Macaristan'dan Bosna Hersek'e AB ve NATO desteği

Macaristan'dan Bosna Hersek'e AB ve NATO desteği
Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto: - "Macaristan, Bosna Hersek'in AB ve NATO üyeliklerini destekliyor"

SARAYBOSNA (AA) - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Bosna Hersek'in Avrupa-Atlantik entegrasyonunun önemine işaret ederek, Bosna Hersek'in AB ve NATO üyeliklerini desteklediklerini söyledi.

Szijjarto, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki resmi temasları kapsamında Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Szijjarto, iki ülke arasındaki iyi işbirliğinin birçok alanda daha da geliştirilebileceğine işaret ederek, Bosna Hersek'te ve tüm Balkanlar'daki istikrarın Macaristan için son derece önemli olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek ile Macaristan arasında sadece yüz kilometrelik bir mesafe olduğunu anımsatan Szijjarto, bu sebepten bu Bosna Hersek'teki gelişmelerin kendileri için de önemli olduğunu söyledi.

Szijjarto, Bosna Hersek'in Avrupa-Atlantik entegrasyonunun önemine işaret ederek, "Macaristan, Bosna Hersek'in AB ve NATO üyeliklerini destekliyor." ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yaklaşık 400 milyon avro seviyesinde olduğunu kaydeden Szijjarto, bu rakamın artırılması ve iki ülke şirketleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi için Macar Eximbank'ın Bosna Hersek'e 60,5 milyon dolar kredi sunduğunu söyledi.

Szijjarto, iki ülkenin coğrafi olarak birbirine çok yakın olmasına rağmen hava ve demir yollarıyla ulaşım imkanı bulunmadığına dikkati çekerek, Macar hükümetinin Batı Balkanlar'daki beş farklı noktaya hava yolu ulaşımı sağlanması için ihale açtığı ve yıl sonuna kadar iki ülkenin hava yoluyla bağlanacağını açıkladı.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak da görüşmede ülkesinin AB üyelik süreci ve reformların uygulanması programı hakkında mevkidaşına bilgi verdiğini belirterek, "Bu yolda Macaristan'ın güçlü desteğini aldık." dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini de arttırmayı hedeflediklerini aktaran Crnadak, yıl sonuna kadar Saraybosna-Budapeşte uçak seferlerinin de başlaması temennisinde bulundu.

Szijjarto, Saraybosna'daki temasları kapsamında ayrıca, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic ile bir araya geldi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.