O yetimler seni bekliyor!

O yetimler seni bekliyor!
Sadece bir günde 10 bin çocuğun yetim kaldığını vurgulayan Konya İHH Yetimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Harun Obayeri, yetimlerin hayatının değişmesi için iyi elleri beklediğini söyledi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), 1992 yılında Bosna Hersek Savaşı’nda bir grup gönüllünün Bosnalılara destek olmak için çıktıkları bir yolculukla faaliyetlerine başlayarak 2021 yılında 130 ülkede onlarca bölgede faaliyetlerini yürüten bir kuruluş haline geldi. Bu faaliyetlerin içerisinde yetim hamiliği yani yetim koruyuculuğu en başta gelenlerden. Yetimin elinden tutmanın insan hayatını her açıdan bereketlendirdiğini söyleyen ve İHH’nın yetimlerle ilgili çalışmalarından bahseden Konya İHH Yetimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Harun Obayeri, “İHH bir gönüllülük hareketi olarak başladı ve öyle de devam ediyor. Vakfımızın 81 ilde de teşkilatı var. En aktif olan teşkilatta vakıf kültürünün olduğu Konya teşkilatımız. Konya sadece İHH değil diğer dernek ve vakıf çalışmalarının hepsinde aynı hassasiyeti gösteriyor” dedi.

harun-obayeri.jpg

BİR YETİM DÜNYAYI DEĞİŞTİREBİLİR

Konya’nın Peygamberimizin emaneti olan yetimlere de her koşulda sahip çıkmaya devam ettiğini belirten Obayeri, “İHH’nın onlarca alanda faaliyetleri var ama içlerindeki en önemli çalışmamız yetim çalışmalarımız diyebilirim. Çünkü Peygamber Efendimizin ve Müslümanların hayatlarına baktığımız zaman şunu görebilirsiniz. Bir toplumu değiştiren iki ana unsur vardır. Birisi gençler, diğeri yetimler. Gençlerin nasıl toplumu değiştirdiğini genç sahabelerden ya da Kurtuluş Mücadelesi’ndeki on beşlilerden görebiliriz. Yetimlerin nasıl değiştirdiği ile alakalı da birçok çalışma var. Yetim çocuklar o duygu karmaşası halindeyken elinden tutulursa dünyayı olumlu anlamda değiştirebilir. Ama elinden tutulmazsa İmparator Neron, Churchill, Hitler gibi insanlara dönüşebiliyorlar. Ama iyi anlamda yetişen Newton, Galileo, Ömer Muhtar, İmam Gazali gibi elinden tutulunca dünyası değişen yetimler de var. Ve tabi ki yetimlerin en güzeli Peygamber Efendimizdir” şeklinde konuştu.

1-2.jpg

YETİM ANNELERİNE PSİKOLOJİK EĞİTİMLER VERİLİYOR

“Kim kendi yetimini veya bir başkasının yetimini himaye ederse cennette şu elimin iki parmağı gibi olacaktır diyen Peygamber Efendimizin hadisi şerifine göre hareket ediyoruz” diyen Obayeri, “Dünya geneline bakmalıyız ama önce Konya’daki yetimlerimizi görmeliyiz. Konya’daki yetimlerimize dokunarak başlamalıyız. Vakıf olarak Konya’da 400 tane hamiliğini üstlendiğimiz yetimimiz var. Dönemsel olarak da bin yetimi desteklemeye devam ediyoruz. Bu çocuklarla bir aile nasıl vakit geçirirse öyle vakit geçiriyoruz. Konya’daki yetimlerden mümkün olduğu kadar haberdar olmaya çalışıyoruz. Zaten hem Müslüman hem insan olarak önce kendi yetimimizi tanımalıyız. Bir de vakıf olarak sadece çocuklara değil ailelerine de yardımcı olmaya çalışıyoruz. Annelerine de psikolojik eğitimler veriliyor” dedi.

1-3.jpg

KONYALILARIN DESTEKLERİYLE 11 BİN ÇOCUĞUN HAMİLİĞİNİ ÜSTLENDİK

Dünya üzerinde 120 bin yetimin hamiliğine ulaştıklarını belirten Obayeri, “120 bin yetim anlık takip ediliyor. Biz bu çocuklarımızın adresini bilgilerini anında söyleyebilecek bir düzenlemeye sahibiz. Biz Konya şubesi olarak, Konyalıların destekleriyle 11 bin çocuğun hamiliğini üstlendik. Bunun dışında da 1 milyona yakın dönemsel yetim destekleniyor. Yetim çalışması ile beraber vakfın çalışmaları da bereketlendi. Biz yetim çalışmalarının insan ömrünü de bereketlendirdiğini düşünüyoruz. Vakfımız bu konu ile alakalı yetimhane çalışması yapıyor. Savaş coğrafyalarında 40 tane yetimhanemiz var. Bütün yetim çocukları yetimhanelerde barındırmak tabi biraz zor. Biz bu konuyla alakalı olarak da evlerinde olan çocukları da desteklemeye devam ediyoruz. İslam coğrafyalarında savaş çok fazla ve bu savaşlardan en çok çocuklar etkileniyor. Düşünün bugün 100 milyon çocuk sokakta yaşıyor. O yüzden bu konuda hassas davranmalıyız” diye konuştu.

1-1.jpg

HER GÜN 10 BİN ÇOCUK YETİM KALIYOR

Sadece bir günde 10 bin çocuğun yetim kaldığını vurgulayan Obayeri, “Dünya genelinde çok korkutucu ve çarpıcı rakamlar var. Mesela bir yılda 2 buçuk milyon çocuk satılıyor. 6 bin çocuğun organları çalınıyor. 300 bin çocuk savaşmaya zorlanıyor. Bu çocukların içerisinde kız çocukları da var. O yüzden bir yetime ya da bir çocuğa dokunmak dünyayı değiştirebilir. Evet, 400 milyon olduğu tahmin edilen ve resmi rakamlara göre 150 milyon olan yetimlerin hepsine sahip çıkmamız zor ama ulaşabildiğimizin ve gücümüzün yettiğinin en fazlasına ulaşmalıyız. Hayattaki gayelerimizden birisi de yetimleri görmek ve görülmesine vesile olmak olmalı. Özellikle Müslümanların bunu yapması lazım. Biz Müslüman bir vakıf olarak 120 bin yetime bakarken, Amerikalı misyoner bir örgüt tek başına, 4 buçuk milyon yetime bakıyor. Ve en çarpıcı olanı ise bunların üçte ikisi İslam coğrafyasının çocukları. O yüzden bütün Müslümanların yetime el vermesi lazım” dedi.

1-5.jpg

HAYATIMIZDA YETİME DE YER VERELİM

Yetim hamiliğinin nasıl yapılacağı hakkında da bilgiler veren Obayeri, “Aylık 150 lira vererek bir yetime hami olabiliyorsunuz. Bugün baktığınız zaman dört kişilik ailenin üyeleri bir kutuya birer lira atsa ayda bir yetimin hamiliğini üstlenebilir zaten. Yani bu şekilde sofralarında bir yetimi daha barındırabilecekler. Tabi bu çocuğun her ihtiyacını A’dan Z’ye karşılamıyor. Ama en azından kapısını aralıyor. Masum bir çocuğun bir kandil gecesi sizi duasına almasını istiyorsanız 150 lira çok makul bir rakam diye düşünüyorum. Bugün bir düğünde 150 bin liradan fazla masraf yapılıyor. Onun yanında bu rakam çok cüzi. Evet, hayatımıza devam edelim ama hayatımızda yetime de yer verelim. Bir çiftçi mısırının buğdayının öşürü ile bir iş yeri sahibi zekatıyla, bir yetime bakabilir. Çünkü yetim berekettir. Çünkü yetimin dikkat çekilmeye ihtiyacı var” dedi. (Gülşen Çopur)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.