Oğul Erbakan 43 yıl sonra Konya’da babasının yürüdüğü yolda, aynı hedefle yürüdü

Oğul Erbakan 43 yıl sonra Konya’da babasının yürüdüğü yolda, aynı hedefle yürüdü
1980 yılının Eylül ayında Konya’da, Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın özgür Kudüs için yürüdüğü yoldan, 43 yıl sonra oğlu Fatih Erbakan aynı amaç ve hedefle yürüdü

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Konya’da 1980 yılında düzenlenen büyük Kudüs yürüyüşüne katılmış, sonrasında ise olay başka yerlere kasıtlı olarak çarptırılarak ihtilalin gerekçesi olarak ortaya konmuştu. Aradan 43 yıl geçtikten sonra Milli Görüş Lideri merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın oğlu, Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, Konya’da aynı yolda, aynı hedef ve amaç doğrultusunda, özgür Kudüs için yürüyüş gerçekleştirip, partisinin düzenlediği mitingde konuştu. Bugün 44 yaşında olan ve ihtilale de en büyük gerekçe olarak gösterilen mitingde sadece 10 aylık olan Fatih Erbakan’ın bu yürüyüşü ve Yeniden Refah Partisi’nin Konya’da organize ettiği Kudüs Mitingi, geçmiş günlere götürdü.

kudus-yuruyusu.jpg

43 YIL ÖNCE NE OLMUŞTU?

İsrail Hükûmeti, 23 Temmuz 1980’de Kudüs'ü İsrail'in ebedî başkenti olarak ilan etti. Söz konusu kararın 30 Temmuz 1980 tarihinde İsrail Parlamentosu Knesset'te onaylanması üzerine 28 Ağustos 1980’de Türkiye, tepki olarak Kudüs'teki Başkonsolosluğu kapatıp İsrail ile ilişkilerini maslahatgüzarlık seviyesine indirdi. Ancak muhafazakâr çevrelerin söz konusu karar dolayısıyla İsrail’e tepkisi bununla sınırlı kalmadı.

Millî Selamet Partisi Genel Merkezi, kendisine yakın çevrelerin bu tepkisini dile getirebilmesine olanak tanımak için 6 Eylül 1980’de Konya’da bir "Kudüs'ü Kurtarma Mitingi" düzenlemeye karar verdi. Mitingin ana sloganı, "Ya tam susturacağız ya kan kusturacağız!" oldu.

Konya Belediye Başkanı MSP'li Mehmet Keçeciler'in önderliğindeki Tertip Komitesinin hazırladığı ve MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da katıldığı mitinge, Konya ve çevre illerden gelen yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

43-yil-sonra.jpg

DÖNEMİN GENEL KURMAY BAŞKANI KENAN EVREN ÇOK SİNİRLENMİŞ!

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, olayı öğrendikten sonra "çok sinirlendiklerini" ifade edip bu mitingi "31 Mart Vakası provası" diye nitelendirmiş. Evren, yazdığı Kenan Evren'in Anıları'nın ilk cildinde olayı şöyle anlatıyor:

"Millî Selamet Partisi, İsrail'in Kudüs'ü işgali dolayısıyla Konya'da bir miting tertiplemiş ve bu mitinge Türkiye'nin çeşitli yörelerinden militanlarını, din adamlarını ve hatta ülkemizde bulunan Müslüman ülkelerin adamlarını da iştirak ettirmişti. Meydanda büyük nümayişlerle konuşmalar yapılmış, İstiklal Marşı'mızı söyleyenler protesto edilmiş, bu esnada yerlere oturulmuş, bir kısım yobazlar, "Ezan sesi istiyoruz, bu marşı söylemiyoruz." diye bağırmışlar, Erbakan ve vaktiyle bakanlık yapmış bir kısım Millî Selamet Partili milletvekillerinin de katıldığı kortej kol kola girerek eski Türkçe pankartlarla, ilahilerle yürüyüşe geçmişler ve tam manası ile tarihte cereyan eden 31 Mart Olayı'nı tekrar etmek istemişlerdir. Sözde bu gösterinin bir maksadı da komünistlere karşı güç gösterisinde bulunmaktı. Olayı televizyonda seyredip ertesi günü gazetelerde de okuyunca çok sinirlendik. O Erbakan ki 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Anıtkabir'deki kısmı ile Genelkurmay Başkanlığında yapılan kutlama törenlerine katılmamış ve katılmayışına o günü Karadeniz şehirlerimizden birisinde vefat eden bir din adamının cenaze törenini bahane olarak göstermişti. Erbakan için bir hocanın cenaze töreninde bulunmak daha mühimdi. Esasen Anıtkabir'e gitmeyi başbakan yardımcısı iken dahi kerhen yerine getirmemiştir. 30 Ağustos Bayramı'na katılmayan bu kişi, Konya'da tarihteki 31 Mart provasına çekinmeden katılabiliyordu.

1980-yuruyus-ve-aciklama.jpg

Mitingden sonra Necmettin Erbakan, mitingi partilerinin değil Konya Belediyesinin düzenlediğini söyledi:

"Konya Mitingi'ni MSP olarak biz yapmadık. Bütün partilerin sahip çıkması için bir tertip heyeti düzenlendi ve önemine binaen bütün partileri ve liderleri davet etti."

Ancak dönemin MSP'li Konya Belediye Başkanı Mehmet Keçeciler, mitingin MSP tarafından düzenlendiğini hatta kendisinin mitingden önce Necmettin Erbakan ve Oğuzhan Asiltürk ile Ankara'da MSP Genel Merkezinde bu mitingi iptal ettirmek için görüştüğünü, iptal ettiremeyince MSP'den istifa ettiğini fakat bunun da kabul edilmediğini yıllar sonra belirtir.

Ayrıca İstiklal Marşı okunurken katılımcıların bir kısmının yere oturması ülkede tepkilere neden oldu. Mitingin ardından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Siyasi Partiler Kanunu açısından MSP hakkında soruşturma başlattı. Özellikle İstiklal Marşı'nın protesto edilmesi, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'i bile kızdırdı. Mehmet Keçeciler, İstiklal Marşı okunurken oturanların az sayıda olduklarını ve bunların devletin provokatörleri olduğunu iddia etmiştir.

KONYA MİTİNGİ İHTİLAL İÇİN BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLMUŞ!

Bu mitingin, mitingden 6 gün sonra gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nin gerekçelerinden biri olduğu Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Haydar Saltık tarafından 29 Ekim 1980 tarihinde yapılan bir basın toplantısında dile getirilmiştir. Saltık, "Konya Mitingi, 12 Eylül'e gelinmesinde bardağı taşıran son damla olmuştur.” değerlendirmesini yapmıştır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.