KOSKİ 7. Su Kayıp ve Kaçakları Forumu'nda

KOSKİ 7. Su Kayıp ve Kaçakları Forumu'nda
 Editör
KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, Bu yıl yedincisi düzenlenen 7. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi’ne katıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, 7. Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi’ne katıldı. Önemli oranlara ulaşan içme suyu ve sulama sistemlerindeki su kayıpları ile ilgili mevcut durum, sorunlar ve çözüm alternatiflerinin değerlendirildiği forumda konuşan Demir, “Suyun yönetimi tek başına idarelerin çabasıyla hallolacak bir pozisyonda değildir. Çünkü kullanıcısı insan olduğuna göre herkesin suyu kullanırken sonsuz bir varlık gibi düşünmeden sınırlı ve kıt bir varlık olduğu bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir” dedi.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi’nde Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü de yerini aldı.

"TEKRAR KAMULAŞTIRMA UYGULAMALARINA DÖNÜŞMEKTEDİR"

31 Ekim-1 Kasım tarihlerine arasında Wow İstanbul Otel ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen foruma dünya genelinde su ve kanalizasyon idarelerinden ve çeşitli üniversitelerden çok sayıda konuk katıldı. Akademik görüşlerin de paylaşıldığı forumda açılış konuşmasını yapan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Bildiğiniz gibi insanlığın yanı sıra bütün canlıların ve ekosistemin ihtiyaç duyduğu şey sudur. Küresel ısınma, iklim değişikliği gibi sebeplerle özel bir mahiyet kazanan su; ulusal ve uluslararası bir mahiyete bürünmüştür. Buna bağlı olarak yönetim süreçlerinde su ile ilgili karar politikalarının öngörü dahilinde belirlenmesi önem arz etmektedir. Günümüzde su yönetimi konusunda önemli paradigmal değişiklikler söz konusu olmaktadır. Özelleştirme politikaları kimi ülkelerde tekrar kamulaştırma uygulamalarına dönüşmektedir. Giderek su kıtlığı çeken bir ülke konumuna gelmemiz dolayısıyla su yönetimi konusunda duyulan kaygının arttığını görmekteyiz” dedi.

BİLİNÇLENDİRİLMESİNE İHTİYAÇ VARDIR

Özellikle metropol kentler başta olmak üzere; su tüketiminin kontrolü, yer altı sularının korunması ve kayıp kaçak oranları da dikkate alındığında halihazırda su yönetim sisteminin iyileştirilmesi gereken yönleri bulunduğuna dikkat çeken Demir, “Bu yönetimi, başta tarım olmak üzere; endüstri ve içme-kullanma suyu temini konuları başlığı altında değerlendirebiliriz. Buna göre; suyun yönetimi tek başına idarelerin çabasıyla hallolacak bir pozisyonda da değildir. Çünkü kullanıcısı insan olduğuna göre herkesin suyu kullanırken sonsuz bir varlık gibi düşünmeden sınırlı ve kıt bir varlık olduğu bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir. Bu prensibin ve uygulama geleneğinin sağlanabilmesi için öncelikle insanımızın bu konuda bilinçlendirilmesine ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

SUYU GÖZÜMÜZ GİBİ KORUMAMIZ GEREKMEKTEDİR

Artık su varlığı olan ülkelerin bile su konusunda güvenlik, ekonomik ve sosyolojik açıdan tehdit altında olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, “Geçtiğimiz yüzyılda petrol revaçtaydı ve petrol savaşları yaşandı. Bu yüzyılda petrolün yerini su alacak ve su savaşları yaşanacaktır. Tahminlere göre; 2100 yılında 1 litre su, şimdiki petrol fiyatında olacaktır. Zaten su yoksulu bir ülkede yaşamaktayız. Suyu gözümüz gibi korumamız gerekmektedir” cümlelerine yer verdi.

YOĞUN OLDU

Su Yönetimi, içme suyu ve sulama sistemleri, su Kayıpları kontrolü, altyapı teknolojileri, güvenli kazı çalışmaları gibi konuların ele alındığı fuarda KOSKİ, su tasarrufu, su kayıp ve kaçakları, su yönetimi, uzaktan okuma teknolojileri, SCADA, Coğrafi Bilgi Sistemi konularında yaptığı yenilikçi teknolojilerini katılımcılarla paylaştı. Fuarda birçok su ve kanalizasyon idaresinin yanı sıra ulusal ve uluslararası katılımcılar KOSKİ standına yoğun ilgi gösterdi.

2014 YILINDAN BERİ DÜZENLENİYOR

8 Mayıs 2014’te yayınlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğini takiben ilki 2014’te gerçekleştirilen Su Kayıp ve Kaçakları Türkiye Forumu ve Sergisi; su kaynaklarının en etkin biçimde kullanılması, içme suyu temininde gelir getirmeyen su kayıplarının azaltılması, verimlilik iyileştirmeleri, entegre su yönetimi, başarılı örnek uygulamaların tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının tartışıldığı ve sunulduğu önemli bir platform haline geldi.

Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen Forum ve Sergi, 2014 yılından bugüne kadar 6000 ziyaretçisi ile su yönetimi profesyonelleri, yerel yönetimleri, üniversiteleri, sulama birliklerini, finans sektörünü bir araya getirip sektör dinamiklerine yön veriyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.