Vatikan’da skandalların önüne geçmek için mali denetim

Vatikan’da skandalların önüne geçmek için mali denetim
Papa Franciscus, multi-milyoner olarak anılan Azizler Konregreasyonu’na mali denetim kuralları getirdi

VATİKAN (AA) – Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, geçen yıl kasım ayında yayımlanan iki kitapla patlak veren ikinci köstebek skandalında ortaya çıkan bir kişinin aziz ya da kutsal kişi ilan edilmesi süreçlerinde fahiş paralar harcandığı gibi suistimal iddiaları sonrası Azizler Konregrasyonu’na yönelik yeni mali denetim kuralları getirdi.

Vatikan’dan yapılan açıklamada, Papa Franciscus’un Katolik inanışında olan Azizlik mertebesiyle ilgili işlerinden sorumlu bakanlık seviyesindeki Azizler Kongregrasyonu’na mali denetim ve sorumluluk getiren kurallar koyduğu belirtildi. Papa’nın yeni kurallarının, Azizler Konregrasyonu’na mali konularda nispeten özerklik sağlayan Papa 2. Jean Paul’ün, 1983 yılındaki düzenlemelerinin yerine getirildiği bildirildi.

VaticanInsider isimli Vatikan’a yakın haber sitesinde konuyla yer alan haberde, aziz ve kutsal kişi ilan edilme süreçlerinde Azizler Kongregrasyonu’na yüksek meblağlarda paralar ödeniyor olmasının bir süredir Papa Franciscus’un gündeminde olduğu belirtildi.
Haberde, Vatikan’dan sızan belgelerle “Avarizia (Para hırsı)” kitabını yazan gazeteci Emiliano Fittipaldi’nin kitabında, Papa’nın, bir kişinin aziz edilme ya da kutsanması süreçlerinde avukatlara ve sürece binlerce avro para ödemek durumunda olduğunu bilmesini gerektiğine yer verdiği anımsatıldı.
Sızıntı belgelere dayanan Fittibaldi’nin “Avarizia” kitabıyla eşzamanlı “Via Crucis (Haç yolu)” kitabını çıkaran Gianluigi Nuzzi de Papa’nın oluşturduğu mali ekonomik denetleme kurulunun özellikle de multi milyoner Azizler Konregrasyonu’nun mali durumundan endişe ettiğine kitabında yer vermişti.
Vatikan’da ikinci köstebek skandalına yol açan Fittipaldi ve Nuzzi’nin yazdığı geçen Kasım’da yayımlanan iki kitapta, bir kişinin, Katolik Kilisesi tarafından aziz ilan edilmesinin ortalama 500 bin avroya mal olduğu belgelerle ifade edilmişti.

Katolik inanışına göre, bir kişi, ölümünden sonra bir mucize gerçekleştirmesi durumunda “kutsal kişi” ilan ediliyor. Eğer, iki mucize gerçekleştirirse de “Aziz” ilan ediliyor. Aziz ve kutsal kişi ilan edilme süreçleri, Azizler Konregreasyonu’nun ve Papa’nın nihai onayından geçiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.