Sezer: Ülke genelindeki obrukların yüzde 98’i Konya’da

Sezer: Ülke genelindeki obrukların yüzde 98’i Konya’da
Afad Başkanı Vali Yunus Sezer, "Büyük afetleri önleyemeyiz ancak afetlere karşı önlem alabiliriz. Bizim belki de üzerinde durmamız gereken en önemli mesele bu. Yani risk azaltma ve planlama meselesi" Dedi

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi İlerleme Faaliyet Toplantısı ve Çalıştayı düzenlendi. Ramada Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, obrukların ilerleyen yıllarda büyük sorunlara neden olacağının öngörülmesi üzerine böyle bir çalışma başlattıklarını belirtti.

yildiz-tosun.jpg

Tosun, “2015 yılında KOP Bölge Kalkınma İdaresinin Başkanlığında MTA Genel Müdürlüğü ve AFAD Başkanlığının ortağı olduğu Karstik boşlukların belirlenmesi projesine başlanılmış, bu proje kapsamında MTA Genel Müdürlüğü kendi üzerine düşen çalışmaları 2019 yılında tamamlayarak KOP Başkanlığına sunmuştur. KOP Başkanlığı 2019 yılında projeyi kapatmış, bunun üzerine İl Müdürlüğümüz tarafından münferit olarak obruk alanlarının tespit edilmesi projesi hazırlanarak AFAD Başkanlığımızın desteğiyle kabul edilmiştir. Projede MTA Genel Müdürlüğünün çalışmalarında belirttiği litolojik olarak obruk olması muhtemel alanlar çalışma alanı olarak kabul edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında obruk oluşum mekanizması ve buna etken hususlar belirlenip ağırlık ortalamaları verilerek obruk duyarlılık haritası ve bunun nihayetinde Konya İli Obruk Tehlike Haritası üretilmesi planlanmıştır. İlimize kazandıracağımız bu harita ile tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte yürüteceğimiz çalıştaylar sonucunda da eylem planları hazırlayarak riski en aza indirmeyi hedeflemekteyiz. Proje süresi üç yıl olarak planlanmış olup şu an itibarıyla bu sürecin yarısını geçmiş bulunuyoruz” diye konuştu.

mahmut-sami-sahin.jpg

ŞAHİN: BÖLGEDE BİN 920 PROJEYE 1 MİLYAR 220 MİLYON LİRA DESTEK

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının KOP Eylem Planı’nı hazırlayarak 2014-2018 yılları arasında uyguladığını ve 2021-2023 yıllarını kapsayacak ve yeni nesil eylem planı olarak adlandırılan ‘KOP Bölge Kalkınma Programı’nında hazırlanarak 19 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini belirten KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, “Başkanlığımız, bölgedeki tüm ilgili paydaşlarla birlikte kurulduğu günden bu güne birçok model program ve projeler geliştirmektedir. Bu çerçevede 2011-2021 yılları arasında bölgede 1.920 projeye 1 Milyar 220 Milyon lira destek sağlanmıştır. Başkanlığımız tarafından yeni nesil sulama sistemlerine verilen destekler sayesinde yılda yaklaşık 200 Milyon metreküp su tasarrufu sağlanmıştır. 2014-2018 KOP Eylem Planında yer alan Toprak ve Su Kaynaklarının Sürdürebilir Kullanımı ana ekseninde ki “Karstik Çöküntü Alanlarının Belirlenmesi” projesi kapsamında; Başkanlığımız, MTA Genel Müdürlüğü ve AFAD Başkanlığı ile 2015 yılında “Karstik Çöküntü Alanlarının Belirlenmesi Projesi” isimli işbirliği protokolü imzalanmış ve bu kapsamda yaklaşık 5 milyon TL bütçeli ve 5 yıl sürmesi öngörülen bir projeye başlanmıştır” diye konuştu.

mustafa-uzbas.jpg

UZBAŞ: BU KONUDA YAPILAN EN KAPSAMLI ÇALIŞMALARDAN BİRİ

2022 yılında çalışmaların tamamlanacağını belirten Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, “Büyükşehir Belediyemiz, AFAD, Konya Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi, obruk alanlarının tespiti ve obruk oluşumuna neden olan faktörlerin belirlenmesi adına yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olma özelliği taşıyor. Bu doğrulta Karapınar ilçemiz başta olmak üzere Ereğli, Emirgazi, Çumra, Karatay, Meram ilçelerimizin tamamı ve Selçuklu ilçemizin doğu kısmının saha çalışmaları, 2020 ve 2021 yılları içerisinde tamamlandı. Ortaya çıkan veriler doğrultusunda Karapınar ilçemizdeki 36 kilometrekarelik pilot bölge referans alınarak, matematiksel bir model üretildi. İnşallah 2022 yılı içerisinde kalan ilçelerimizin de saha çalışmaları tamamlanmış olacak. Analiz çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından ise eylem planımız da hazır hale gelecek” dedi.

babur-ozcelik.jpg

ÖZÇELİK: PROJELERE KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruluş çalışmalarından bahseden Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Babür Özçelik, “Merkezimiz, ortaya koyduğu çözüm önerileri, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yürüttüğü projelerle bölgede oluşan riskin önceden tespit edilmesi ve tehlikenin önlenmesi konusunda önemli çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle AFAD’ın yürüttüğü 2020K14-138637 nolu "Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi" proje kapsamında 2020 Yılı içinde yapılan çalışmalarda yer hareketleri, jeolojik çalışmalar ve harita çalışmaları kapsamında obruk merkezimizden ve üniversitemizden çok sayıda uzman akademisyenin destekleriyle Karapınar ilçesi sınırları içinde 600’den fazla obruk tespit edilmiştir. Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra ve Karatay ilçelerini kapsayan 2021 çalışmalarında şu an Obruk Merkezimizin hazırlamakta olduğu rapora göre 1500 civarında obruk, yüzey yarılması, çökme ve oturma şeklinde yüzey deformasyonu ölçülmüştür. Merkezimiz AFAD İl Müdürlüğümüzün projesine önümüzdeki yıllarda da katkı vermeye devam edecektir” dedi.

yunus-sezer.jpg

SEZER: ÜLKE GENELİNDEKİ OBRUKLARIN YÜZDE 98’İ KONYA’DA

“Dünya genelinde afetlerin boyutunun artığı bir döneme geçmiş bulunuyoruz” diyen AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, “Özellikle ülkemiz açısından meydana gelen afetleri değerlendirdiğimiz zaman neredeyse afetlerin tamamının büyük ölçekte olduğunu, küçük ölçekte başlayıp aynı anda birçok ilimizde ve bölgemizde yaşandığı için ülke genelinde afetler olduğunu görüyoruz. Dünya genelinde 10 yılda meydana gelen 3 bin 751 tane afet var ve yaklaşık 750 bin insan bu afetler nedeniyle hayatını kaybetmiş durumda. Kaybedilen canların ve değişen yaşamların yanı sıra bunun ekonomiye de 9 trilyonun üzerinde bir maliyeti var. Ülkemizde son iki yılda bir taraftan deprem bir taraftan sel bir taraftan da yangınlar nedeniyle çok büyük bir imtihan veriyor. Bütün illerimiz için afet öncesinde hazırlık yapabileceğimiz bir Türkiye afet risk azaltma planının neredeyse sonuna geldik. Bu vesileyle Konya’mızda da bir risk azaltma planını da 2022 yılı içerisinde uygulayacağız. Ülke genelinde obruklar oluşmaya başladı ancak bunun yüzde 98’i Konya ilimizdedir. Yüzey yarıklarımızla birlikte Konya’mızda 1500 tane obruk tespit edilmiş durumda. Bundan sonra yeni obruk alanlarını neresi olduğunu tespit etmeliyiz” şeklinde konuştu.

vahdettin-ozkan.jpg

ÖZKAN: AFETLE MÜCADELE DÜNYAYA ÖRNEK

Afetle mücadelelerde işbirliğine dikkat çeken Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Afetle mücadele noktasında son zamanlarda AFAD hem kurumsal kapasitesiyle hem de geliştirdiği organizasyonlarla hem sektörler arasındaki iyi iş birliğiyle çok önemli müdahale planları yaptı. Afet sonrası başarılı çalışmalar hem dünyada örneklik teşkil etti hem de tüm dünya bu örnek nasıl uygulanıyor bunun arayışı içerisine girdi. Afet olmadan önceden risklerin tespit edilmesi ve bunların değerlendirilmesi ayrı bir süreç olarak devam etmektedir. Konya ilimiz olarak baktığımız zaman hızlı sanayileşmesi, tarımsal alandaki potansiyeliyle şehrimizin afetlerle mücadele, afet risklerini belirleme ve bunlara yönelik stratejileri belirlemede de öncü bir şehir olması hepimiz açısından önemlidir. Belediyelerimiz ve üniversitelerimizi bu noktada tebrik ediyorum. Afetle mücadelede gönüllü gençlerimizin çok kıymetli katkıları vardır. Obrukla ilgili çalıştayın yapılması şehrimiz açısından büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından protokol tarafından çalıştaya katılan AFAD gönüllülerine kimlik kartları verildi. (Gülşen Çopur)

dsc-0144.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.