Sıfır araçtaki sıra oyununu Konyalı Bakan bozdu!

Sıfır araçtaki sıra oyununu Konyalı Bakan bozdu!
 Muhabir
Sıfır araç için bayilere gidip sıraya yazılan bazı vatandaşların asıl niyetinin araç almak değil sırasını başkasına satmak olduğunu söyleyen Abdullah Acıbadem, Ticaret Bakanlığı’nın bu oyunu nasıl bozduğunu açıkladı

Otomobil piyasasında özellikle son bir yılda afaki bir yükseliş olduğuna işaret eden Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, son birkaç aylık dönemde ise fiyatlarda geri çekilmenin olduğunu, şimdilerde ise otomobil fiyatlarının stabil bir hal aldığını söyledi. Başkan Acıbadem, sıfır araçlardaki sıra oyununun da Konyalı Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yapılan düzenlemeyle bozulduğunu ifade etti.

FİYATLAR BİR ANDA NEDEN YÜKSELMİŞTİ?

Otomobil piyasasına doğrudan ya da dolaylı etki eden birçok faktörün bulunduğunu, sıfır araçlardaki arz talep dengesinin ikinci el araç piyasasına hızlı bir şekilde etki edebildiğini dile getiren Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Son bir yılda araç fiyatları çok yükselmişti. Aslında kur farkı ve maliyetlere bağlı olarak bir miktar yükselişin olması normal ve beklenen bir durumdu. Ancak bizde fiyatlar 2-3 kat gibi büyük rakamlarla yükseldi. Bu durum normal değildi. Bunu hep dile getirdik ve ilgili makamlara gerekli şikayetlerde bulunduk. Genel olarak sıfır araç satışı yapan bayiler burada baş aktördü. Ticaret Bakanlığımız da sıfır araç satışı yapan bayilere yaptığı denetimlerde ciddi cezalar yazdı. Yaptırımlar da sonuç verdi” dedi.

ARACIN GERÇEK DEĞERİ ÜZERİNDEN FATURA KESİLDİ, ELDEN PARA ALINDI

Pandemi döneminde araç üretiminin azalması ve talebin aynı şekilde devam etmesi neticesinde otomobil piyasasındaki dengelerin bozulduğuna dikkat çeken Abdullah Acıbadem, “Pandemi öncesinde aylık yüzde 1-2 kur farkını zam olarak yansıtmakta korkan bayiler, son bir yılda her ay yüzde 10-15 civarında zam yaptılar. İstedikleri kişilere istedikleri fiyatlara araç satar oldular. 1 milyonluk arabaya 1 milyon TL fatura kestiler ama elden de 100-150 bin TL aldılar. Burada fiyatların yükselmesindeki en önemli etken bayiler oldu” diye konuştu.

sifir-arac1.jpg

ARAÇ ALMAYACAK OLANLAR SIRASINI BAŞKALARINA PARA KARŞILIĞI SATTI

Sıfır kilometrede bir araç aldıktan sonra bu aracı 6 ay ve 6 bin kilometreyi doldurmadan satamama şartının başta şahısları kapsamadığını dile getiren Başkan Acıbadem, “Şahıslar bu durumu kendi lehlerine kullandı. Bayilere araç almak için sıraya yazıldı, ihtiyaçları ve imkanları olmadığı halde. Vatandaş imkanı olmamasına rağmen bayilere gitti araç almak için sıraya yazıldı. Sırası geldiğinde ise oraya verdiği küçük kaporanın üzerinden kendine kâr payı çıkararak, sırasını başkasına devretti. Bu işi ticarete dönüştürdü. Sırasını ikinci üçüncü şahıslara pazarladı” ifadelerini kullandı.

sifir-arac2.jpg

BAKANLIK EL ATINCA PİYASA DENGELENDİ

“Rakamların yükseldiği noktadan geriye düşmesinin en önemli sebebi de Ticaret Bakanlığı’nın olaya el atmasıydı” diyen Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Sayın Bakan Ömer Bolat Bey ile konuyu iki defa görüştük sektör temsilcileri olarak. İlk yaptığı iş, 6 ay 6 bin kilometre şartına şahısları da dahil etmek oldu. Sonrasında ise imkanı olmadığı ya da almayacağı halde araç sırasına yazılan ve talebi artıran şahıslar bir anda ortadan kaybolmuş oldu. Bugün rakamların yükselmesi de geriye çekilmesi de aslında tamamen vatandaşın kendi iradesinde olan bir şeydi. Şimdi piyasa dengelendi. Araçlar aşağı yukarı gerçek değerlerini buldu. Düne kadar araç yok diyen bayiler şimdi yeniden araçlarını pazarlamaya başladı. Yıl sonu kampanyalarıyla birlikte fiyatların bir miktar daha geriye çekilmesi yönünde bir beklenti de mevcut” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.