Tohum ve fide satışları patladı

Tohum ve fide satışları patladı
Yaz ayların gelmesi ve pandemi sebebiyle fide ve tohum satışlarında artış yaşandı. Balkonlarında bitki yetiştirmek isteyenler tohumcuların yolunu tutuyor

Konya’da yazın gelmesi ve pandemiden dolayı evde kalan vatandaşların uğraş araması nedeniyle fide ve tohum satışları ikiye katladı. Evde bitki yetiştiriciliğinin popüler bir hale geldiğini belirten Arzuman Tohumculuk Çalışanı Fettah Yeşil, insanların evlerinin önünde bir metre yer varsa ya da balkonları müsaitse bunu hemen değerlendirdiklerini belirtti. Yeşil, “Saksı, çiçek toprağı, gübre ve fide satışları inanılmaz arttı. İnsanlar evde tıkıldı kaldı ve uğraşacak bir şeyler arıyorlar. Bir kısmı da kendi ürettiğini yemek istiyor” dedi.

dsc-0911.jpg

TOHUM İLK ÜRÜNDEN ALINIR

Balkonlarında sebze yetiştirmek isteyenlere tüyolar veren Yeşil, “İmkanı olanlar bağa bahçeye kaçtı. Ama olmayanlarda küçük bir alanı varsa balkonda olsa değerlendirmek istedi. Burada doğallıkta devreye girdi. Mesela vatandaş kendi yetiştirdiği domatesten tohum alıp devam ettirmek istiyor. Ama burada bir yanlış yapıyorlar. Domatesler oldukça koparıyorlar ve en sona çıkan domatesin tohumunu alıyorlar. Bu yanlış bir tutum fideden ilk çıkan domatesin tohumunu almak en makbulüdür. Doğal tohum budur. Çünkü bir bitkinin ilk meyvesindeki tohumun kalitesi ile son meyvesindeki tohumun kalitesi aynı olmaz” dedi. Tarımda hiçbir zaman bir artı birin iki etmediğini söyleyen Yeşil, “Bakıyorsunuz bir anda bitkiye bakteri geliyor. Hepsi boşa gidiyor. O yüzden belli başlı konulara insanımız dikkat edecek. Gerisi bitkiye kalmış. Balkonda yetiştirecekler için birincisi çiçek toprağı ile yapsınlar. Onun dışında çok fazla sulamasınlar. Can sıkıntısından gidip gelip bitkiye su veriyorlar onunda kökü çürüyor. Toprak kuruyana kadar su vermemeye gayret etsinler” diye konuştu.

dsc-0945.jpg

BALKONDA BİTKİ YETİŞTİRME KÜLTÜRÜ DAHA DA GELİŞMELİ

Biber, sırık domates, çiçek tohumu ve saksıya rağbetin arttığını söyleyen Göğer Tohum ve Baharat İş Yeri Sahibi Hasan Göğer, “Küçük küçük saksılar alıp her sebzeden biraz biraz alıyorlar. Böylece vatandaş kendini mutlu hissediyor. Ama belli başlı bitkiler saksıda oluyor. O konuda da müşterilerimizi uyarıyoruz zaten. Yine de can sıkıntısından çeşitli sebzelerle balkonlarını süslemek çoluğuna çocuğuna bunlardan yedirmek isteyenler var. Çünkü artık çocuklar bitkini nasıl yetiştiğini bilmiyor. Biz evlerinde yetiştirecek onların fide almasının daha uygun olduğunu söylüyoruz. Özellikle emekli ve yaşlılar daha çok talep gösteriyor. Zaten balkonda bitki yetiştirme kültürünün ben daha da gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Sadece pandemi sürecinde değil eminim ki bu işin keyfine varanlar her zaman bitki ekmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

dsc-0951.jpg

BİLİNÇSİZ İLAÇLAMA YAPILMAMALI

Yaz ayının gelmesi ile birlikte satışların değiştiğini söyleyen Eren Tarım Yetkilisi Tevfik Testici, “İnsanlar yaz gelince daha çok doğal olana yönelmek istiyor. Kendi yetiştirince kafasında bir soru işareti olmuyor. Bu yüzden fide ve tohuma aşırı rağbet gösteriyorlar. İnsanlar minicik bir balkonu bile olsa bir şeyler üretmeye çabalıyor. Beşinci onuncu katta yaşayanlar balkonlarını peyzaj hale getirmişler. Bize gelip balkonlarını bahçelerini tarif edip ne yetiştirebileceklerini soruyorlar. Bizde tavsiyelerimizi söylüyoruz. Benim en çok dikkat etmelerini istediğim nokta bitki yetiştirirken bilinçsiz bir şekilde ilaçlama yapmamaları. Bitki koruma ürünleri için belli bir zaman ve miktar ayarı var. Uygulama yaparken eldiven ve maske kullanmaları da lazım. Bunu mutlaka tohum ve fide aldıkları yere sorsunlar. Kendilerine zarar vermelerini istemeyiz. Ama ilacını gübresini vakitli atarlarsa, bitkiyi zamanında toplarsa hiçbir sorun olmaz. Biraz da insanlar marketlerde satılan bilmediği ürünleri yemektense, ‘Bahçemde yetiştireyim iki tane yiyeyim daha sağlıklı olsun’ diyor. Biraz da insanlar bu dönemde gıdanın kıymetini anladı” dedi. (Gülşen Çopur)

dsc-0925.jpg

dsc-0955.jpg

dsc-0940.jpg

dsc-0960.jpg

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.