Konya Şeker hamyağ ve tohumda da iddialı

Konya Şeker hamyağ ve tohumda da iddialı
Konya Şeker'in Altınekin Kampüsü’nde bulunan ve tohumculukla ilgili faaliyetlerini yürüten Beta Ziraat A.Ş. Türkiye’nin sayılı tohum fabrikalarından biri. Konya Şeker’in Ham Yağ Fabrikası ise bölgenin ayçiçek ekim merkezine dönüşmesini sağlıyor

Konya Şeker’in, tohumculuk faaliyetlerine 2008 yılında başladığını söyleyen Konya Şeker Beta Ziraat A.Ş. Direktörü Gökhan Altay, “İlk olarak Altınekin’e Tohum İşleme Tesisinin temellerini atıldı ve 2010 yılında kurulumunu tamamlandı. Türkiye’nin ilk tohumculuk firması olarak 1961 yılında kurulan Beta Ziraat ve Tic. A.Ş. ise Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından hisselerinin büyük kısmı devralınarak tohumculuğun merkezi Altınekin’e kazandırıldı. Yıllar içerisinde, yapılan yatırımların tutarı 78 milyon liradır.  Beta Ziraat Bünyesinde; Yenişehir Tohum Üretim ve Islah Şubemizde, Amasya Suluova Üretim Şubemizde, Merzifon Ön Temizleme Tesisimizde, Altınekin Tohum İşleme Tesisimizde, Kalite biriminde, Ar&Ge biriminde, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Tesis, Mali İşler, Lojistik ve Satış birimlerimizde yaklaşık 100 kişi istihdam ediliyor” dedi. 

dsc-0874.jpg

ALTINEKİN’E İŞ İSTİHDAMI KAZANDIRILDI

2018 yılında en kaliteli tohumları çiftçilere ulaştırmak adına Çumra Şeker Fabrikası’nda tam iklim kontrollü sera revizyonu yapıldığını söyleyen Altay, “Türkiye de tohumculuk sektöründe tohum fiyatlarının çiftçinin aleyhine olduğu, çiftçilerimizin tohumları fahiş rakamlarla satın alıyor olması ve tohumda genel olarak dış ülkelere bağımlı olmamız gibi faktörler, ülkemizde tohumculuk sektörünün önemini ortaya koymuş ve Başkan Sayın Recep Konuk’un talimatları ile Beta Ziraat A.Ş.’nin hisselerinin satın alınması gündeme gelmiştir. “Kendi Tohumumuzu Kendimiz Üretelim” mantığından yola çıkılarak harekete geçilmiş ve Konya Şeker, Türkiye’nin ilk tohum Şirketi olan Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş’nin yüzde 57,54 hissesini satın aldı. Tesisin Altınekin de kurulması ilçemize iş istihdamı kazandırmıştır. Türkiye de şeker pancarı tohum pazarının yüzde 40’ını elinde bulunduran şirketimiz özellikle şeker pancarı tohumunun çiftçiye fahiş rakamlarla satışını engellemiş piyasada tohum fiyatını belirleyen kurum olmuştur” diye konuştu.

TOHUM İHRACATIMIZ HER YIL ARTIYOR

Şirketin bölge ve ülkeye katkılarından da bahseden Altay, “Şirketimiz başta Konya olmak üzere Samsun, Amasya, Eskişehir, Antalya ve Bursa illerinde 16 farklı bitki türü ve 50’nin üzerinde çeşit ile tohum üretimi gerçekleştirerek ülke tarımına katkı sağlamaktadır. Beta Ziraat, Ar-Ge çalışmalarını da Adana, Osmaniye, Karaman, Konya, Amasya, Eskişehir, Bursa, Muğla, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde sürdürüyor. Şirketimizin ürün portföyündeki zenginlik, uluslararası tohum pazarında yer almamızı ve gerçekleştirdiğimiz ihracata yönelik tohum üretimleriyle de ülke ekonomisine katkı sağlamamızı mümkün kılmıştır. Özellikle hibrit mısır, hibrit sebze, standart soğan ve sofralık bezelye türlerinde Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine tohum ihracat miktarlarımız her geçen yıl göstermektedir” dedi.

DÖVİZLER ÜLKEMİZDE KALIYOR

Hamyağ Tesisinin inşaatına 2012 yılında başlandığını ve 2012 yılında tesisin üretime başladığını dile getiren Konya Şeker Hamyağ Fabrikası Direktörü Niyazi Arslantaş, “Hamyağ Tesisleri’nde kuruluşundan bu güne kadar ham Ayçiçek yağı, ham kanola yağı, Ayçiçek tohumu toz küspesi, Ayçiçek tohumu pelet küspesi, Ayçiçek tohumu çuvallı pelet küspesi ve kanola tohumu küspesi üretimlerini gerçekleşiyor. Ülkemizin yağ ihtiyacı için, ithalatı azaltarak ülke içinden kaynak sağlıyoruz. Ayrıca yıllık 50-60 bin ton Ayçiçek yağı ve 70-80 bin ton Ayçiçek küspesi üretimi ile ülke dışına verdiğimiz dövizin ülkemizde kalmasını da sağlıyoruz. Tesisimiz günlük 500 ton Ayçiçek çekirdeği kırma kapasitesi ile İç Anadolu bölgesinin en büyük hamyağ tesisleridir” dedi.

dsc-0863.jpg

EN FAZLA YAĞLIK AYÇİÇEK ÜRETEN İL KONYA

En önemli görevlerinin piyasada regüle görevi yaparak üreticiye daha çok kazandırmak olduğunu ifade eden Arslantaş, “Altınekin Hamyağ Tesisleri yapılmadan önce Konya bölgesinde 35-40 Bin Ton seviyesinde olan Ayçiçek üretimi, tesislerin üretime geçmesiyle 210 bin ton olmuştur. Bu üretim ile Türkiye’nin en fazla yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili Konya olmuştur. 2013 ve 2014 yıllarındaki 260 bin ton seviyeleri ile Konya bu yıllarda en fazla Yağlık Ayçiçek üretimi yapan il konumuna yükselmiş ve son yıllarda da yaklaşık 350 Bin ton üretim ile Tekirdağ’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye’nin yaklaşık 1 milyon ton olan hamyağ ihtiyacının yüzde 10’u karşılayan fabrikamız bitkisel yağ ithalatının azaltılmasına katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

dsc-0899.jpgdsc-0904.jpgdsc-0908.jpgdsc-0916.jpgdsc-0917.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.