2018 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda

2018 Yılı Bütçesi Tbmm Genel Kurulunda
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: (1)- "Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği İŞKUR tarafından 2018 yılın

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteğinin İŞKUR tarafından 2018'de verilmeye başlanacağını söyledi.

Kaya, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, gündem belirleyen, kendi eksenini oluşturan ve dünya siyasetine yön veren bir ülke konumunda olduğunu belirtti.

Bakan Kaya, "Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile İslam İşbirliği Teşkilatının sergilediği duruş ve açıklanan kararlar, sadece milletimizin değil, uluslararası hukuka saygılı, mazlum ve mağdur coğrafyaların yanında yer alan tüm milletlerin göğsünü kabartmıştır. Ben de buradan, Filistin'in başkenti Doğu Kudüs'ü, Kudüs'ün onurlu kadınlarını ve Kudüs'ün asil evlatlarını muhabbetle selamlıyorum." dedi.

Son 15 yılda sosyal devlet uygulamalarında da "adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini" ifade eden Kaya, bakanlık olarak, zamanın ruhunu yakalayan ve dönüşümü esas alan bir yaklaşımla, yeni hizmet modelleri geliştirmeye ve ortaya çıkan yeni sosyal ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmeye önem verdiklerini dile getirdi.

Çocukların sağlıklı gelişimlerinin aile ortamında yaşamalarıyla mümkün olacağına inandıklarına işaret eden Kaya, bu amaçla halen yaklaşık 107 bin 127 çocuk için ailelerini madden ve manen desteklediklerini bildirdi.

Bugün itibarıyla 5 bin 564 çocuğun koruyucu aile yanında yaşadığını, sadece 2017 yılında bin 53 çocuğun koruyucu aileye kavuşturulduğunu kaydeden Kaya, "Gururla söylüyorum ki bu yıl, çocuk hizmetleri alanında çok önemli bir dönüşümü gerçekleştirdik. Ülke genelinde, koğuş tipi hizmet veren çocuk yurtları ve çocuk yuvaları dönemini kapattık. Buralardaki çocuklarımızın tamamını ev tipi modelimizle buluşturduk." diye konuştu.

Koruma altında bulunan 14 bin 32 çocuğun artık ev sıcaklığını hissederek yaşadığını anlatan Kaya, "Geçtiğimiz haziran ayında sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçirdik. Bunun için 111 mobil ekip kurduk. Uygulamanın ilk 4 ayında, 5 bin 69 çocuğumuza ulaştık ve destek verdik. Yayın hizmetlerinde ise RTÜK iş birliğiyle aile ve çocuk dostu yapım ve dizilerin teşvik edilmesi uygulamasını ocak ayından başlatıyoruz." bilgisini verdi.

- Kadın istihdamı

"Kadının güçlü olduğu bir ülkede, aile ve toplum da güçlü olur." diyen Kaya, şöyle konuştu:

"Kadının güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele konularında hazırladığımız 3 eksenli eylem planlarını hassasiyetle uyguluyoruz. 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı Ocak 2018 itibarıyla uygulamaya koyuyoruz. Kadının güçlenmesine yönelik bu strateji belgemiz eğitim, sağlık, istihdam, karar alma mekanizmaları, medya ve göç olmak üzere 6 ana başlıkta düzenlendi.

Kadın istihdamı kapsamında yaptığımız çalışmalarla 2005 yılında yüzde 23 olan kadının iş gücüne katılım oranını bugün yüzde 34'lere yükselttik. 2023 hedefimiz, bu oranı yüzde 41'e taşımaktır. Diğer yandan, son 10 yıl içinde ülkemizde istihdamını sağladığımız 6,5 milyon kişinin 3 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Sonuçta kadın istihdam oranımızı da yüzde 29,1'e yükselttik.

Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği İŞKUR tarafından 2018 yılında verilmeye başlanacak. Kadınlarımız için hayırlı olsun.

Kadınlarımıza girişimci olmaları halinde pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Bu çerçevede birçok program uyguluyoruz. Bunlardan biri olan mikrokredi programıyla 2017 itibarıyla yaklaşık 160 bin kadına ulaşılmış, yaklaşık 700 milyon lira finans desteği sağlanmıştır. Bakanlık olarak, kadının güçlenmesine yönelik üst politika belgelerimizde de kadın girişimciliğinin desteklenmesine ayrı bir önem verdiğimizi ifade etmek isterim. Bu yıl kadın girişimci sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 artmıştır. Bu önemli bir gelişmedir."

- "Hedefimiz erken yaşta ve zorla evlilikleri tamamen önlemek"

Bakan Kaya, son 15 yılda, özellikle kız çocuklarının okullaşma oranında önemli bir başarıya imza attıklarına dikkati çekerek, kızların ortaöğretimde net okullaşma oranını, son 15 yılda yüzde 44,2'den yüzde 82,4'e yükselttiklerini bildirdi.

Yükseköğrenim öğrencisi kızların oranında 3,3 kat artış sağladıklarını vurgulayan Kaya, "Eğitim alanında elde edilen başarılar, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine katkı vermiştir. Son 15 yılda, 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının toplam evlilikler içindeki oranı yüzde 8,1'den yüzde 4,6'ya kadar gerilemiştir. Ancak bu orandaki düşüşü de asla yeterli bulmadığımızı ve ülke ortalaması üzerinde orana sahip 8 ilde özel bir çalışma yürüttüğümüzü de belirtmek isterim. Hedefimiz erken yaşta ve zorla evlilikleri tamamen önlemektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "POLNET ile de entegrasyon sağlanacak"

Şiddete karşı mücadeleyi "sıfır tolerans" ilkesiyle yürüttüklerini dile getiren Kaya, Bakanlık olarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının etkin uygulanması amacıyla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve konukevleriyle 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi.

Halen 68 ilde bulunan ŞÖNİM'leri, yakın zaman 81 ile yaygınlaştırılacağını anlatan Kaya, şiddetle mücadelede bilgi ve iletişim teknolojilerinden de faydalandıklarını, elektronik izleme sistemiyle takip uygulamasını Haziran 2017'den itibaren 6 pilot kentte hayata geçirdiklerini ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtti.

Bakanlığın veri sistemini, Haziran 2017'de Adalet Bakanlığının UYAP sistemine entegre ettiklerini, yakın bir gelecekte POLNET Sistemi ile de entegrasyonun sağlanacağı bilgisini paylaşan Kaya, "Böylelikle şiddet vakalarına daha hızlı ve doğrudan müdahale imkanı bulacağız. Bütün bu çalışmalarımız, şiddetin önlenmesi bakımından son derece önemlidir." şeklinde konuştu.

(Sürecek)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.