28 Şubat Davası

28 Şubat Davası
Davada ifade veren AK Parti İzmir Milletvekili Kocabıyık:- "Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Bir, dönemin Başbakanı Erbakan'a telefon ediyor; 'askerlere zam verecektiniz hala vermediniz, eğer bu zammı hemen vermezseniz bildiri yayınlayacağız' diyor. Bundan

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, 28 Şubat döneminde Genelkurmay 2. Başkanı olan Çevik Bir'in, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'a telefon ederek, "Askerlere zam verecektiniz hala vermediniz, eğer bu zammı hemen vermezseniz bildiri yayınlayacağız." dediğini belirterek, "Bundan büyük üzüntü duyan Erbakan, üzüntüsünü Çiller'e söylüyor. Tansu hanım da 'üzülmeyiniz, ben Genelkurmay Başkanı ile bu konuyu konuşacağım' diyor." ifadesini kullandı.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen 28 Şubat Davasında tanık sıfatıyla ifade veren Kocabıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat Davasının, Türk siyasi hayatı içinde son derece önemli olduğunu vurguladı.

Bu davada dün, dönemin tanıklarından birisi olarak dinlendiğini, yaklaşık 7-7,5 saat ifade verdiğini anımsatan Kocabıyık, bildiği, tanık olduğu, duyduğu her şeyi anlattığını söyledi.

Kocabıyık ifadesinde, bugüne kadar medyaya intikal etmemiş birtakım hakikatleri de söyleme imkanı bulduğunu belirtti.

Davanın, son derece yetenekli hakimler tarafından yürütüldüğünü, herkesin gayet açık ve şeffaf bir şekilde söz hakkını sonuna kadar sınırsız kullandığı bir mahkeme ortamı olduğunun altını çizen Kocabıyık, "Gerçekten Türk yargısının çok değerli yüzü ile karşılaşmış olmaktan memnuniyet duydum." dedi.

Hüseyin Kocabıyık, şöyle konuştu:

"Söylediğim bazı hususlar, değerlendirmeler, analizler oldu. Verdiğim önemli bilgilerden bir tanesi, o dönemin darbeci zihniyetini ve anlayışını göstermek bakımından önemli bir örnekti; o da şuydu: Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'a telefon ediyor; 'askerlere zam verecektiniz hala vermediniz, eğer bu zammı hemen vermezseniz bildiri yayınlayacağız' diyor. Rahmetli Erbakan da bu durumdan dolayı son derece büyük bir üzüntü duyuyor. Emrindeki, devlet memuru diyebileceğimiz birinin arayıp tehdit etmesinden büyük üzüntü duyuyor.

Erbakan çok ciddi devlet adımıydı, devlet kurallarına çok önem veren, özen gösteren bir adamdı. Böyle bir saçma hareketten dolayı çok üzüntü duyuyor. Sonuçta bu, yüksek rütbeli bir askerden geliyor. Bu üzüntüsünü ortağı Tansu Çiller'e aksettiriyor, söylüyor; olayın hemen akabinde 'böyle bir olay oldu' diyor. Tansu hanım da kendisine, 'üzülmeyiniz, ben Genelkurmay Başkanı ile bu konuyu konuşacağım.' diyor. Anlattığı olay budur. Ben bunu doğrudan doğruya o zaman danışmanı olduğum Tansu Hanım'ın kendisinden dinlemiştim. Dün de mahkemede bunu, bu açıklıkla anlattım."

- "Ergenekon davasıyla kaybedilen darbeyle yüzleşme şansı yakalandı"

Kocabıyık, davada başka tanıkların da dinleneceğini aktararak, "Ergenekon davasında, Paralel Devlet Yapılanmasının yaptığı büyük hatalardan dolayı, Türkiye hukuk önünde darbelerle yüzleşme, darbelerden hesap sorma fırsatını önemli ölçüde kaybetmişti; paralel yapının yaptığı hukuk katliamları yüzünden. Türkiye, 28 Şubat Davasında, Ergenekon Davasıyla kaybettiği darbelerle yüzleşme ve darbeleri hukuk önünde mahkum etme şansını tekrar bulmuş gözüküyor." diye konuştu.

AK Parti'li Kocabıyık, 28 Şubat'la uzaktan, yakından ilgisi olanların ya da olmayanların, o döneme tanıklık edenlerin, Türkiye'nin bu şansı, fırsatı kullanmasına katkıda bulunması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü 28 Şubat; ekonomik, sosyal ve siyasi sonuçlarıyla bizim siyasi tarihimizin en önemli olaylarından biridir, askeri darbeler zincirinin farklı karakterdeki bir parçasıdır." değerlendirmesini yaptı.

- "28 Şubat darbesinin hesabı görülecek"

28 Şubat darbesine "postmodern darbe" denilmesine rağmen, kesin olarak bir darbe, hükümet devirme girişimi olduğunu dile getiren Kocabıyık, "Nitekim hükümeti de devirmişlerdir." dedi.

Kocabıyık, şimdi hukukun bu insanlardan tarih önünde hesap sorduğunu ifade ederek, kendisinin yaptığının da hukukun bu çabasına mütevazi bir katkı olduğunu söyledi.

"Davanın sonunda hesap sorulabilecek mi?" sorusuna Kocabıyık, "Mahkeme heyetinin tarafsızlığını, dürüstlüğünü ve dava dosyasındaki malzemelerin, delillerin çokluğunu dikkate aldığım zaman, bu hesap görülecekmiş gibi görünüyor." yanıtını verdi.

Kocabıyık, 28 Şubat darbesinin Türkiye'ye 291 milyar dolara mal olduğuna belirterek, "Kimse o bağlantıyı kurmuyor ama 2011 ekonomik çöküşü, 28 Şubat'ın ekonomik sonucudur zaten." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.