"Savaşın evimizde tekrar yaşanmasını istemiyoruz"

"Savaşın evimizde tekrar yaşanmasını istemiyoruz"
Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, ülkesinde yeni bir savaşın yaşanmasını istemediklerini belirterek, "Transdinyester'in yeni bir çatışma...

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, ülkesinde yeni bir savaşın yaşanmasını istemediklerini belirterek, "Transdinyester'in yeni bir çatışma alanına dönüştürülmesine izin vermedik ve ileride de ülkedeki barışın korunması için çaba göstermeye devam edeceğiz." dedi.

Sandu, Moldova'nın içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesinde 1992'deki çatışmaların 31. yılı nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Burada konuşan Sandu, Transdinyester'deki çatışmalarda, ülkesinin toprak bütünlüğü için hayatını kaybedenleri andıklarını söyledi.

Sandu, "Savaşın evimizde tekrar yaşanmasını istemiyoruz. Bu nedenle çıkarılan dersleri unutmamak ve açık düşünme yeteneğimizi kaybetmemek için kendi tarihimizi bilmeliyiz. Özgürlüğümüz paha biçilemez ve korunmayı hak ediyor." ifadesini kullandı.

Dinyester Nehri'nin her iki yakasındaki vatandaşların uyum içinde hayatını sürdürmek istediklerini vurgulayan Sandu, "Transdinyester'in yeni bir çatışma alanına dönüştürülmesine izin vermedik ve ileride de ülkedeki barışın korunması için çaba göstermeye devam edeceğiz." dedi.

- Moldova'nın Transdinyester meselesi

Moldova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Dinyester Nehri'nin doğu kıyısındaki Transdinyester, Rusya'nın desteğiyle tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

Bağımsızlık ilanından sonra Moldova ile Transdinyester arasında başlayan silahlı çatışmalar, 22 Temmuz 1992'de ateşkesle son bulmuştu. Buradaki çatışmalarda, 1000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin ise yaralandığı belirtiliyor.

Moldova ile Transdinyester arasında 1993'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde çözüm görüşmeleri başlamıştı. AGİT bünyesinde 5+2 formatında yapılan müzakerelerde Transdinyester, Moldova, Rusya, Ukrayna, ABD ile AGİT ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri yer alıyor.

Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Birleşmiş Milletler (BM) üyesi hiçbir ülke tarafından tanınmayan Transdinyester'in kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi bulunuyor.

"Barış gücü" adını verdiği askeri birliklerini Transdinyester’e yerleştiren Rusya'nın, bölgenin desteklenmesi için her yıl milyonlarca dolar aktardığı belirtiliyor.

Rusya'nın, Sovyetler Birliği döneminde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalan en büyük cephanesi, Transdinyester'in Kobasna köyünde yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.