Konya’da her 10 kişiden 7’si obez

Konya’da her 10 kişiden 7’si obez
Konya’da her on kişiden yedisinin obez olduğunu söyleyen Diyetisyen Bilge Yavuz, “Konya 95 kilo ortalamasıyla Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme obezitenin en temel sebepleridir” dedi

EN ÖNEMLİ NEDENİ KAHVALTIYI ATLAMAK

Modern çağın hastalıklarından obezite gün geçtikçe hayatımızda daha çok yer ediniyor ve obez sayısı hızla artıyor. Uzmanlara göre yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam obezitenin en temel sebepleri arasında. Obezite nedeninin hareketsizlik ve yağlı yemekler olduğunu söyleyen Diyetisyen Bilge Yavuz, “Daha çok hareket etmeliyiz ve düzenli beslenmeliyiz” dedi. Konya’da obezitenin hızla yaygınlaştığına da dikkat çeken Yavuz, yemek kültürünün de etkisiyle şehirde her on kişiden 6-7’sinin obez sınıfına girdiğini söyledi.  

Obezitenin tanımını yapan Yavuz, “Obezite vücudun yağ oranının yağsız kütle oranından daha fazla olmasıdır. Beden kitle endeksine göre normal yağ oranı erkeklerde yüzde 15-18 kadınlarda da yüzde 20-25 olmalıdır. Bunların üzerini obez kabul ediyoruz.  Bel çevresi ölçümü de bize obeziteyle ilgili bilgi verir.  Erkeklerde 102 cm’nin üzeri, kadınlarda da 88 cm’nin üzeri obez olarak kabul ediliyor. Obezite, armut tipi obezite ve elma tipi obezite olarak 2’ye ayrılır. Armut tipi obezite, vücutta deri altında ve kalça bölgesinde birikmiş yağ oranı genelde kadınlarda ortaya çıkar. Erkeklerde gözüken elma tipi obezitenin hastalıklarla ilişkisi olduğu ortaya çıkarıldı. Kardiyobasküler hastalıklar, tip 2 diyabet, hiper tansiyon ve uyku apnesine sebep olduğunu bilim çevrelerince kanıtlandı” dedi.

HAREKETSİZ YAŞAM, YANLIŞ BESLENME

Diyetisyen Bilge Yavuz, obezitenin nedenlerini “Obezitenin nedenleri, hareketsiz yaşam, öğün sayısını azaltmak ve en önemli öğün olan kahvaltıyı atlamak. Kahvaltıyı atlayıp öğün sayısını 2’ye düşürüyoruz, bu yüzden daha çok acıkıyoruz ve çok acıktığımız için de gün içinde tüketmemiz gereken her şeyi iki öğünde tüketiyoruz. Uzun süren açlıklar sonucunda kan şekeri düşüyor ve bundan dolayı insülin salınımı artıyor bu da bilinçsizce daha fazla yememize neden oluyor. Araba kullanımı ve fast food obezitenin artmasının baş nedenleri stres de iştah açar. Stereoid içerikli ilaçlar da kilo almayı arttırır. Yüzde 30 genetik etkenler de obeziteye sebep oluyor. Onun dışında bir çocuğun annesi babası obez ise çocuğun da obez olması yüzde 80 oranındadır. Aşırı fastfood tüketimi düzensiz beslenme de obezitenin sebepleri arasındadır. Araştırmalara göre evde yemek tüketimi daha fazla olanların daha az obeziteye yakalanma riski var” şeklinde açıkladı.

Çocuklarda obezitenin sebeplerine de değinen Yavuz, “Genetik faktörler yüzde 80 etkilidir. Küçük yaşta beslenme alışkanlığı kazanıldığı için çocukları o şekilde alıştırmak gerekiyor. Günlük beslenme alışkanlıkları önemlidir. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmemiz gerekiyor.  Çocukların kahvaltı öğününü atlamamaları gerekiyor. Öğle ve akşam yemekleri de düzenli olmalı. Sağlıklı atıştırmalıklar verilebilir” ifadelerini kullandı.

KONYA’DAKİ EN ÖNEMLİ SORUN HAREKETSİZ YAŞAM

Hareketsiz yaşamın obezite sebebi olduğunu söyleyen Yavuz, “Konya’da yemek kültürü çok gelişmiş ve Konya mutfağı çok lezzetli. Bu yöresel yemeklerimizin ana maddesi yağ, bu da obezite nedenlerinden biri. Pirinç yerine bulgur pilavı tercih edilebilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanılabilir. Kırmızı et yerine balık tüketilebilir. Konya’daki en önemli sorun ve neden hareketsiz yaşam kısa mesafede bile araba kullanıyoruz.  Kadınların katıldığı günler var orda 11-12 çeşit hamur işi yapılıyor. Keklerde un kullanımı azalabilir. Yulaf ezmeli kurabiyeler yapılabilir. Kilo vermede en önemli şey aldığımız kalorinin yaktığımız kaloriyle dengeli olması gerek. Dengeli olmazsa kilo veremeyiz. Sadece diyetle kilo verilmez hareket de lazım egzersiz de yapılması gerekiyor. Spor yapılınca metabolizma hızlanır. Kilo verdiğimiz zaman sarkmalar da olmaz.  Kişinin seveceği ve ona en uygun spor seçilmeli.  Sporda yağ yakımı 20 dakikadan sonra başlıyor. En iyi spor yöntemi yürüyüştür. Spor öncesi ve sonrası beslenme önemlinin önemine de dikkat çeken Yavuz, spor öncesi karbonhidrat yüklemesi yapılması gerekiyor.  Bu da sabah 1 tam tahıllı ekmek yanında peynir yenilebilir.  Yulaf ezmesi veya meyve tüketilebilir. Spor sonrasında da daha çok protein almamız gerekiyor. Özellikle ağırlık çalışıldıysa protein almak gereklidir. Protein 25-30 gram arasında olmalı. Ya da yoğurt süt ayran kuru baklagiller, brokoli beyaz et ve salata tercih edilebilir. Soğuk sıkım zeytinyağı salataya eklenebilir” diye konuştu.

GÜNDE 6-8 SAAT UYUMAK ÇOK ÖNEMLİ

Uykunun ve uyku düzeninin önemine de değinen Yavuz, “Uyku düzeni çok önemlidir. 6-8 saat uyku çok önemli. Az uyuyanlar gece geç yatıyor. Gece geç saatlerde yemek yeniyor. Bunlar da kilo almanın nedenlerinden biri. Genelde bilgisayar, televizyon ve telefon başında oturursak ve yanında cips gibi sağlıksız atıştırmalıklar yersek obeziteye sebep veririz. Uykudan 2-3 saat önce yemek yemeyi sonlandırmak gerek. Süt, yoğurt, ayran tercih edilebilir. Ev yapımı yoğurt yapılmasını tavsiye ediyorum” dedi.

KİLO VERME SÜRECİNDE SABIRLI OLMAK GEREK

Kilo verme sürecinde sabırlı olmamız gerektiği de söyleyen Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “Kısa sürede verilen kilolar çabuk alınır bu uzun bir süreç ve sabır gerek. Ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Hastalardan beslenme öyküleri isteriz ve onların yaşam tarzına ineriz. Yağdan kilo vermek gerek. Ayda 4-6 kilo vermek sağlıklıdır. Lifli beslenme önemli yetişkin bireyin günde 30 gr lif alması gerekiyor. Lif oranı yüksek yiyecekler; bamya, patlıcan, kabak, kuru baklagiller, yulaf ezmesi ve sebzeler. Bağırsaklar bizim ikinci beynimiz orda bir sorun varsa kilo vermemiz zorlaşır.” (Ebrar Küçükakın)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.