Zihnindeki engel hayatını tutsak etti

Zihnindeki engel hayatını tutsak etti
 Muhabir
Konya’da yaşayan 24 yaşındaki Serhat Demirbaş, kendisine yüzde 50 oranında zihinsel engelli teşhisi konulduğunu, engeli nedeniyle hiçbir yerde çalışamadığını, 18 yaşını doldurduğu günden bu yana sağlık sigortasından da yararlanamadığını söylüyor.

Engellilerin hayatını kolaylaştırmak üzere sunulan fırsatlar her engellide aynı ölçekte fırsat olarak karşılık bulmuyor. Bir kısım insanlar engelleri nedeniyle toplumdan itilip iş hayatının tamamen dışında kalabiliyor. Kısmi zihinsel engelliler de engelli olup da engellilerin hayatını kolaylaştırmak üzere sunulan fırsatları kullanamadığı gibi dezavantajlı duruma düşenler arasında yer alıyor.

Konya’da yaşayan 24 yaşındaki Serhat Demirbaş da engeli nedeniyle hayatın dışına itilenler arasında. Yapılan tetkikler sonucunda kendisine yüzde 50 oranında zihinsel engelli raporu verildiğini dile getiren Serhat Demirbaş, “Davranış bozukluğuna bağlı olarak uzun yıllar önce bu raporu bana doktorlar verdi. 18 yaşımı doldurana kadar babam üzerinden sigortalı göründüğüm için bir rahatsızlığım olduğunda hastaneye gidip tedavi görebiliyor, rutin kullandığım ilaçları alabiliyordum. 18 yaşımı doldurduktan sonra bu imkandan faydalanamaz hale geldim. Otomatik olarak Genel Sağlık Sigortası yapıldı. Aylık ödemem gereken GSS bedelini de maddi imkansızlıklarım nedeniyle ödeyemediğim için şu an hiçbir şekilde sigorta güvencem yok. Doktora gidemiyorum, ilaçlarımı alamıyorum” dedi.

Kendisinin her ne kadar yüzde 50 oranında zihinsel engelli raporu verilse de aklı başında biri olduğunu ifade eden Serhat Demirbaş, “Her ne kadar kısmi engellilik durumum olsa da ben kendi ayaklarım üzerinde durabileceğimi, kendi hayatımı kazanabileceğimi düşünüyorum. Bu doğrultuda da İŞKUR üzerinden birçok yere iş başvurusunda bulundum. İŞKUR aracılığı ile gidip görüştüğüm iş yerlerindeki ilgili müdürler engellilik durum raporuma bakıp ‘davranış bozukluğuna bağlı zihinsel engellilik’ durumunu görünce işe almıyorlar. Bu başıma defalarca kez geldi. Nereye gittiysem eli boş döndüm. Devletin de yılda bir veya iki defa kura usulüyle kamu kurumlarına engelli alımı oluyor. Buralara başvurduğumda da olumlu bir dönüş alamıyorum” diye konuştu.

dsc-0961.jpg

HEM MADDİ HEM DE MANEVİ OLARAK YORUYOR

Yaşının 24 olduğunu ve bu yaşa kadar hiçbir yerde çalışamadığını dile getiren Serhat Demirbaş, “Benim istediğim aslında sürekli çalışabileceğim bir iş. En azından kendi ihtiyaçlarımı karşılamam gerektiğini biliyorum. Bu bilince sahipsem aslında çalışabileceğimi de ortaya koyuyorum. Hiçbir iş bulamamam, hiçbir yerde çalışamam beni hem maddi hem de manevi olarak çok yıpratıyor. Bu sorun sadece benim sorunum değil. Toplum içerisinde engelli olup da benim gibi iş arayan ve farklı engelleri nedeniyle çalışamayan belki binlerce insan vardır” dedi

Engelli bireylerin, hayata dezavantajlı bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Demirbaş, “Bizler her alanda varlık gösterebilecek kapasiteye ve azme sahibiz. Fakat iş bulma konusunda yaşadığımız önyargılar, bizleri umutsuzluğa sürüklüyor. İş başvurularında engellileri önemsemediklerini görüyoruz ve ‘sen ne iş yapabilirsin?’ sorusuyla karşılaşıyoruz. Engellilerin adeta varlıkları yok sayılıyor. Yetenekleri ve becerileri göz ardı ediliyor, engelli olmamız yüzünden değer görmüyoruz. Bu durum, bizleri sadece üzüntüye boğmakla kalmıyor, hayata dair umutlarımızı da kırıyor" dedi.

Demirbaş," Engelli olmak bir eksiklik değil, sadece farklı bir varoluş biçimi toplum tarafından engelli değil, varlık olarak görülmek istiyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum