Özbekistan'da "Orta Asya: Paylaşılan Geçmiş Ve Ortak Gelecek" Konferansı

Özbekistan'da "Orta Asya: Paylaşılan Geçmiş Ve Ortak Gelecek" Konferansı
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev:- "Tüm bölge ülkeleri terörle karşı karşıyadır. Dini aşırıcılık, uluslararası suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığı, bölgenin tüm ülkelerini tehdit etmektedir. Buna karşı verimli mücadele etmek için birlikte hareket etmememi

SEMERKANT (AA) - Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, dini aşırıcılığın ve uyuşturucu kaçakçılığının Orta Asya ülkelerinin tamamını tehdit ettiğini belirterek, "Dini aşırıcılık, uluslararası suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığı, bölgenin tüm ülkelerini tehdit etmektedir. Buna karşı verimli mücadele etmek için birlikte hareket etmememiz lazım. Bu gibi tehditleri ortak tehdit olarak görmemiz lazım. Güvenlik için birleşmemiz lazım." dedi.

Semerkant'ta "Orta Asya: Paylaşılan Geçmiş ve Ortak Gelecek, Sürdürülebilir Kalkınma ve Karşılıklı Refah İçin İş birliği" konferansı düzenlendi. Konferansa Orta Asya ülkelerinden, bölgeye komşu ülkelerden, BM ve AGİT'ten temsilciler katıldı.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Orta Asya halklarının ortak bir geçmişe sahip olduğunu belirterek bölgenin zengin doğal kaynaklara, Rusya ve Çin gibi önemli üretim merkezleriyle ortak sınıra sahip olduğuna işaret etti.

Orta Asya'nın birçok medeniyetin beşiği, aynı zamanda da sorunlu bölgelerin komşusu olduğuna dikkati çeken Mirziyoyev, sorunların ilişkileri güçlendirmeyle çözülebileceğini söyledi.

Mirziyoyev, "İyi komşuluk ve karşılıklı menfaate dayalı ilişkiler temel alınırsa bölgenin potansiyeli daha iyi kullanılabilir. Amacımız Orta Asya'yı istikrarlı, ekonomik kalkınan bölgeye dönüştürmektir. Bunun için mevcut sorunları birlikte çözmemiz lazım." dedi.

Bölge ülkeleri arasında su kullanımı, sınır, ulaşım gibi sorunlar bulunduğunu hatırlan Mirziyoyev, kendilerinin Kırgızistan ile sorunları çözmeye başladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev şunları kaydetti:

"Ticari ekonomik ilişkilerin gelişmesi lazım. Dış ticareti artırmak için olumlu koşulları yaratmalıyız. Bölgesel ekonomik forum oluşturulması önemlidir. Somut projeler ortaya koymalıyız, yatırım için iş birlikleri yapmalıyız. Sorunları çözmek ve iş birliği ticaretimizi artırdı. BM'nin hesaplamasına göre, bölge ülkeleri arasında verimli iş birliği olsaydı, son 10 yılda gayrisafi milli hasılası en az iki kat daha yüksek olacaktı.

Bölgenin transit potansiyelini çok iyi kullanmalıyız. Özbekistan-Kırgızistan-Çin demiryolunun en kısa zamanda başlatılması için anlaştık. Bölgesel kara yolu ve taşımacılık planlamasını yapmamız lazım. 2018'de Taşkent'te 'Uluslararası taşımacılıkta Orta Asya'nın rolu' konulu bir uluslararası konferans yapacağız."

- Terörle ortak mücadele

Bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için iş birliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Mirziyoyev, "Tüm bölge ülkeleri terörle karşı karşıyadır. Dini aşırıcılık, uluslararası suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığı bölgenin tüm ülkelerini tehdit etmektedir. Buna karşı verimli mücadele etmek için birlikte hareket etmemiz lazım. Bu gibi tehditleri ortak tehdit olarak görmemiz lazım. Güvenlik için birleşmemiz lazım." diye konuştu.

Orta Asya ülkelerinin çok genç nüfusa sahip olduğuna işaret eden Mirziyoyev, "Buna bağlı olarak gençlerin bilinçlendirilmesi, dini bilgilerle donatılması amacıyla Semerkant'ta İmam Buhari Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezinin, Taşkent'te de İslam Medeniyeti Merkezinin kurulması kararı aldık." ifadelerini kullandı.

Mirziyoyev, Orta Asya'da istikrarın ve kalkınmanın olması için komşu Afganistan'da barışın sağlanması gerektiğine inandığını belirterek "Bu çerçevede Afganistan'ı bölgesel entegrasyon sürecine dahil etmek lazım. Bu, uluslararası toplumun Afganistan'ın barışçıl kalkınması yolundaki önemli katkısı olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki, sınır ve su kullanımı gibi derin sorunların, tüm ülkelerin menfaatlerinin dikkate alınarak çözülebileceğine dikkati çeken Mirziyoyev, "Özbekistan, Amuderya ve Sirderya su kaynaklarının kullanımına ilişkin BM konvansiyonu taslağını destekliyor. Aral Gölü faciası da bizim bölgedeki ortak acılarımızdan biridir. Bunun için çabalarımızı hem bölgesel hem uluslararası alanda birleştirmemiz lazım." dedi.

Komşu ülke liderlerinin daha sık görüşmeler yapmasından yana olduğunu aktaran Mirziyoyev, Orta Asya'da bölgesel ve uluslararası iş birliğinin geliştirilmesi, barışın ve istikrarın sağlanması için BM'nin Orta Asya özelinde karar alması çağrısında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.