Kritik eşikteyiz

Kritik eşikteyiz
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, yağış olmaması durumunda Konya için tehlike çanlarının çalacağına dikkat çekerken, yapımında önemli yol alınan Mavi Tünel ile Konya’nın 50 yıllık su sorununu çözeceklerini söyledi

Küresel ısınmanın son dönemlerde boy gösterdiği bugünlerde özellikle Türkiye’nin iç bölgelerinde de ciddi anlamda bir kuraklık söz konusu. Özellikle geçtiğimiz sezon Konya’da yeteri kadar yağışın olmaması ve kurak bir dönemin yaşanması ile ‘önümüzdeki sezon su problemi yaşayacak mıyız?’ sorusu akıllara geliyor. Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Mavi Tünel Projesi ile Konya’nın 50 yıllık içme suyu ile ilgili sorununu çözüyor.

BARAJLARIN DOLULUK ORANI YÜZDE 19

Bölge dahilindeki barajların doluluk oranının yüzde 19 civarında olduğunu ifade eden DSİ 4. Bölge Müdürü Birol Çınar, “Apa, Altınapa, Sille, İvriz ve Çavuşçu depolarında kullanılabilir su miktarı 17 milyon metre küp civarında. Konya ovasının su ihtiyacını karşıladığımız başka büyük kaynak da Beyşehir Gölü. Bu gölün doluluk oranı da yüzde 70 civarında. Suğla depomuzda ise doluluk oranımız yüzde 44.  Aynı zamanda Mavi Tünel’i besleyen Bağbaşı Barajından da, Beyşehir’den su alamadığımız zaman Konya ovasına Mavi Tünel vasıtası ile su aktardık. Toplamda 2016 yılında sulamada kullandığımız su miktarı 791 milyon metre küp. Şuanda sulama sezonunu kapattık, sadece pancar üreticileri kök temizliği için son bir sulama yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

YAĞIŞ ALMAZSAK SU SORUNU YAŞANACAK

Bu sene herhangi bir probleme mahal vermeden su ihtiyacının karşılandığını ifade eden Çınar, “ Bu sene ve önceki senelerde depolarımızın tamamen dolu olması ve planlı bir sulamayla kurak olarak bıraktığımız bu seneyi sorunsuz olarak atlattık. Eğer bu sene bu depolamaları doldurmaz isek seneye bu anlamda sıkıntı çekeceğiz.  Ama aldığımız son verilere göre bu sene yağışı bol bir kış olacak. Eğer düşündüğümüz büyüklükte yağış alırsak önümüzdeki sezon su problemi yaşamayacağız” diye konuştu.

50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLECEK

Kurum olarak su problemini çözmek için uzun vadede projeler yaptıklarını vurgulayan Çınar, “Bu büyük projelerden bir tanesi de Konya’nın Çumra ve İçeri Çumra yerleşimlerinin 2045 – 2050 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacını karşılayacak Mavi Tünel Projesi. Bu proje 125 km uzunluğunda bir ishale hattı ve içme suyu arıtma tesisinden oluşuyor. Şuanda içme suyu arıtma tesisi tamamlandı.  Mavi Tünelden ham suya, arıtma tesisinden de Konya merkezdeki depolara getirecek olan ishale hatları işi başlamıştı. Yaklaşık yüzde 60 seviyelerinde yüklenicinin ekonomik olarak sıkıntıya düşmesinden dolayı fes edildi. Şuanda yeni ikmal inşaatı yapma aşamasındayız. Yani birkaç ay içerisinde de bu eksik kalan kısımların inşaat ihalelerini tamamlayarak önümüzdeki sezonda bu suyu Konya’ya içme suyu olarak getireceğiz. Bu sistem tamamlandığı zaman artık içme suyu 2050 yılına kadar problem olmayacak” dedi.

SU FAKİRİ BİR ÜLKEYİZ

Suyun her damlasını özenli kullanmamız gerektiğini söyleyen Çınar şunları söyledi; “Biz ülke olarak üç tarafımız denizlerle çevrili olsa da biz su zengini bir ülke değiliz su fakiri bir ülkeyiz. Kullanılabilir suyumuz az. Türkiye’deki 81 ilinde ciddi bir içme suyu problemi yok. Su tasarrufu çok önemli her damlasını çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bu konuda bilinçlendirmeyi okul öncesinde ailelerin başlatmış olması gerekiyor. Her bireyin kendi çevresinde bu bilinci aşılaması lazım. Suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor, yoksa ileride su kaynağı ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşayacağız.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.