15. İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi Toplantısı

15. İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi Toplantısı
AB Bakanı Bozkır:- "(Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakereleriyle ilgili olarak) "TTIP, bu yüzyılın en önemli gelişmelerinden birini teşkil edecektir. Sadece serbest ticaret anlaşması değil, Avrupa ve Amerika kıtasının arasında gümrüklerin k

ANKARA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB-ABD ile devam etmekte olan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin Türkiye açısından da önemli olduğunu belirterek "TTIP, bu yüzyılın en önemli gelişmelerinden birini teşkil edecektir. Sadece serbest ticaret anlaşması değil, Avrupa ve Amerika kıtasının arasında gümrüklerin kaldırıldığı, Avrupa Gümrük Birliği sistemine benzer bir yapının kurulduğu önemli bir gelişmedir" dedi.

15. İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi (İKUK) toplantısının açılış konuşmasını yapan Bakan Bozkır, "(TTİP ile) Bütün dünyada hemen hemen gümrüklerin kaldırılacağı bir ortam oluşacak. TTİP'ye Türkiye'nin dahil olması önem arz etmektedir. Bununla ilgili olarak da Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sırasında eklenecek bir maddeyle Türkiye açısından sıkıntılı bir durumun ortaya çıkmaması için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Bozkır, AB-Türkiye ilişkilerinde yaşanan önemli gelişmeleri değerlendirmek ve 64. Hükümet programı ışığında gelecek dönemde takip edilecek yol haritasını belirlemek üzere toplandıklarını kaydederek "İKUK, kamu kurum ve kuruluşlarının en üst düzeyde temsil edildiği, çalışmalarıyla AB reform sürecine öncülük etmiş, Türkiye'nin gelişiminde de önemli rol oynamıştır" diye konuştu.

Küresel düzeyde önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemde olunduğunu belirten Bozkır, "Bölgemizde ve küresel sistemde meydana gelen kırılmalar Türkiye'yi her zamankinden daha fazla ön plana çıkarıyor. Bölgemizdeki baş döndürücü gelişmelerin Türkiye-AB ilişkilerine yansımaları da kaçınılmaz olmuştur" dedi.

- Türkiye-AB ilişkilerinde yeni dönem

Bozkır, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nin, AB ilişiklerindeki paradigma değişikliğinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zirvede birçok önemli karar alındı. Vize serbestisi diyalog sürecinin hızlandırılması ve Türk vatandaşlarına 36 yıldan beri uygulanan vizenin 2016 Ekim-Kasım aylarında kaldırılması için gerekli çalışmaların tamamlanması zirvenin en önemli sonuçlarından birisi oldu. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi çok önemli kararlar alındı. Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesiyle yaklaşık 150 milyar dolar olan ticaret hacmimiz, tarım, hizmetler ve kamu alımları sektörlerinin de dahil edilmesiyle yaklaşık 300 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmasını öngörüyoruz."

AB ile yeni ilişki düzeyinde, enerji gibi alanlarda önemli platformların oluşturulduğunu kaydeden Bozkır, "Üst Düzey Enerji İş Birliği Toplantısı, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yapıldı. Burada çok önemli konularda istişarelerde bulunuldu. Türkiye'nin çevresindeki bütün doğalgaz rezervlerinin AB'ye ulaştırılması açısından güvenli ve tecrübeli bir ülkenin rolüne sahip. Enerji piyasasında yaşanabilecek sıkıntılı durumlarda, AB ve Türkiye'nin ortak hareket etme konusunda işbirliği yapması kararlaştırıldı" ifadesini kullandı.

Ekonomik Üst Düzey İşbirliği Toplantısı'nın nisanda Türkiye'de yapılacağını aktaran Bozkır, AB'den 6 komiserin katılacağı, Avrupa'nın iş dünyasının İstanbul'da Türk iş dünyasıyla bir araya geleceği toplantıyı "Mini-Davos" olarak niteledi.

Bozkır, AB ile ilişkilerde siyasi diyalog mekanizmasının da yoğun bir şekilde devreye girdiğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Türkiye uzun süredir yer almadığı toplantılarda yer alır konuma geldi. Müzakere sürecinde önemli gelişmeler oluyor. 17. Ekonomik ve Parasal Politikalar Faslı'nı aralıkta açtık. 2 yıl sonra açılan ilk fasıl. Hükümetler arası katılım konferansının da bu vesileyle yapılması da AB'nin 28 ülkesinin oy birliği ile bu müzakereleri devam ettirme kararlılığını ortaya koymaktadır. Bu yıl da 23-24-26-15-31 gibi yeni fasılların açılması için tüm gayretimizle çalışıyoruz."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.