Mevlevilik Geleneğine Uygun

Mevlevilik  Geleneğine Uygun
Mevlana Müzesi’nde ney çalma tartışmaları yeniden alevlendi. Mevlevilik denilince kala gelen ilk isimlerden olan Doç. Dr. Yakup Şafak, huzurda ney çalınmasının Mevlevilik geleneğine uygun olduğunu söyledi.

exmacoawsaiff8e.jpg

HER ŞEY BU FOTOĞRAFLA BAŞLADI

Konya’da bir kişinin Mevlana Müzesi’nde, Mevlana’nın kabri önünde ney çalarken çekilmiş fotoğrafın sosyal medyada yayımlanması, kabir başında ney çalınmasının uygun olup olmadığı tartışmasını başlattı. Tartışmaya katılan ilahiyatçı İhsan Şenocak’ın yaptığı, “Mevlana’nın kabrinde ney çalmak büyük alime zulümdür. Müslümanların kabrinde sadece Kur’an-ı Kerim okunur” şeklindeki sözleri tartışmayı iyice alevlendirdi. Bazı vatandaşlar Şenocak’a destek verirken bazıları ise karşı çıktı.

whatsapp-image-2020-05-12-at-17-33-57-1.jpegMEVLEVİLİK GELENEĞİNE UYGUN

Mevlana, Mesnevi ve Mevlevilik denilince yaptığı çalışmalarla akla ilk gelen isimlerden biri olan Doç. Dr. Yakup Şafak, huzurda ney çalınmasının Mevlevilik geleneğine uygun olduğunu söyledi. ‘Ney’in Mesnevi’nin ilk 18 beytinde 7-8 defa geçtiğini ifade eden Şafak, “Mevleviliğin Hüsamettin Çelebi ve Sultan Veled gibi sadakatli kişiler tarafından tanzim edildiği düşünüldüğünde, ney ve Hz. Mevlana ilişkisi doğaldır. Hz Mevlâna şiirlerinde "Kardeş, bizim mezarımıza defsiz gelme. Hak meclisinde üzüntülü olmak, yakışık alır bir şey değil" buyuruyor. Kabrinde sürekli ney çalmak gerekli mi, bilmiyorum” dedi.

 

298241-1.jpg

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPACAK

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar tartışmalarla ilgili  olarak, 2003 yılında İl Müftülüğü ile yapılan bir protokol kapsamında müze içindeki odalardan birinde sürekli Kur’an-ı Kerim okunduğuna vurgu yaptı. Yarar, konuyla ilgili bakanlığın açıklama yapacağını belirtti.

MEVLÂNA’YA ZULMÜ DURDURALIM MI?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.