Suda Boğulan Çocuğun Karaciğeri 2 Kişiye Hayat Verdi

Suda Boğulan Çocuğun Karaciğeri 2 Kişiye Hayat Verdi
Burdur'da havuzda boğulan çocuğun ailesinin bağışladığı organlardan karaciğeri, Antalya'da siroz hastası 31 yaşındaki eski milli yüzücü ile hasta bir çocuğa bölünerek nakledildi- Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydınlı

ANTALYA (AA) - Burdur'da havuzda boğulan 14 yaşındaki Muhammet Künar'ın karaciğeri, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde biri eski milli yüzücü, diğeri çocuk iki hastaya bölünerek nakledildi.

Burdur'da 7 Eylül'de özel olimpik yüzme havuzunda su yutan ve kaldırıldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen Künar'ın ailesince bağışlanan organlarından karaciğeri, aynı hastanede siroz hastası, eski milli sporcu İpek Yılmaz (31) ile 5 yaşındaki Resul Filiz'e başarıyla nakledildi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Yılmaz ile Filiz'in doktorları, diğer merkez ve hastane yetkilileriyle düzenlediği basın toplantısında, hem çocuğa hem yetişkine bu ve benzeri nakillerin belli merkezlerde yapılabildiğini söyledi. 

- Karaciğerin üçte birinden azı Resul'e

Yılmaz ile Filiz'e yapılan nakle "bölünerek karaciğer nakli" adını verdiklerini belirten Aydınlı, şunları kaydetti:

"Karaciğerin yaklaşık üçte birinden daha az bir kısmı Resul'e, üçte ikisi İpek'e nakledildi. Karaciğer bölünebilir ve kullanılabilir bir organ. Türkiye'de organ bağışı çok az. Artık biz, Akdeniz Üniversitesinde de kullanabileceğimiz, nakil yapabileceğimiz tüm organları böyle kullanmayı planlıyoruz. Aslında bu organ, sadece Resul'e çıkmıştı. Ona büyük olduğu için takamayacaktık. İpek de işin içine girince, onun da kilosu düşük olduğu için organı ona göre ayarladık. Çocuklarının organlarını bağışlayan aileye de teşekkür ediyoruz."

Aydınlı, kendi hastanelerinde beyin ölümü gerçekleşen Künar'ın organlarının bağışlanmasının, adeta canlı vericiden nakil yapılmasını sağladığını, bunun hastaların iyileşme sürecini de hızlandırdığını anlattı.

Aynı zamanda bilgisayar programcısı da olan İpek Yılmaz, organları bağışlanan Künar'ın havuzda boğulmasını ve kendisinin de eski milli yüzücü olarak organ naklinde buluşmalarını "kader" olarak nitelendirdi. 

- "İkinci baharımı yaşıyorum"

Hastalığının yaklaşık bir yıl önce ayaklarının şişmesi üzerine fark edildiğini belirten Yılmaz, "Organ nakli olmam gerekiyordu. Çok mutluyum. Şimdi bir kardeşim oldu, karaciğer kardeşim. İkinci baharımı Antalya'da yaşıyorum. Çocuklarının organlarını bağışlayan aileye çok teşekkür ediyorum. Kendi acıları içinde bizi düşündüler" dedi. 

Yılmaz, 18 yıllık yüzücülük hayatında Türkiye rekorları ve Avrupa birincilikleri olduğunu ve bundan sonra Paralimpik Oyunları'nda Akdeniz Üniversitesini temsil etmek istediğini söyledi.

Nakille hayata tutunan minik Resul'un babaannesi Cennet Filiz de organ bağışlayan Künar ailesine ve operasyonları gerçekleştiren  doktorlara teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.