Konya Sille Köyü'nün tarihi nedir? Sille'nin özellikleri

Konya Sille Köyü'nün tarihi nedir? Sille'nin özellikleri
Konya’nın tarihi ve turistik köyü Sille, 5 bin yıllık tarihi ile buram buram geçmişin izlerini taşıyor.

Tarihi 5 bin yıl öncesine uzanan Sille, Konya’nın en gözde yerlerinden bir tanesi Taş evleri, köprüleri ve havasıyla eşsiz bir deneyim sunan tarihi Sille köyü, Konya’yı ve Konya dışından gelen vatandaşları tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

sille-2.jpg

SİLLE NEREDE BULUNUR? SİLLE’YE NASIL GİDİLİR?

Sille, Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı merkeze 8 km uzaklıkta bulunan şirin bir köydür. Buraya ulaşımı kendi aracınızın yanı sıra toplu ulaşım araçları ile de kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Son yıllarda geçirdiği restorasyon çalışmaları sonucunda Sille Kültür Vadisi olarak anılmaya başlandı. Sille Ortaçağ’dan Cumhuriyet Dönemine kadar pek çok mimari yapıyı barındırıyor. Kayadan oyularak yapılmış kiliseleri, şapelleri ve evleriyle eşsiz bir mimariye sahip.

AYA ELENA KİLİSESİNİ GÖRMELİSİNİZ

Konya il merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Aya Elena Kilisesi, MS 327 yılında inşa edilmiş. Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena tarafından yaptırıldığı biliniyor. Helena, hac için Kudüs’e geçerken Konya’ya uğramış ve burada ilk Hristiyan dönemlerine ait oyulmuş mabetleri görünce burada kendisi de bir mabet yaptırmak isteyip, Aya Elena Kilisesi’nin temellerini atmış.  Aya Elena Kilisesi, kesme sille taşından inşa edilmiş. Avlu kısmındaki odalar kayalara oyulmuş vaziyette bulunmakta. Aya Elena Kilisesi, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Pazartesi günleri hariç ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

sille.jpg

TARİHİ ŞEYTAN KÖPRÜSÜ

Dağa doğru tırmandığınızda gözünüze Kapadokya’daki oyma mağaraların burada da olduğunu göreceksiniz. Sille’ye gidenlerin pek bilmediği ama kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bırakın üzerinden bir atın geçmesini iki insanın bile geçmesinin imkânı olmayan tarihi Şeytan Köprüsü’nü göreceksiniz. Türkiye’ de biri Van’da diğeri de Konya Sille’de bulunmak üzere iki tane köprü mevcut.

AK MANASTIR/EFLATUN MANASTIRI ZİYARETE AÇIK

Edinmiş olduğum bilgilere göre, Sille’de de Kapadokya’daki gibi kayaların oyulması ile oluşturulan kaya kiliseleri oldukça önemli bir yere sahip. Bu kiliselerin içinde en önemli yere sahip olan Ak Manastır veya Eflatun Manastırı olarak da bilinen Hagios Khariton Manastırı. Bu manastır gerek Hristiyan gerekse İslam dünyası için Mevlevilik için epey önemli olduğundan söz edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.