Obama’ya "Arjantin’deki diktatörlük dönemini açıkla" çağrısı

Obama’ya "Arjantin’deki diktatörlük dönemini açıkla" çağrısı
The New York Times gazetesi, ABD Başkanı Obama’ya, Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında yaşanan diktatörlük döneminde ABD’nin rolünü açıklaması çağrısı yaptı

BUENOS AİRES (AA) – ABD’de yayınlanan The New York Times gazetesi, ABD Başkanı Barack Obama’ya, ABD’nin 1976-1983 yılları arasında Arjantin’de yaşanan diktatörlük dönemindeki rolünün ve döneme dair belgelerin açıklanması çağrısı yaptı.

Gazetenin editöryal kurulunun imzasıyla yayınlanan “Arjantin’in Kirli Savaşında Amerika’nın Rolü” başlıklı yazıda, Obama’nın gelecek hafta Arjantin’e gerçekleştireceği resmi ziyaretin ülkede gerçekleştirilen darbenin 40. yıl dönümüne denk geldiği vurgulandı.

Yazıda, “Obama önümüzdeki hafta darbenin 40. yıl dönümünde Arjantin’e gerçekleştireceği ziyarette, Washington’ın Arjantin tarihindeki bu karanlık dönemde nasıl bir rolü olduğunu tam olarak açıklamayı taahhüt etmeli” ifadeleri kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın şimdiye kadar bu karanlık döneme dair 4 bin 700 belgeyi açıkladığı vurgulanan yazıda, buna rağmen birçok kaydın netleştirilmediği belirtildi.

Gazetede “Amerikan dış politikasının utanç verici bir dönemi” olarak nitelendirilen süreç sonrasında, Amerikan hükümetince haksızlığın adalete dönüştürülmesine yardım edilerek hala bazı cevaplar arayan mağdurların ailelerine verilmesinin tam zamanı olduğu ifade edildi.

Yazıda, Arjantin’deki insan hakları gruplarının bu karanlık döneme dair gerçeklerin ortaya çıkması için verdikleri mücadeleye de değinildi.

Ayrıca diktatörlük sürecinde, askeri yetkililer tarafından binlerce sivilin kaçırıldığı, rasgele tutuklanan ailelerden bebeklerinin çalınarak ordu mensubu aileler tarafından büyütüldüğü belirtildi.

ABD Başkanı Obama’nın 23-24 Mart tarihlerinde Arjantin’e gerçekleştirileceği ziyaretin ülkedeki ABD destekli darbenin 40. yıl dönümüne denk gelmesi, ülkedeki insan hakları grupları ve bazı entelektüellerin tepkisini çekmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.