Konya'da çiftçilere sarı pas ve süne uyarısı

Konya'da çiftçilere sarı pas ve süne uyarısı
 Editör
Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, çiftçileri sarı pas ve süne tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Sarı pas hastalığı ve süne tehlikesine karşı çiftçilere uyarı da bulunan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “Bahar yağışları hububatta bitki gelişimi ve rekolte için büyük önem taşırken, aşırı yağışlara bağlı olarak sarı pas hastalığı ve anaç süne riski ortaya çıkmıştır” dedi.

Sarı pas hastalığı ve süne tehlikesinin arttığını belirten Başkan Çevik yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bölgelere göre değişkenlik göstermekle birlikte geçtiğimiz yıllara göre ülkemiz daha yağışlı bir bahar dönemi geçiriyor. Ülke genelinde 1 Ekim 2023-6 Nisan 2024 tarihleri arasında yağış toplamı 461 mm olup, geçen yılın %21 üzerinde gerçekleşti. Ülkemiz hububat üretiminin %33’ünün gerçekleştiği İç Anadolu Bölgesi de aynı dönemde 268 mm yağış almış olup geçen yıla göre artış %15 seviyesinde. Baharla birlikte artan yağışlar çiftçileri sevindirirken, ekinlerde sarı pas hastalığı ve anaç süne riskini arttırdı.

ciftcilere-uyari-1.jpeg

SARI PAS HASTALIĞINA DİKKAT!

Çevik, “Bahar yağışları hububatta bitki gelişimi ve rekolte için büyük önem taşımaktadır. Tabii bu yağışların artmasıyla beraber dezavantaj da oluşmaya başladı. Aşırı yağışlara bağlı olarak bitkilerde en çok görülen sarı pas hastalığıdır. Sarı pas bulaşıcı ve hızla yayılan bir hastalıktır. Mücadelesi büyük önem taşımaktadır. Çiftçilerimiz kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir. Tarım müdürlüklerine müracaat ederek, onların bilgisi dahilinde ilaçları kullanarak kimyasal mücadeleye zamanında başlamaları gerekiyor. İlaçlamaların uygun zaman ve belirtilen dozlarda ve uzman tavsiyesinde yapılması mücadelenin başarısı için önemlidir. Zamanında mücadele edilmezse tarlada verim düşer."

ciftcilere-uyari-4.jpeg

ANAÇ SÜNE GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Bitkide verim kaybına neden olan önemli bir etken de sünedir. Yağışlara bağlı olarak lokal alanlarda anaç süne tespit edilmiştir. Bu noktada üreticilerimiz dikkatli olmalı ve tarlalarını kontrol ettirmelidir. Zararlının görüldüğü yerlerde süne ilaçlaması yapmalıdır. Mücadele yapılmadığında zararın büyüyerek artacağı unutulmamalıdır. Kalitesiz buğday hasat ederek, ürünün düşük fiyattan satılmasıyla oluşacak gelir kaybına karşı çiftçilerimizi süneye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz."

ciftcilere-uyari-5.jpeg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.