NEÜ vuslat etkinliklerini liselere taşıdı

NEÜ vuslat etkinliklerini liselere taşıdı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Hazreti Mevlana’nın 743. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında önemli etkinliklere imza atmaya devam ediyor.

NEÜ 5 Aralık’ta başlayan etkinlikler kapsamında Konya’daki liselerde Hz. Mevlana’yı farklı yönleriyle anlatan konferanslar düzenleniyor. Ayrıca 3 dilde Mesnevi’den Damlalar sergileri de öğrencilerle buluşturuluyor.
Mevlana isminin ticarethanelere verilmesine tepki
NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Atik, Konya Lisesinde “Mesnevi Bize Ne Söyler” konulu konferans verdi. Kulaktan dolma bilgilerle Hz. Mevlana’yı tanımanın ciddi sorunları beraberinde getireceğini ifade eden Atik, Mevlana isminin ticarethanelere ya da gıda ürünlerine verilmesini eleştirdi. Prof. Dr. Atik, Batı dünyasının insanın sadece maddi ihtiyaçlarını karşılayan bir doktrinle ortaya çıktığı için orada yaşayanların maddi imkanları olsa bile mutlu olamadığını, hayatını anlamlandıramadığını aktardı. “Mevlana bizden hayatı anlamlandırmamızı, niçin yaşadığımızın farkında olmamızı istiyor” diyen Prof. D r. Atik, Mevlana’nın Anadolu coğrafyasına adeta bir maya çalar gibi hoşgörünün, sevginin ve muhabbetin mayasını çaldığını söyledi.

“Müslümanlar kendi arasında kardeşliği hakim kılmak zorunda”
NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesinde, “Hz. Mevlana’da Birlikte Yaşama Kültürü” konulu konferans verdi. Konya’nın tarih boyunca bir barış adası kimliğini muhafaza ettiğini anlatan Altıntaş, dışarıdan gelen insanların Konya’yı bir başka gördüğünü sözlerine ekledi. Müslümanların kendi arasında kardeşliği hakim kılmak zorunda olduğunu vurgulayan Altıntaş, Hz. Mevlana’nın rubailerinde iyilik ve cömertliği öğütlediğini ayrıca hoşgörüye büyük önem verdiğini aktararak birlikte yaşama kültürü için de bu değerlerin gerekliliğine dikkat çekti.

“Hz. Mevlana birlik ve beraberlik konusu üzerinde önemli durur”
NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Karapınar da, Konya Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesinde “Hz. Mevlana’da Birlik ve Beraberlik” konulu konferans verdi. Hz. Mevlana’nın eserlerinde “birlik ve beraberlik” konusu üzerinde önemle durduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karapınar, “Onun eserlerinde ve düşüncesinde ‘birlik yani cemaat’ kavramı birbiriyle ilişkili üç anlamda kullanılmıştır: 1. İnsanoğlu arasında birlik ve beraberlik. 2. Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik/vahdet. 3. Varlığın birliği” dedi.
İnsanlığın birlik ve beraberliğine çağrı yapan Hz. Mevlana’nın, ayrıştırıcı değil birleştirici bir dil kullanmaya özen gösterdiği anlatan Karapınar, “O, birbirinin kadri kıymetini bilmeyenlere: ‘Gel de birbirimizin kadri kıymetini bilelim; çünkü ansızın ayrılacağız birbirimizden…’ diyerek insanlar arasındaki kardeşlik ve dayanışmaya dikkat çekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Biz sizin bilim sahibi olmanızı çok istiyoruz”
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Baykan Meram Fen Lisesinde “Mevlana ve Biz” konulu konferans verdi. Mevlana’nın ölüme, geçici olan dünya hayatından kurtulup ebedi hayata geçme olarak baktığı için Şeb-i Arus (Düğün Gecesi) dediğini söyleyen Baykan, ebedi hayata inananların başkasına gözünü kırpmadan kötülük yapamayacağını vurguladı. Baykan, “Batı medeniyetiyle bizim aramızdaki en temel fark budur. Biz sizin bilim sahibi olmanızı çok istiyoruz. Hem bilim sahibi olun hem de bu kötülerin ellerinden insanlığın zararına kullandığı teknolojiyi alın ve bilimi; iyiliğin, güzelliğin hakim olması için kullanın” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.