Konya'nın en sevdiğim yönü ulaşım

Konya'nın en sevdiğim yönü ulaşım
İzmir’den üniversite eğitimi almak üzere geldiği Konya’ya ilişkin fikirlerini dışarıdan bir gözle anlatan Esil Taş, “İlk geldiğimde en çok dikkatimi çeken, şivlilik geleneğiydi. Eğlenceli bir gelenek. Konya’nın en sevdiğim yönü ise ulaşımı" dedi.

İzmir’den üniversite eğitimi almak üzere geldiği Konya’ya ilişkin fikirlerini dışarıdan bir gözle anlatan Esil Taş, “İlk geldiğimde en çok dikkatimi çeken, şivlilik geleneğiydi. Eğlenceli bir gelenek. Konya’nın en sevdiğim yönü ise ucuz ve rahat bir ulaşıma sahip olması” dedi.

Sahip olduğu eğitim altyapısı ile Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 81 vilayetin tamamından öğrenciyi barındıran Konya, bununla da sınırlı kalmayıp Ortadoğu’dan Balkanlar’a Avrupa’dan Orta Asya’ya ve Afrika’ya kadar 7 kıtadan birçok genç için eğitim merkezi haline geldi.

Üniversite eğitimi için Konya’ya gelen öğrenciler, hem kültürlerini yansıtırken, hem de Konya’yı tanıyıp, gönüllü birer kültür elçisi olarak kendi memleketlerinde Konya’yı tanıtabiliyorlar. Konya’yı dışarıdan bir gözle izleyip fikirlerini de anlatma fırsatı bulan öğrenciler, üniversite eğitiminin alınabileceği en sağlıklı, en ucuz, en nezih ve güzel şehirlerden birinin de Konya olduğuna dikkat çekiyor.

İzmir’den Konya’ya gelerek üniversite eğitimi alan Esil Taş, Konya’ya ilişkin izlenimlerini Pusula Gazetesi’nin Ramazan Sofrası’na anlattı.

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, Ben Esil Taş aslen İzmirliyim. Yaklaşık 5 yıldır Konya'da radyo TV yayıncılığı yapıyorum. Adalet Meslek Yüksekokulu 1. Sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda zumba ve fitness eğitmenliği yapıyorum.

h.jpg

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde bir değişim oldu mu?

Çok bir fikrim yoktu aslında. Yer bakımından güzel, büyük olmasına rağmen ulaşmak istediğiniz yere neredeyse tek araçla ulaşma imkânı var bu tarafını seviyorum. Misafirperverlik de var. İnsanlar yardımcı olmayı seviyor, paylaşımcı yaklaşıyor. Özellikle bu yönünden köylerini daha çok seviyorum. Bir de denizi olsa. Sadece iş konusunda bu kadar zorlanacağımı düşünmemiştim. Biraz uğraştırıyorlar çalışanlarını. Bu konuda ne kadar yeteneğe sahip olduğundan ziyade birçok işi aynı anda nasıl yapabilir diye bakıyorlar.

İlerleyen dönemlerde Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Aslında bugünden yarına bu konuda söylenecek net bir cümle yok. Şu an fikrim kalmamaktan yana. Ama ilerleyen zamanlarda hayat bize ne gösterir bilemeyiz. Hayat çalışmaktan ibaret, çalışmamız gerekiyor. Kendimi geliştirebilmek adına belki farklı şehirlere gidebilirim. Ama harici bir durumda ise Konya yaşanabilir bir şehir.

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

Konuşma tarzları ilgimi çekmişti. Dilinize dolanmama ihtimali sıfır. Bir yerden sonra siz de Annah, gari diye konuşurken buluyorsunuz kendinizi. Şivlilik geleneği de güzel. Herkes şeker, çikolata ve benzeri çeşitli ikramlıklar alıyor. Sabah kapıya gelen çocuklara bunlar ikram ediliyor. Güzel bir alışkanlık. Bizim de kapımız çaldığında şaşırmıştım. Bayram değil bu çocuklar ne şekeri istiyor diye. Akşam lastiğin içine ateş yakıp üstünden atlamaları falan gayet eğlenceliydi. Meşhur düğün pilavı ve bamya çorbası çok güzel. Zafer Çarşı’sı, İzmir ve İstanbul'un karışımı sanki. En ilginç ve farklı insanları bir araya toplayan bir yer. Her çeşit insanla karşı karşıya kalırsınız. Bir Bosna Hersek Mahallesi gibi öğrencilerden oluşmuyor. Daha çok yerel halkının yaşadığı bir yer.

r.jpg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Kampüs bakımından oldukça büyük olduğu için seveceklerini düşünüyorum. Biraz öncede bahsettiğim Bosna Hersek Mahallesi’nin tamamı neredeyse öğrencilere tahsis edilmiş bir yer gibi gözüküyor. Yeni gelecek olan öğrencilere kısa bir tavsiyede bulunmak isterim. Konya öğrencilik açısında çok güzel bir şehir ancak maddi açıdan dikkat etmeleri gerekir. Bunu söylememin sebebi ise öğrenciler üzerinden fazla para kazanmaya çalışan satış yerlerinden uzak dursunlar. Yoksa üniversite dönemi boyunca borç ödemek zorunda kalırlar.

Konya denince aklınıza ne geliyor?

Özellikle Konya denince aklıma etliekmek ve Arabaşı çorbası geliyor. Arabaşını hamurla yediklerini görünce biraz tuhafıma gitmişti. Aslında yemek değil yeme şekli tuhafıma gitmişti. Çiğnenmeden hamur yutuluyor ve ardına saatlerce ocakta kaynayan çorba içiliyordu. Ben hamursuzunu sevsem de Konya'nın vazgeçilmez yemeği hamursuz olmuyormuş.

Konya’nın en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özelliği ne?

Konya’yı merak edenler için söylüyorum. Eğer soğuğu sevmiyorsanız. Konya’da kalmanız imkansız. Ben de yaz aylarını daha çok sevmem nedeniyle kış aylarında oldukça zorlanıyorum. Tabii Konya’ya yaz gelmiyor mu? Tabii ki de geliyor. Fakat yaz değil kavurucu sıcak ile karşılaşıyorsunuz. Anlayacağınız Konya’nın ortası yok. Kışı çok soğuk. Yazı çok sıcak. En sevdiğim özelliği ise yine herkesin söylediği gibi ulaşım. Her yere tek araçla gidebiliyorsunuz. Ancak bu konuda ufak bir açığı var. Bence otobüsleri tramvayları kadar gelişmiş değil.

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

İşim burada olduğu için tabii ki sağlıyor. Hem işin hem okulun aynı şehirde olması benim için bir avantaj. Tabi kalabalık olmaması da avantajlı benim için. Bir İstanbul ve İzmir’e göre, Konya'da öğrenci olmak daha iyi maddi anlamda.

Pakize Yiğiter

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.