11.500 yıl sonra Dünya'ya dönüyor! YeşilKuyruklu Yıldız

11.500 yıl sonra Dünya'ya dönüyor! YeşilKuyruklu Yıldız
Bundan tam 11.500 yıl önce Dünya'ya gelen bu cisim tekrar Dünya'yı ziyaret edecek. Buz ve toz bulutlarından oluşan Levejoy kuyruklu yıldızı 14 ocak çarşamba günü Dünya ya en yakın noktadan geçecek . 11.500 yılda bir ele geçecek bu fırsatı değerlendirmeniz

Yakın zamanda 17 Ağustos 2014’te Avusturalyalı astronom Terry Lovejoy tarafından keşfedilen kuyruklu yıldız adını sevginin verdiği mutluluk anlamına gelen   Lovejoy denildi.Yeşil Kuyrukluyıldız olarak önde gelen cisim, 14 Ocak Çarşamba günü Dünya ’ya çok fazla yakın bir noktadan geçecek. Aradaki mesafe sadece (!) 70 milyon kilometre olacak. Şayet kuyrukluyıldızı önümüzdeki 2 hafta boyunca görebileceğiz. En son 11.500 sene önce yaşanan bu yakınlaşma, tekrar ancak 8.000 sene akabinde olası bir durum olacak .

Açık bir gecede belirecek olan Lovejoy Kuyrukluyıldızı, çıplak gözle bakıldığında sadece küçük, parlak bir leke gibi görünecek. Şayet küçük bir teleskop veya dürbünden yardım alırsanız görüntü yumuşar ve siz de kuyrukluyıldızı parlayan küçük mavimsi yeşil bir top gibi görebilirsiniz.

İngiliz Telegraph gazetesine açıklama yapan Popüler Astronomi Topluluğu (Society for Popular Astronomy) başkan yardımcısı Robin Scagell "Birkaç gece önce kuyrukluyıldıza bakıyordum. Bir dürbün ile baktığınızda görebileceğiniz, daire olacak şekilde ve bulanık bir top. En güzeli de şafak vakti ya da gün batımında değil de, gece çok fazla daha iyi görünüyor olması. Kimi vatandaşlar birkaç gündür kuyrukluyıldızın fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Ama şimdi telefoto lens kullanarak, nispeten kısa bir pozlama süresiyle güzel bir fotoğrafını çekebilirsiniz.”

Kuyrukluyıldız 17 Ağustos 2014’te Avusturalyalı astronom Terry Lovejoy tarafından keşfedilmişti. Bu yüzden de kuyrukluyıldıza kâşifin soyadı olan, “Sevginin verdiği mutluluk” anlamındaki Lovejoy adı verildi.

levejoy

Lovejoy Kuyrukluyıldızı, ‘uzun dönem’ kuyrukluyıldızlarına mensup. Bu da Güneş sisteminin sınırları arasında yapmış olduğu yolculukların çok fazla uzun sürdüğü manasına geliyor. Kuyrukluyıldızın buzlu çekirdeğinin yaklaşık olarak 4.8 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan ‘coma’ adı verilmekte olan , gaz ve tozdan oluşan baş kısmı ise 643 bin kilometreyi buluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.