Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: ‘Kadınlar Pazarı kanayan yaramız’

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü: ‘Kadınlar Pazarı kanayan yaramız’
 Muhabir
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen’in başkanlığında merkez binasında yerel ve ulusal basın mensupları ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Konya’da yapılan üretim ve çalışmaların anlatıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda, Konya’nın üretimdeki yeri konu edildi. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Konya hem bitkisel hem hayvansal olarak pek çok alanda birinci sırada yerini koruyor” dedi.

toplanti-1.jpg

‘KONYA TARIMDA ÖN PLANDA’

Konya’nın üretim alanında birçok üründe birinci sırada olduğunu ifade eden Müdür Seçen, “Bu kadar büyük bir coğrafyada tarım bilinçli bir şekilde yapılıyor. Konya, yarı kurak bir iklime sahip. Tarım arazisi en büyük ildir. Tarım alanlarında en öndedir. Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde en iyi olan bir iliz. Oranları daha da yukarıya çıkarmaya çalışıyoruz. Hem üretici hem de tüketiciyle ilgileniyoruz. Konya genelinde 20 bine yakın işletmemiz var. Denetimlerimize 31 ilçemizde de devam ediyoruz. Denetimlerde önceliğimiz üreticilerimize rehberlik yapmak. Hijyeni sağlayarak, insan sağlını etkileyecek üretimlere cezai işlem uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

duran-secen.jpg

’11 ÜRÜNDE KONYA TÜRKİYE’DE BİRİNCİ OLDU’

Konya’nın 11 üründe Türkiye birincisi olduğunun altını çizen Seçen, “Konya arazilerinin yüzde 68’i kuru yüzde 32’si sulanabilir durumdadır. 1 milyon 882 bin hektar arazi olan Konya, en fazla meraya sahip olan bir il. Konya 11 bitkisel üründe Türkiye birincisidir. Tarım makinalarının yüzde 42’si Konya’da üretiliyor. 12 üründe Türkiye ikincisiyiz. Hayvancılıkta 928 bin hayvan varlığı ile birinciyiz. Küçükbaşta ikincisi, kanatlı hayvanda üçüncü sıradayız. Dane mısır, şeker pancarı ve buğdayda ekim alanı arttı. Tarımsal hasılada 33.2 milyar tarımsal hasılada birinciyiz. Türkiye’de 52 ilçede kısıtlı su var. Konya’da ise 22 ilçede sıkıntı yaşanıyor. Suyu etkin kullanmada çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

‘GENÇ VE KADIN ÇİFTÇİLERİMİZ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

Üretim yapan çiftçilere çeşitli destekler sağladıklarını ifade eden Seçen, “Çiftçilerimizi tarım ve hayvancılıkta bir adım öteye taşımaya çalışıyoruz. Genç ve kadın çiftçilerimiz bizim için oldukça önemli. Su sıkıntısı yaşadığımız bölgelerde su tasarrufuna yönelik projeler yapıyoruz. Konya ilimizde vahşi sulama yöntemi yok diyebiliriz. Suyun Konya’mız için çok önemli olduğunu biliyoruz. Bir karış tarım arazimizin bile boş kalmasını istemiyoruz. Suyu az tüketen bitkilerin yetiştirilmesini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘UYGUN KENEVİR ÇEŞİDİ BULUNARAK EKİM BAŞLAYACAK’

Kenevir bitkisinin ekimi hakkında bilgi veren Seçen, “Konya için kenevir bitkisi alternatif bir bitki olması için bir talep geldi. Biz bununla ilgili birçok değerlendirme toplantısı yaptık. Bu ürüne talip olduğumuzu ilettik ve kenevir üretilen 20’nci il olarak eklendi. Uygun çeşitti bulduktan sonra ekimine başlamış olacağız. Konya’mızın tüm bölgelerinde yetiştirilebilecek ama su tükettiği için su olan yerler tercih edilecek.” ifadelerine yer verdi.

‘KADINLAR PAZARI KANAYAN YARAMIZ’

Kadınlar Pazarı hakkında bilgi veren Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kadınlar Pazarı bizim kanayan yaramız. Mesai saatleri dışında, bizim gelmeyeceğimiz dönemde ucuz kıyma, peynir, et, tavuk satışı yapılıyor. Mesai saatleri dışında da gittiğimiz oldu. Biz cezai o işletmelere işlem uyguluyoruz. Fakat kazanılan para cezalarından daha yüksek olduğu için vazgeçmiyorlar. Vatandaşlarımız tercih ediyor. Bizim kapatma yetkimiz yok. Oranın kaldırılması gerekiyor. Bununla ilgili büyükşehir belediyemiz çalışmalarını yapıyor. En yakın zamanda önlemleri alacağız. Daha iyi hale getirmeye çalışacağız.”

‘NET ŞİKAYETLER İLE ÇARELER ÜRETİLEBİLİR’

Seçen, Kadınlar Pazarı konusunda ise sözlerine şu eklemeleri yaptı; “Gıda ile ilgili sürekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Bazen bize adres belirtilmeden ihbarlar geliyor. Ekibimizi neye yönlendireceğimizi şaşırıyoruz. Vatandaş da tedirginlik yaşıyor, bu yüzden işletmenin adını söylemiyor. Bize net bir şekilde ihbar edilirse hijyen sıkıntısına çare üretebiliriz. Biz de Kadınlar Pazarındaki sorunları minimize etmek adına çalışmaları belediyelerimizle yürütüyoruz.”

Güncel Gelişmelerden Anında Haberdar Olmak İçin Aşağıdaki Linki Tıklayarak Whatsapp Grubumuza Dahil Olabilirsiniz Https://chat.whatsapp.com/emhe2a1a0eschu9ysiriyr

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.