2026 hububat alım fiyatı sonrası Konya'dan önemli açıklama

2026 hububat alım fiyatı sonrası Konya'dan önemli açıklama
 Muhabir
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, TMO buğday ve arpa alım fiyatı ile ilgili değerlendirme ve basın açıklaması yaptı

Konya'da ziraat odası başkanları bir araya gelerek, Karatay Ziraat Odası'nda açıklamaya imza attı. Ziraat odaları başkanları adına açıklamayı Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker gerçekleştirdi.

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, açıklanan hububat alım fiyatlarının ve destekleme modelinin çiftçinin artan maliyetlerini karşılamadığını belirterek desteklerin artırılması ve sistemin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

konya-hububat-2.jpeg

Karatay Ziraat Odası ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıfat Kavuneker konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Değerli kamuoyu, değerli basınımız ve kıymetli çiftçilerimiz hepinizi saygı ve sevgilerle selamlıyoruz. Hepimizin geçmiş Kurban Bayramı mübarek olsun. Değerli arkadaşlar bugün bakanlığımız tarafından hububat alım fiyatları açıklandı. Allah bereket versin rabbimize şükürler olsun kendisinden başkasına muhtaç etmesin. Değerli arkadaşlar yıl 2024 ülkemizde deprem felaketi yaşandı ülkemiz sıkıntılara girdi tarımdaki enflasyon %30 hububata verilen rakam %12 ekmeğe gelen zam %27 - yıl 2025 kuraklık, don vs. buğdaya verilen fiyat %30 una gelen zam %100 tmo 13500 fiyat açıkladı. Çiftçimiz 12000 -12.500 buçuktan ürünü sattı. Dünyada savaş çıktı tüm ülkede mazot gübre, ilaca gelen zam %70 ortalama. Bu yıl yağışlarımız iyi. Çiftçimizin yüzü gülecek dedik TMO geçen yıla göre açıkladığı fiyat %22. Geçen yıl destekleme modeli değişti. Bir önceki yılın desteğine göre dekar da 347 TL düşürüldü. Bizim tohumcular, ürettiğimiz her sertifika tohumluk için 14-15 TL'den bizden aldılar, 28 ila 33 TL'den çiftimize geri sattılar.

"SİZLERİ KAMUOYUNA VE ALLAH'A HAVALE EDİYORUZ"

Ey ulusal hububat konseyi ey un sanayicileri e tüccar esnaf temsilcileri ey ticaret borsası 2024 / 2025 neredeydiniz bu yıl hepiniz açıklama yapıyorsunuz rekolte yüksek yağışlar iyi çiftçimizin maliyeti düştü diye sizleri kamuoyuna ve Allah'a havale ediyoruz.

konya-hububat-1.jpeg

"ÇİFTÇİ ESKİYE DÖNER BİR YIL NADAS BİR YIL EKİM"

Değerli basın, arpa da herhangi zaman yok. Size borsa çıktısı veriyorum. Ortalama 14 TL'ye dün borsada satılan arpa bugün 45 gün vade ile 12700 açıklandı. 16 TL'ye satılan peşin buğday 16,5 açıklandı 45 gün vade ile. Desteklemeye gelince geçmiş yılda yapılan aynısı az üretene çok destek çok üretene az destek veriliyor. Buradaki kelime oyunu belirteyim. Böyle bir devam ederse çiftçi eskiye döner bir yıl nadas bir yıl ekim.Dünya piyasalarında ki buğday fiyatına eş değer bir rakam sunulmuş ama bizim girdi maliyetlerimiz yüksek olduğu için acilen destekleme modelinin değiştirilmesi ve desteğin artırılmasını talep ediyoruz."

BEKLEDİKLERİ RAKAMI AÇIKLADI

Hükümetten bu konuda acil destek beklediklerini kaydeden Kavuneker, hububat alım fiyatları ile ilgili gelen bir soruya ise şöyle cevap verdi, “Ton başına buğday alım fiyatı 16. 500. Arpa ise 12700. Bu rakam biz üreticileri mağdur etmektedir. Bizler Buğday alım fiyatının 20.000, Arpanın ise 17500 olmasını talep ediyoruz”

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.