2020’nin ilk 3 ayında yaşanan tüm talihsiz olaylar

2020’nin ilk 3 ayında yaşanan tüm talihsiz olaylar
2020 yılının başlangıcı ile beraber dünyanın gündemine oturan birçok olay yaşandı. Deprem, yangın, uçak kazaları, salgın hastalık ve daha birçok şey, bu yılın henüz ilk 3 ayında yaşandı.

İranlı General Kasım Süleymani ABD tarafından öldürüldü

2020 yılının ilk günlerinde, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ait kuvvetler, Irak'taki İranlı General Kasım Süleymani'ye düzenledi. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani, Irak'ın başkenti Bağdat'taki havalimanına insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi. Bu olay sonrası İran'da 3 gün ulusal yas ilan edilirken, Süleymani'nin cenazesinde çıkan izdiham ve olaylarda 50'yi aşkın kişi yaşamını yitirdi.

İran Irak’ta bulunan 2 ABD üssünü vurdu

İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından, İran saldırıyı gerçekleştiren ABD'ye sert bir cevap verdi. Tahran yönetimi, suikaste karşılık olarak, ABD'nin Irak'taki Ayn el Esad Hava Üssü ile Erbil'deki bir üssünü vurdu. Tahran yönetimi saldırılarda 80 ABD askerinin öldürüldüğünü bildirse de, Pentagon can kaybı yaşanmadığını ancak 34 askerlerinin beyin travması geçirdiğini açıkladı.

İran Ukrayna’ya ait yolcu uçağını vurdu, 176 kişi öldü

İran’ın Ukrayna havayollarına ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurması, sorunu uluslar arası boyuta taşıdı. 176 yolcu taşıyan PS-752 sefer sayılı Boeing 737 uçağa iki füze isabet ederken, kazadan kimse sağ çıkmadı. İranlı yetkililer ilk açıklamalarında uçağın mekanik bir arıza sonucu düştüğünü açıklamıştı.

Endonezya’da sel felaketi yaşandı, 53 kişi hayatını kaybetti

Endonezya'da şiddetli Mason yağmurlarının yol açtığı sel ve toprak kaymalarında en az 53 kişi hayatını kaybetti. Yılbaşı gecesinde başlayan ve yaklaşık 5 gün boyunca devam eden yağmur, 200 bin kişinin evlerini terk etmesine sebep oldu. Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) 30 milyon insanın sel sularından etkilendiğini duyurdu. Bu doğal afet, son 13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.

Filipinler’de yanardağ patladı

12 Ocak tarihinde Filipinler’de bulunan dünyanın en küçük yanardağı Taal, aktif hale gelerek patladı. 2020 yılının gündemine oturan bu olayda can kaybı ile yaralanma yaşanmazken, çevrede bulunan köy halkı ve turistler bölgeyi terk etti.

Pakistan’daki çığ felaketi nedeniyle 57 kişi öldü

Tarihler 14 Ocak’ı gösterdiğinde Pakistan kontrolündeki Keşmir bölgesinde çığ felaketi yaşandı. Yetkiler ülkede son 20 yılın en yoğun kar yağışının gerçekleştirdiğini belirtti. Yaşanan bu felakette kar altında kalan 57 kişi hayatını kaybetti.

Avustralya’daki orman yangınları kontrol altına alınamadı

Avustralya’da aylardır devam eden orman yangıları 2020 Ocak ayının dünya gündeminde kalmaya devam etti. Bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangınlarında 25 kişi hayatını kaybetti, 8 milyon hektarlık orman ve yeşil alan yok oldu, 1.25 milyar hayvan ise telef oldu. Yaklaşık 2000 bin ev küle dökerken, Avustralya Sigorta Kurumu toplam zararın 700 milyon Avustralya dolarını aştığını açıkladı.

Çin’de koronavirüs ortaya çıktı

Çin’in 11 milyon nüfuslu Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılamaya başlayan koronavirüs salgını önce Çin’in ardından tüm dünyanın gündemine oturudu. 82 kişinin hayatını kaybettiği virüs salgınında Çinli yetkililer ilk olarak bin 300 aşkın pozitif virüs vakasının olduğunu açıkladı.  ABD'de iki kişide olmak üzere, Avrupa'da Fransa ve Asya'da bazı ülkelerde de vakaların tespit edilmesi salgının hızla yayılması endişelerini artırdı. Koronavirüs Çin ana karası dışında, Hong Kong, Makau, Tayvan, Tayland, Japonya, Güney Kore, Singapur ve Nepal gibi diğer Uzak Doğu ülkelerinde de görülürken ABD'de 1, Fransa'da 3 enfekte vaka tespit edildi.

Elazığ depreme uyandı

Türkiye, Elazığ merkezli yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem ile sarsıldı. Deprem’de 41 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği sırada binlerce yapı kullanılmaz hale geldi. Ülkede depremzedelere yardım etmek için birçok sivil toplum örgütü adeta seferberlik ilan etti.

NBA yıldızı helikopter kazasında hayatını kaybetti

Ünlü NBA yıldızının 20 Ocak günü helikopter kazasında hayatını kaybetmesi spor camiasını yasa boğdu.  Yekiler tarafından kazanın  Los Angeles'ın Calabasas semti civarında sisli hava nedeniyle yaşandığı açıklandı. Olayda, Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna Maria ile birlikte helikopterde bulunan toplam 9 kişiden kurtulan olmadı.

Afganistan'da uçak düştü

Afganistan'da Aryana Havayolları'na ait bir yolcu uçağının Gazne bölgesinde düştüğü bildirildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı uçağın Aryana Havayolları'na ait olduğunu açıklarken, söz konusu havayollarından henüz uçağın kendilerine ait olduğuna dair bir açıklama gelmedi. Uçakta 83 kişinin olduğu belirtiliyor.

Van’da çığ düştü

Bir diğer felaket haberi ise Van’dan geldi. Van-Bahçesaray karayolunda 5 Şubat’ta üzerine çığ düşen minibüsteki 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sürerken, can kurtarmaya gidenler bölgeye düşen ikinci çığda hayatlarını kaybetti. 11 asker, 9 korucu, 2 itfaiye erinin aralarında bulunduğu 41 kişi hayatını kaybetti.

İdlip’te hain saldırı

Rusya destekli Suriye Rejim ordusu, İdlip’teki ateşkes kararına uymayarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarına yoğun topçu atışı ile saldırdı. Gerçekleştirilen hain saldırı sonucunda 34 Türk askeri şehit oldu. Saldırının ardından TSK’ya ait Fırtına obüsleri ve topçuları rejim mevzilerini ağır şekilde vurdu.

Sabiha Gökçen Havalimanında uçak pistten çıktı

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yapan uçağı, 5 Şubat akşamı Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişi sırasında pistten çıktı. İçinde ikisi bebek 177 yolcu ve altı mürettebat bulunan uçak savrularak üçe bölündü. Kazada üç kişi öldü, 180 kişi yaralandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.