Konya’da sezaryen oranları arttı

Konya’da sezaryen oranları arttı
Konya’da sezaryen oranlarında her geçen gün artış gözlemlenirken uzmanlar anne adaylarını normal doğum yapma konusunda uyarıyor

Araştırmalara göre Türkiye’de birçok anne normal doğum yapmak istemiyor ve daha kolay olarak adlandırılan sezaryene yöneliyor. Kadın doğum uzmanları anne adaylarına normal doğumun daha faydalı olduğu çağrısında bulunmasına rağmen sezaryene olan rağbet gün geçtikte artıyor. Konya’da sezaryen doğum istatistiklerine baktığımız zaman bu gerçek bir kez daha gözler önüne seriliyor.

SEZARYEN DOĞUM ORANINI AZALTIYOR

Sezaryen doğum ve normal doğum konusunda açıklama yapan Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz “Her anne adayımızın gebe kaldıktan sonra aklına gelen sorulardan bir tanesi “Normal doğumu mu sezaryeni mi tercih etmeliyim?” oluyor. İnsanoğlunun fizyolojik yapısına bakarsak anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden bir durum söz konusu değil ise her zaman normal doğumu tercih etmeleri önemlidir. Çünkü ilk bebeğini normal doğumla gerçekleştiren bir anne sonraki gebeliklerinde yine normal doğumla gerçekleştirebilme kabiliyetine sahip oluyorlar. İlk bebeğine sezaryen doğumla sahip olan bir anne ise daha az doğum yapabiliyor. Bu da doğum oranlarını azaltmaktadır” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM DÜZEYİ SEZARYEN DOĞUM ORANINI ETKİLİYOR

Anne adayının ve baba adayının eğitim düzeylerindeki artış, sezaryen ve doğum oranlarındaki artışı da etkilemektedir diyen Öznavruz, “Ülkemizde 1998 yılında sezaryen oranı yüzde 15 iken 2007 senesinde yüzde 42, 2010 senesinde ise yüzde 49,7 olarak belirlenmiştir.  İlimizde 2016 yılı toplam sezaryen oranı yüzde 49,8’dir. 2013 yılında sezaryen oranlarının yüzde 30' a kadar indirilmesi için teşvik başlatılmıştır. Bu sebeple de normal doğum ve sezaryen hakkında eğitimler verilmesi amaçlanmaktadır. İlimizdeki oranları detaylandıracak olursak, kamu hastaneleri toplam sezaryen oranı, yüzde 35,1, kamu hastaneleri primer sezaryen oranı yüzde 14,7, özel hastaneler toplam sezaryen oranı yüzde 59,6, özel hastaneler primer sezaryen oranı yüzde 31,9,üniversite hastaneleri toplam sezaryen oranı yüzde 69,2, üniversite hastaneleri primer sezaryen oranı yüzde 31,2 oranı görülüyor” ifadelerini kullandı.

“NORMAL DOĞUM BEBEĞİ DIŞ ORTAMA HAZILAR”

Normal doğumun bebeğe faydalarına da değinen Öznavruz, “Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı gelişme riski daha azdır. Bunun nedeni doğum kanalından geçerken uğradığı baskıdan dolayı akciğerlerdeki amnion suyunun atılması olarak düşünülmektedir. Bebeğin normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sisteminin gelişmesinde faydalı rol oynadığı düşünülmektedir. Normal doğumun ilerlemesi sırasında bebekte meydana gelen hormonal dalgalanmaların bebeğin normal doğumdan sonra anne ile bağlantı kurmasında ne kadar faydalı olduğu düşünülmektedir. Normal doğum sırasında bebekte salgılanan mutluluk hormonu bebeğin kordon kanında tespit edilmiştir. Bu hormonlar bebeği dış ortama hazırlar” diye konuştu.

NORMAL DOĞUM ANNE ÖLÜM ORANINI AZALTIYOR

Normal doğumu anne açısından faydalarını da değerlendiren Öznavruz, şunları kaydetti; “Normal doğumdan sonra annenin iyileşmesi ve günlük hayata dönme süresi kısadır. Normal doğum yapan anneler hastaneden daha kısa sürede taburcu edilirler. Bu hem sağlık açısından hem parasal açıdan anneye fayda sağlar.  Normal doğum yapan bir anne büyük bir güven ve başarma duygusu hisseder. Normal doğumda sezaryene göre, “Doğum sırasında anne ölüm oranı” daha azdır. Normal doğum yapan annenin rahminde bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı vardır. İleriki hayatında geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz. Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar daha azdır. Normal vajinal doğum yapan annenin doğum sonrasında ağrı şikayetleri sezaryene göre çok azdır.” (Derya Demir- Muhammed Esad Çağla)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.