Sığınmacı istemeyen Macaristan, Schengen sınırlarının korunmasını talep etti

Sığınmacı istemeyen Macaristan, Schengen sınırlarının korunmasını talep etti
BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ''Schengen üyeleri kabul ettikleri yükümlülükleri yerine getirmeli" dedi. Macaristan'ın devlet radyosu...

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ''Schengen üyeleri kabul ettikleri yükümlülükleri yerine getirmeli" dedi.

Macaristan'ın devlet radyosu Kossuth Radio'da haftalık konuşmasını yapan Orban, sığınmacı krizi ve gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Almanya ve Macaristan'ın sığınmacılar konusundaki duruşlarının birbirine yakınlaştığını belirten Orban, ''Schengen üyeleri kabul ettikleri yükümlülükleri yerine getirmeli. Eğer bir üye ülke AB'nin ucunda bulunuyorsa dış sınırı korumalı. Bu görevi yerine getirmeyen ülkeden dış sınırı koruma hakkı istenmeli, bunu kabul etmediği takdirde Schengen üyeliği ya askıya alınmalı ya da iptal edilmeli." ifadelerini kullandı.

Orban, ''Macaristan'ın duruşu dış sınırların korunması yönündeydi. Buna karşılık Almanlar ise 'olağanüstü durum dolayısıyla herkes kontrolsüzce gelebilir' görüşünü savunuyordu. Almanya zamanla bu duruşunu değiştirdi ve bugün bizim söylediğimizin aynısını söylüyor." şeklinde konuştu.

Sığınmacıların üye ülkeler arasında kota sistemi çerçevesinde dağıtılmasına ilişkin Macaristan'da halk oylaması kararı aldıklarını hatırlatan Orban, "Eğer birisi sığınmacıların girişi hakkında ulusal seviyede karar aldıysa, o zaman alınan bu kararın sonuçları hakkında da ulusal seviyede bir karar alınmalı. Eğer fikrimiz sorulsaydı biz bu karara karşı çıkardık. Şimdi bizden aldıkları kararın sonucuna katlanmamızı isteyemezler. Sığınmacıların dağıtımını destekleyen Brüksel'i referandum ile durdurmayı başaramazsak, o zaman kiminle beraber yaşayacağımız kararını Macaristan'da alamayacağız.'' dedi.

Orban, Libya üzerinden Avrupa'ya gelen sığınmacılar hakkında ise, ''Bir an önce Libya hükümeti ile büyük bir mülteci kampı oluşturulması için anlaşmak gerekiyor. Bir ülke bu sığınmacıları kabul ettiği takdirde sığınmacılar bu kamptan planlı bir şekilde gelebilir. Bu kampı AB oluşturmalı ve finanse etmeli.'' ifadelerini kullandı.

Macaristan hükümeti geçen ay Avrupa Birliği’nin üye ülkeler arasında zorunlu sığınmacı kotası uygulamasını referanduma sunma kararı aldı.

Macaristan seçim kurulunun önümüzdeki hafta referandum tarihini açıklaması bekleniyor.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.