Süt ürünlerine zam geliyor

Süt ürünlerine zam geliyor
Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatını 15 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere litresini 7,50 lira olarak yükseltti.

Süt ürünlerine zam geliyor

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt fiyatını 15 Mayıs tarihinden itibaren geçerli olmak üzere litresini 7,50 lira olarak yükseltti. Konya 42 Süt Ürünleri Sahibi Bünyamin Kurucu bu artışın nihai ürünlere yüzde 30 zam olarak yansıyacağını ve tüketimde düşüş beklediklerini dile getirdi.

Şuan esnafların müşteri korkusu yaşadıklarını ifade eden Kurucu, “Çünkü fiyatlar afaki şekilde artacak. Vatandaş Ramazan ayı içerisinde yapılan zama yeni alışırken şimdi tekrar bir zam daha geldi. Bu zamla birlikte müşteri sayımızın düşeceğini düşünüyoruz. Satın alandan çok, fiyat soran vatandaşların olacağını düşünüyoruz. 85-90 lira olan tereyağı 115-120 lira olacak. Bazı marketlerde şuan 130 liralara ürünler gördüm. Bizlerde elimizdeki ürünler bitesiye kadar fiyatları uygun tutmaya çalışacağız. Daha sonra mecburen yeni fiyatlardan satış yapacağız. Şuan gerçekten esnafın da yapabileceği bir şey yok. Süt ürünlerini zaten stok yapamazsın. Süt ürünlerinin son kullanma tarihi ve bozulma süreleri diğer ürünler gibi olmaz. Satıcı bile bir tereyağını 3 haftada satmak zorunda. Vatandaş bu dönemde az alacak, kaliteli alacak. İsraftan kaçınacak” dedi.

SEBEBİ HESAPTA OLMAYAN MALİYET ARTIŞI

Rusya-Ukrayna savaşının giderleri çok artırdığını aktaran Kurucu, “Bu kadar artışı üreticide ve sanayicide tahmin etmedi. Hesapta olmayan maliyet artışı oldu. Örnek verecek olursak yem fiyatları artınca vatandaşın sütü para etmedi. Bu sefer süt üreticisi gitti hayvanını kestirdi. Bu sefer eskisi kadar süt üretimi olmayınca peyder pey fiyatlar arttı. Şimdi de çiğ süt fiyatları artınca onun zammı yansıyacak. Kaliteli, güvenilir gıdaya erişim ekonomik sıkıntılar nedeniyle zorlaşabilir. Bu da kaliteden ödün vermeyen üreticiler için satış kaybına neden olabilir. Şuan tereyağı fiyatları 75-85-90 lira. Süzme yoğurtları 30-35-45. Teneke peynirleri 35-45-50 lira. Tulum peyniri 60-70 lira. Küflü peyniri 50 lira. Zeytinler 30-40-50 lira. Vatandaşlarımız bu dönemde çok da ucuz ürünlere rağbet göstermesinler. 5-10 lira ucuz diye bilmedikleri yerden alışveriş yapmasınlar. Tereyağı diye margarin yemesinler” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum