Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Pusula Haber
  • KONYA
  • KONYASPOR
  • SİYASET
  • Manşetler
  • RESMİ İLANLAR
  • Konya 9 °C
24
18:46 CHP'nin şaibeli kurultay soruşturmasında İsmail Saymaz ifade verdi
18:40 Polisten kaçan şüpheli 7 kilometrelik takip sonucu yakalandı
00:25 Tır devrildi, anguslar kayboldu
00:24 Konya’da ev yangını: Yaşlı çift hayatını kaybetti
00:00 Konya Sulh Hukuk Mahkemeleri Satış Memurluğu'ndan ilan
00:00 Konya Sulh Hukuk Mahkemeleri Satış Memurluğu'ndan ilan
23:01 Türkiye Kupası’nı Galatasaray kazandı
21:00 Konya’da bugün neler oldu? 14 Mayıs 2025
19:25 Konya'nın en büyük "Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi" açılıyor
18:56 Qatar Airways, Boeing’e 200 milyar dolarlık uçak siparişi verdi
18:46 CHP'nin şaibeli kurultay soruşturmasında İsmail Saymaz ifade verdi
18:40 Polisten kaçan şüpheli 7 kilometrelik takip sonucu yakalandı
00:25 Tır devrildi, anguslar kayboldu
00:24 Konya’da ev yangını: Yaşlı çift hayatını kaybetti
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa
  2. Foto Galeri
  3. YEREL
  4. 30 yıldır aynı lezzet

30 yıldır aynı lezzet

Tam da sokak lambalarının söndüğü sabahın ilk saatlerinde, tatlı bir sohbette ağızları tatlandıracak baklavalar için hazırlıklar başlar.
YAYINLAMA: 29 Eylül 2014 Pazartesi 16:56
GÜNCELLEME: 00 0000 Salı 00:00
30 yıldır aynı lezzet 1 119

Hamurlar kağıt gibi incecik açılır, cevizler, fıstıklar yerini alır, mis gibi tereyağı kokusu mutfağı sararken diğer tarafta kaymak bu özel buluşmada alacağı yer için sırasını bekler. Bu koşuşturma yıllardır aynı yerde, hep aynı lezzeti yakalamak için devam eder gider. Eseroğlu’nun baklavası damaklarda izini bırakır.  Mustafa Canfeda ile Eseroğlu Baklava…

30 yıldır aynı lezzet 2 219

Çırak olarak başladığı dükkanı bugün kendisi işleten Mustafa Canfeda’yla mis gibi baklava kokusunun yayıldığı ortamda bir araya geldik. Ustalar, insanlara o lezzeti yetiştirmek istercesine hummalı bir çalışmanın içerisinde. İşine aşık biriyle röportaj yapmanın keyfi ise bambaşka…

30 yıldır aynı lezzet 3 319

Bu dükkana ilk geldiğiniz günü hatırlıyor musunuz?

30 yıldır aynı lezzet 4 419

Burayı işleten patronlar, annemlerin eski komşularıymış. 10 yaşlarındaydım. İlkokulu yeni bitirmiştim. Annem ve dayım, beni buraya getirip meslek öğreneyim diye çırak olarak verdiler.  İlk geldiğimde tabi ki ne yapacağımı bilemedim. 

30 yıldır aynı lezzet 5 519

Ama baklavanın o güzel kokusu da beni etkilemişti. Dükkana her girişimde o ilk günkü kokuyu hissederim.  Bulaşık yıkadım, dükkan süpürdüm, getir götür işleri yaptım. Yani çırak ne yaparsa hepsini yaptım. Ama bir taraftan da işi öğrenmeye gayret ettim. Öğrenmeyi çok istiyordum. Bulaşıkları yıkarken boşa çıkan zamanlarımda hamurun başına geçince ustalarım elime oklavayla vururlardı. Yaklaşık 4 yıl sonra ben de baklava yapmaya başladım. Ustalarımın beğenisini kazandım. 

30 yıldır aynı lezzet 6 619

Çırak olarak başladığınız Eseroğlu Baklava’da bu ismi artık siz yaşatıyorsunuz. Süreci anlatır mısınız?

Baklava işini öğrendikten sonra bir dönem buradan ayrılmıştım. Eski patronlarım bana ortaklık teklif ederek geri dönmemi istediler. 

30 yıldır aynı lezzet 7 719

Böylece yuvama geri dönmüş oldum. Kısa bir süre sonra da tamamen bana devrettiler. Kaldığımız yerden devam ettik. Mutfakta baklavaları yapan ustalarımızın çoğunluğu 25 yılı aşkın süredir burada devam ediyor. El de değişmedi, lezzet de. 

30 yıldır aynı lezzet 8 819

Baklava yapmak zor bir iş gibi gözüküyor. En çok neye dikkat ediyorsunuz?

Her işin bir zorluğu olduğu gibi bizim işimizin de zorluğu var. Sabah sokak lambalarının söndüğü ilk dakikalarda dükkanı açar hazırlıklara başlanır. Havanın durumuna göre şeker ayarı yapılır. Un dengesi sağlanır. Baklavada 80 kat yufka bulunuyor. 

30 yıldır aynı lezzet 9 919

53 kere elden geçiyor. Oyun hamuru gibi sert bir hamur. Bunu açmak kolay değil.  İşimiz tamamen fiziki güce dayanıyor.  Her şeyin ince ayarı var. Malzemeler yerinden özel olarak gelir. Fıstığın, tereyağının, kaymağın kalitesi çok önemli. İnsanlara sevdiği, aradığı lezzet ve kaliteyi değiştirmeden sunmak önemli. Ama bunun yanı sıra Arge çalışmaları da önemli. Alışılmış tatların yanına yenilerini eklemek gerekiyor. 

30 yıldır aynı lezzet 10 1019

Eskiden bir müşteri bir dükkana tekrar gelirse bu sevindiriciydi. Şimdi sabah bizden tatlı alan müşterimiz bazı zamanlarda ikindi olmadan tekrar geliyor. Kendi yiyip beğendiği tatlıyı dostlarına ikram etmek istiyor. 

30 yıldır aynı lezzet 11 1119

Mesela Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan kaldığı otelde bizim baklavamızdan yemiş ve bir sonraki geldiğinde aynından istemiş. Gurur duyduk.  Bizi bu sevindiriyor. 

30 yıldır aynı lezzet 12 1219

Mesleğinizin püf noktaları var mı?

Benim sakladığım hiçbir sırrım yok. Her şey açık ve bunu burada çalışan herkes bilir. Bu iş aşk işi. Ben işime aşığım. Hayatım boyunca mesleğim hep benim yüzüme güldü. 

30 yıldır aynı lezzet 13 1319

Askerlik yaptığım sırada Genel Kurmak Başkanı’nın evinde görev yapmak için seçildim. 7 bin asker arasından. Bu da benim için gurur verici. 

30 yıldır aynı lezzet 14 1419

Kaliteli bir baklava nasıl anlaşılır?

Bir kere kaliteli bir baklavada glikoz şurubu değil pancar şekeri kullanılır. Zaten biz öyle öğrendiğimiz için pancar şekerinden başka malzeme kullanmayı da bilmeyiz. Rengi sarı, üzeri bombeli olur. Baklava elle yenir. Ters çevrilerek ısırılınca da lezzet kalitesi anlaşılır.

30 yıldır aynı lezzet 15 1519

Isırırken çıkan ses önemli. Yedikten yaklaşık yarım saat sonra genziniz yanmıyorsa iyi bir baklava yediniz demektir. Ilık baklava ayıp örter. İyi baklava soğukken anlaşılır. Baklavanın yanında en iyi tercih kaliteli bir limonata içmektir. Ama çay da tercih edilebilir. 

30 yıldır aynı lezzet 16 1619
30 yıldır aynı lezzet 17 1719
30 yıldır aynı lezzet 18 1819
30 yıldır aynı lezzet 19 1919
Pusula Haber © 2010
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Türkiye Haberleri
  • Futbol Haberleri
  • Konya Haberleri
  • Konyaspor Haberleri
  • Pusula Life Haberleri
  • Süper Lig Haberleri
  • Konya'da Spor Haberleri
  • Basketbol Haberleri
  • Operasyon Haberleri
  • ABD Haberleri
  • Trafik Kazası Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Terör Haberleri
  • Dünya Haberleri
  • Yaşam Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Pusula Haber
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • KONYA
  • KONYASPOR
  • SİYASET
  • TÜRKİYE
  • DÜNYA
  • KONYA'DA SPOR
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • SPOR
  • 3.SAYFA
  • PUSULA LİFE
  • KÜLTÜR-SANAT HABERLERİ
  • TEKNOLOJİ
  • RESMİ İLANLAR
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş bulunuyorsunuz. Daha fazla bilgi için Çerez politikamıza tıklayınız.