Konya’da kurbanlık fiyatları belli oldu! İşte fiyatlar...

Konya’da kurbanlık fiyatları belli oldu! İşte fiyatlar...
Kurban Bayramı yaklaşıyor. Peki, kurbanlık fiyatları ne kadar, kurbanlık alınırken nelere dikkat edilmeli? Sorunun yanıtını Konya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisi Abdurrahman Ördek verdi.

Başkan Öztürk ve Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisi Fatih Boztaş, yaptıkları açıklamada, Kurban Bayramı öncesi sağlıklı kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri paylaştılar. Vatandaşların öncelikle kurbanlığı veteriner hekim kontrolünün olduğu güvenilir noktalardan almasının önem taşıdığını belirten Öztürk, hayvanların kulağında küpe bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerken, Ördek ise kurbanın dış görüntüsüne de önem verilmesi gerek dedi.

1.jpg

KURBAN ALIRKEN KÜPEYE DİKKAT!

Kurban alımlarında küpeli hayvan alınması gerektiğinin altını çizen Konya İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, “Kurban bayramı yaklaşıyor. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını almak için belediyenin tesis ettiği pazarlarda satışlarını gerçekleştirecekler. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine çağrı olarak kurbanlık vasfı olmayan hayvanların pazara alınmamasını talep ediyorum. Vatandaşlarımız ise kurban alırken özellikle hayvanlarda kulak küpe numarasının olmasına dikkat etmeleri gerekir, bunun yanı sıra bakanlığımızın mobil uygulaması TÜRKVET üzerinden küpe numarasıyla sorgulandığı zaman hayvanla ilgili tüm bilgilere ulaşılabilir. Bu şekilde daha sağlı bir hayvanın alınması sağlanır. Pazara gelenler kurbana baktıklarında hayvanın genel fiziki duruşunun düzgün olmasına dikkat etsinler. 6 ay ve 1 yaşını doldurmuş hayvanlarında tercihi bu noktada önemli. Yürüyüşü sağlıklı, tüyleri ve bakışları canlı diğer fiziki özellikleri sağlam olan hayvanları almaları gerekir. Kurbanın ağız ve burun kısmında salya, akıntı gibi hastalık belirtileri olan hayvanları tercih etmemelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

3.jpg

‘ZİNCİR MARKETLERDE KURBAN SATIŞI OLMAMALI’

Zincir marketlerde yapılan kurban satışının doğru olmadığını vurgulayan Başkan Fettah Öztürk, “Kurban kesmek isteyen vatandaşların fiziki olarak o kurbanı temin etmelerini öneriyoruz. Zincir marketlerde olan koli satışındaki kurbanların doğru olmadığını ifade edebilirim. Sabah dokuzda gidip bir koli etini alarak geri dönen vatandaşlarımız oluyor. Bu marketler dini vecibeleri yerine getirerek mi kesimleri yapıyor bilmiyoruz. Bu sebeple kurban almak isteyenlerin üreticilerden fizikken gidip almaları gerektiğini dile getiriyoruz. Bu kapsamda dini açıdan da hem içleri rahat olur hem de üretici kazanmış olur. Kurbanlık alarak dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, bütçelerine göre kurbanlık fiyatlarını sorguluyor. Konya’da küçükbaş kurbanlığın fiyatının bayram arifesine kadar 12 bin 500-15 bin lira olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

2.jpg

‘BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA HİSSE FİYATI

17-25 BİN LİRA ARASINDA’

Kurban alımlarında hayvanlarda gebe kontrolünün yapılması gerektiğini vurgulayan Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisi Abdurrahman Ördek, “Kurban Bayramı yaklaştığı için vatandaşlar büyükbaş mı yoksa küçükbaş hayvan mı kesilmeli bir araştırma içerisindeler. Ekonomik durumuna göre vatandaşlar tercihlerini yapacaklardır. Bu yıl büyükbaş kurbanlık fiyatlarımız ise en az hisse olarak 17-25 bin liraya kadar satışı gerçekleşecek. Vatandaşlarımız kurban alımlarını yaparken hayvanlarda bulunan küpeye dikkat etmeleri gerekiyor. Küpe hayvanların sağlık kontrolünden geçerek satışa sunulduğunu ifade eder. Dişi bir kurban tercih ettiğinizde gebe kontörlünü mutlaka yaptırınız. Kurban olarak seçilen hayvanın dış görüntüsüne mutlaka önem verin. Sağlıklı bir hayvanda ağız ve burun kısmında salya akıntısı göremezsiniz. Kurbanın bakışları canlı ve fiziki duruşu da dinç olmalıdır” dedi. •Tülay Gizem Başar

kisi.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.