Tarihin ışığında Ak Hamam: Konya'nın Osmanlı dönemi hamamı

Tarihin ışığında Ak Hamam: Konya'nın Osmanlı dönemi hamamı
 Editör
Selçuklu'nun Tarihi Sille-Ak Mahallesi'nde bulunan ve Aşağı Hamam, Çarşı Hamamı, Hacı Ali Ağa Hamamı isimleriyle de anılan Ak Hamam, 1884 yılında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmış ve günümüze kadar ulaşmıştır

Sille'nin Konya girişinde, Sille deresinin kuzey kıyısında yer alan Ak Hamam, 1884 yılında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmış ve o zamandan beri Konya'nın en önemli tarihi hamamlarından biri olmuştur. Son yıllarda yapılan kapsamlı onarımlar ile yeniden eski ihtişamına kavuşan Ak Hamam, ziyaretçilerini Selçuklu mimarisinin eşsiz güzelliği ve tarihi atmosferi ile buluşturmaya hazır.

sille-08102016-konya.jpg

SİMETRİK PLANLI BİR MİMARİ HARİKASI

Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olmak üzere üç bölümden oluşan Ak Hamam, simetrik planlı bir mimariye sahiptir. Soyunmalık bölümleri, yuvarlak kemerli destek sırası ile bölünmüş iki sahınlı olarak tasarlanmış ve ortada altıgen planlı bir havuz yer almakta. Ilıklık bölümü kare planlı olup pandantifli kubbe ile kapatılmış ve doğuya bir eyvanla genişletilmiştir. Sıcaklıklar ise kare planlı olup ılıklık yönü dışında üç yönde birer eyvana sahiptir. Kuzey köşelerde üzeri ışıklıklı kubbeyle örtülmüş halvet odaları bulunmakta.

TARİHİ DOKUYU YAŞAYIN

Tamamen taş kaplı zemini ve Sille'nin geleneksel dokusunda bulunan çizgili derzleri ile Ak Hamam, Selçuklu dönemi hamam kültürünü en özgün haliyle yaşatmakta. Ayrıca hamamın kubbelerinin üzeri küçük Sille taşlarıyla kaplanmış ve bu da hamama ayrı bir güzellik katmakta.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.