Soçi'de Üçlü Suriye Zirvesi

Soçi'de Üçlü Suriye Zirvesi
Rusya Devlet Başkanı Putin:- "Türkiye ve İran’ın desteğiyle Suriye’nin parçalanması engellenmiştir. Yıllardır süren iç savaşın sonlandırılması mümkün olabilecek durumdadır"- "Türk ve İranlı liderlerin üstlendikleri rol olmasaydı, Suriye’de askeri sürecin

SOÇİ (AA) - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de kapsamlı askeri operasyonların artık sonuna gelindiğini belirterek, "Türkiye ve İran’ın desteğiyle Suriye’nin parçalanması engellenmiştir. Yıllardır süren iç savaşın sonlandırılması mümkün olabilecek durumdadır." dedi.

Putin, Soçi'de Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirilen Suriye konulu Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen üçlü zirvenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye, Suriye krizinde üstlendikleri rol için teşekkür etti.

Türkiye ve İran’ın desteğiyle, Suriye’nin parçalanmasının önlendiğini vurgulayan Putin, “İki liderin üstlendikleri rol olmasaydı, Suriye’de askeri sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye'de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi.” diye konuştu.

Türk ve İranlı liderlerin gösterdikleri duruş sayesinde Astana süreci, Suriye’deki çatışmaların azalması, ateşkesler ve gerilimi azaltma bölgelerinin hayata geçtiğine işaret eden Putin, "Türkiye ve İran’ın desteğiyle Suriye’nin parçalanması engellenmiştir. Yıllardır süren iç savaşın sonlandırılması mümkün olabilecek durumdadır." ifadesini kullandı.

Türkiye, Rusya ve İran’ın, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin etkin bir hale gelmesi için gereken çabayı göstereceklerine inandığını da anlatan Putin, şunları söyledi:

“Suriye halkı, kendilerinin ve ülkelerinin kaderini kendileri belirleyecekler. Söz konusu reform sürecinin kolay olmayacağı aşikardır. Bu süreçte, Suriye hükümeti de dahil olmak üzere, tüm tarafların fedakarlık göstermeleri gerekiyor. Türk ve İranlı liderlerle bugün Soçi’de gerçekleştireceğimiz görüşmelerin, Suriye’nin toprak bütünlüğünü güçlendirecek sonuçlar yaratacağını düşünüyorum."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.