Tayland'da yabancılara detaylı sorular

Tayland'da yabancılara detaylı sorular
Yabancılardan sosyal medya ve banka hesap bilgilerinin dahi sorulduğu bir form doldurmaları isteniyor

Tayland, ulusal güvenlik ve suç önleme adına, ülkeye giren yabancıların, çeşitli kişisel bilgilerin de dahil olduğu ayrıntılı bir formu doldurmalarını istiyor.

Ülkede ay başında yürürlüğe giren uygulamayla, "Yabancılar Bilgi Kaydı" başlıklı formda ad, yaş ve pasaport detayları gibi standart bilgilere ek olarak, "kullanılan bütün sosyal medya hesapları", "sıklıkla gidilen" kulüpler, restoranlar, alışveriş merkezleri ve hastaneler ile banka hesapları gibi bilgiler isteniyor.

Göçmen Bürosu Suç Önleme Birimi Başkan Yardımcısı Komiser Chatchawan Wachirapaneekhun, bilgi vermenin mecburi olmadığını ileri sürdü ancak form üzerinde sorulara isteğe bağlı cevap verilebileceğine dair herhangi bir ifade yer almıyor.

Chatchawan, "Suç işlemek gibi bir niyetiniz yoksa, bu sorular sorun olmamalı. Ayrıca bunun bir mecburiyeti yok. Eğer sorulara yanıt vermek istemiyorsanız, üzerini çizebilirsiniz." açıklamasında bulundu.

Ülkede artan yabancı nüfusunun, yabancılar tarafından işlenen suç sayılarını artırdığını söyleyen Chatchawan, yeni bilgilerin, suçluların izini takip etmek konusunda yetkililere yardımcı olacağını ifade etti.

Formda, aynı zamanda, müracaatta bulunan kişinin üzerine kayıtlı araba ya da motosikletlerin plakaları, araç bilgileri soruluyor.

İnsan hakları örgütleri, Tayland'daki yeni anket formunun, askeri hükümetin işlediği son insan hakları ihlali olduğunu savundu.

Diğer yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Asya Direktörü Brad Adams, "Bu, insanların mahremiyetini ayaklar altına alan müdahaleci bir uygulama ve Tayland hükümetine ileride yabancıların bilgilerini dosyalama imkanı sağlayacak." dedi.

Adams, uygulamanın Tayland ekonomisinde büyük rolü olan yatırımcı ve turistleri yabancılaştırma riski taşıdığını söyledi.

Tayland'da ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.