sektörde daha güçlü bir ana yüklenici haline getirmek. Savunma sanayi alanında Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olan ve bu yıl 6.sını düzenlediğimiz Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları da, hedeflerimizi gerçekleştirmemize büyük katkı sunacak.” dedi.

buyukdede.jpg

BÜYÜKDEDE: YERLİLİK ORANI YÜZDE 20’LERDEN YÜZDE 80’LERE ÇIKTI

Savunma Sanayii’nde son 20 yılda çok büyük ilerlemeler kaydedildiğinin altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede “Yerlilik oranımız yaklaşık yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkardık. İthalata bağımlı olduğumuz günlerden, tasarlayan, üreten ve ihraç eden bir konuma geldik. Konya bölgesinin en büyük ihracat kalemlerinden av tüfeği sektöründe 2020 yılında 2019 yılı ihracat rakamlarını 2 katına çıkararak yaklaşık 264 milyon dolarlık rakam ile İtalya’yı da geride bırakarak dünyada birinci olduk. Tedarikçisi olduğumuz ülkelerin bağımlı kılma politikalarının bir sonucu olan yaptırımlar milli ve yerli savunma sanayi ilkesine önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu ilke kapsamında Savunma Sanayi’nde yapmış olduğumuz projeler meyvelerini vermeye başlamıştır. Konya’daki firmaların kendi ürünlerini olması ya da kendi sektörlerine yönelik ekipman, makine, bilgi birikimi olmasından dolayı Savunma Sanayi’ne alt yüklenici firma olmaları konusunda yoğun bir iş geliştirme çabası olduğunu gözetlemekteyiz. Orta yüksek ve yüksek teknolojili üretimin payının uluslararası pazarlara entegre bir biçimde daha arttırılabilmeyi ve geleceğin teknolojilerinin Ar-Ge’sinin de yapılabilmesini hedefliyoruz. Son olarak önemli bir gelişmeden daha bahsediyorum. 7 Ocak 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Konya Selçuklu’da yer alan yaklaşık 1581 dönüm büyüklüğündeki alanda Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi olarak ilan edildi. Bu bölgenin ilk yatırımcısı ASELSAN oldu. Alandaki diğer yatırımcıların belirlenmesine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor.

altunyaldiz.jpg

ALTUNYALDIZ: 3 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ KONYALI SANAYİCİLERDEN BEKLİYORUZ

“Ülkemiz her yıl yüzde 5.2 oranında büyümeyi başaran sanayi üretimi sayesinde 2002'den bugüne 13 kat artışla 1.1 trilyon TL'ye ulaştık” diyen Konya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, “Konya 2020 yılının tamamında yaptığı ihracatı, ilk 9 ayda gerçekleştirdi ve Ocak- Ekim itibariyle yüzde 40 dolar seviyelerini yakaladık. İnşallah yılsonu itibariyle 3 milyar dolar seviyesini Konyalı sanayicilerimizden bekliyoruz. Konya’nın savunma ve havacılık sanayi alanındaki ihracatı 2011 yılında 12 milyon 517 bin dolardı. Aradan geçen 10 yılda, Konyalı sanayicilerimiz sektördeki ihracatımızı 18 kattan fazla artırdı ve bu yılın ocak-ekim döneminde 232 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirdiler. Sektörde İstanbul, Ankara ve Eskişehir’in ardından 4. en büyük ihracatçı il konumuna yükseldik. İnşallah önümüzdeki dönemlerde yapılacak yeni yatırımlar ve iş birlikleri ile bu alandaki etkinliğimizi daha fazla artıracağız” şeklinde konuştu.

ozkan.jpg

ÖZKAN: YATIRIM İŞTAHININ KONYA’DA ÇOK YÜKSEK

Konya’nın hem en önemli medeniyet merkezlerinden birisi hem tarımsal alanda tarımsal hasılanın önemli oranda elde edildiği bir alan hem kültürel anlamda çok önemli bir birikim olduğunu vurgulayan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Son yıllarda sanayileşmeyle ilgili ulusal sanayi stratejimizin altını dolduracak faaliyetleriyle tebarüz eden ve herkesten teveccüh gören bir yer. Bu anlamda sadece şunu örnek vereyim; Yatırım iştahının Konya’da çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Bizim 5-10 tane arsa parçası vardı bu yatırımcıların yatırım yapması yönünde, eskiden 10-20 sene önce bu bir yatırımcı bulabilmek için şehirde bütün herkes toplanıp birisini ikna etmeye çalışıyordu. Biz bu arsalarımızı çıkardığımız zaman inşallah dolar diye beklerken 400 tane müracaat oldu yani 400 kişi 10 arsa için nitelikli bir fabrika yapmak üzere kuyrukta bekliyor bu da yatırım iştahının ne kadar çok yüksek olduğunun çok belirgin bir ifadesi” dedi. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.