Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Yemen hükümeti heyeti, müzakerelere katılımını askıya aldı

KUVEYT (AA) - Yemen hükümeti heyetinin, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarından altı konuyu kabul ettiklerine dair yazılı cevap gelene kadar Kuveyt’teki barış müzakerelerine katılımı askıya aldığı bildirildi.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarının, müzakerelerde yetkilerin kaynağına dair altı konuyu yazılı olarak kabul edinceye kadar katılımı askıya aldıklarını belirtti.

Mihlafi, altı konuyu şu şekilde açıkladı:

"Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı karara, Körfez ülkelerin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi’nden çıkan kararlara uyulması, İsviçre’nin Basel kentinde geçen aralık ayında gerçekleşen görüşmelerden çıkan, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması yönündeki kararların uygulanması, bu beş noktanın yanı sıra BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed’in, siyasi süreçte silahların teslim edilmesi, şehirlerden çekilmesi ve oluşturulan üçlü komitelerin görevlerini uygulanmasından sonra başlayacağı yönünde Kuveyt’teki müzakerelere sunduğu ajandasına uyulması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin meşruiyetinin tartışılmamasını istiyoruz."

Hükümet heyetinin Husilere sadece silahlarını bırakmayı şart koştuğunu ifade eden Mihlafi, Husilerin hükümet heyetinin söz konusu şartını reddettiğini ve uzlaşı hükümetinin kurulmasını talep ettiğini kaydetti.

Mihlafi, "darbeciler" diye nitelendirdiği Husilerin kendileriyle yaptığı her toplantıda BM ile anlaşmaya varılan “yetki kaynaklarını” reddettiğini dile getirerek, Husilerin uluslararası toplumunun temsilcileriyle bir araya geldiklerinde söz konusu yetki kaynaklarını uygulayacağını ifade ettiklerini söyledi.

Husiler ve Salih yanlılarının söz konusu altı konuyu yazılı olarak kabul etmemeleri durumunda müzakerelere devam etmenin anlamı kalmayacağına dikkati çeken Mihlafi, hükümet heyetinin müzakerelerden çekilmesi olasılığının düşük olduğunu bildidi.

BM Özel Temsilcisi Ahmed’in silah bırakma ve şehirlerden çekilme işlemlerini gözetlemek amacıyla Hadi ile askeri komitesi kurma çalışmaları başlattığını aktaran Mihlafi, Husilerin, Hadi’yi kabul etmediklerini gerekçe göstererek söz konusu girişimi reddettiğini ifade etti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.