Bakan Yumaklı açıkladı: Konya'da başlamıştı, tüm illerde uygulanacak

Bakan Yumaklı açıkladı: Konya'da başlamıştı, tüm illerde uygulanacak
2022 yılında, Konya'da pilot olarak uygulanan "gelir koruma sigortası" Türkiye geneline yaygınlaştırıldı.

"Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2023 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumurbaşkanı Kararı" ile stratejik bir ürün olan buğdayda 2022 yılında, Konya'da pilot olarak uygulanan "gelir koruma sigortası" Türkiye geneline yaygınlaştırıldı.

Buğday için gelir koruma sigortası yaptıranlara yüzde 60 devlet prim desteği Bakanlık tarafından karşılanacak. Çiftçiler, söz konusu sigortayı, 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları şartıyla yaptırabilecek.

Ekmeklik ve makarnalık buğday ürünlerinde verim değişimi ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü alım baremlerine göre Konya Ticaret Borsasında hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı oluşacak gelir kaybı riski, ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında teminat altına alındı.

Gelir, hasattan sonra sigorta edilen gelirinin altına düşmesi durumunda aradaki fark, TARSİM tarafından, tazminat olarak üreticiye ödenecek.

Gelir koruma sigortasıyla üreticiler hem verim düşüşü (her türlü afete karşı) hem de fiyat azalış riskine karşı en gelişmiş tarım sigortasına kavuştu. Ayrıca verim düşüşleri ve fiyat dalgalanmalarından doğabilecek gelir kaybı riski teminat altına alınırken, üreticilerin gelir kaybına uğramadan, istikrarlı gelirle üretimde kalmaları sağlandı.

YUMAKLI: YÜZDE 67'SİNE KADARINI DEVLET KARŞILIYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TARSİM bedellerinin yüzde 67'sine kadarının devlet tarafından karşılandığını anımsattı. Hayvansal ve bitkisel üretim sigortalarını sürekli geliştirdiklerine dikkati çeken Yumaklı, bitkisel üretim kapsamında buğday için gelir koruma sigortasını geçen yıl hayata geçirdiklerini hatırlattı. Yumaklı, üreticinin herhangi bir nedenden dolayı ürün kaybını sigorta altına alabildiğini belirterek, "Gelir koruma sigortasıyla, ürünün pazardaki fiyatının üretim maliyetinden düşük olması durumunda aradaki fark üreticiye ödenebiliyor. Bunun uygulaması Konya'da başlamıştı. Buğday için gelir koruma sigortasının tüm illerde uygulanmasına 2024'ün başından itibaren başlamış olacağız. Sigorta, üreticilerin gelir kaybına uğramadan istikrarlı bir gelirle üretime devam etmeleri için çok büyük bir katkı sağlıyor, özellikle buğdayda arz güvenliği sağlanmış olacak. Uygulama hububat ürünlerinde başlayacak, ilerde diğer ürün grupları da buna dahil olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gelir koruma sigortasının Avrupa'da ilk kez Türkiye'de uygulanmaya başlanacağına dikkati çeken Yumaklı, "Geçmiş uygulamalardan farklı olarak, bu sigortada minimum yüzde 50 maksimum yüzde 60'a kadar devlet tarafından ödenecek. Fiyat dalgalanmaları ve verim düşüşünden üreticilerimizin minimum seviyede etkilenmelerini sağlamış olacağız." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.