31 Mart 2024 seçimlerinde ses getiren YSK kararı: Resmi Gazete'de yayımlandı!

31 Mart 2024 seçimlerinde ses getiren YSK kararı: Resmi Gazete'de yayımlandı!
 Editör
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin siyasi partilerce ve bağımsız adaylarca gerçekleştirilecek seçim propagandasının usul ve esaslarının belirlendiği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kararı Resmi Gazete’de açıklandı.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim propaganda usul ve esasları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan duyuruya göre, seçim propaganda süresi ve kuralları şu şekilde belirlendi:

Toplu Sözlü Propaganda Yasakları

Seçim takviminin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2024 ile 30 Mart 2024 tarihleri arasında, seçim zamanında genel yollar, mabetler, kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde ve ilçe seçim kurullarınca belirlenecek meydanlarda toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasaklanmıştır.

Miting Alanları Belirlenmesi ve Kullanımı

Seçim çevresi içindeki miting alanları, 9 Mart 2024 tarihine kadar ilçe seçim kurulları tarafından belirlenecek ve siyasi partiler ile bağımsız adaylara duyurulacaktır. Siyasi partiler ve bağımsız adaylar, duyurudan itibaren iki gün içinde kullanmak istedikleri miting alanlarını belirterek ilçe seçim kurullarına ileteceklerdir.

Açık Yerlerde Propaganda Zamanı:

Açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar olan süre içinde toplu olarak sözlü propaganda ve fakülteler ile öğrenci yurtları çevresinde seçim propagandası yapılamayacaktır. Denetim ve gözetim yetkisi, 21 Mart’tan önce mülki idari amirlerde, 21 Mart saat 23.59’dan 30 Mart saat 18.00’e kadar ise ilçe seçim kurullarında olacaktır.

Kapalı Yerlerde Propaganda Kuralları

Kapalı yerlerde (1 Ocak - 30 Mart) yapılan propaganda için belirli kurallar getirilmiştir. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar adına kapalı yer toplantısı yapılabilecek, ancak mabetlerde, okullarda, askeri tesislerde ve kamu hizmeti gören diğer yerlerde propaganda yapılamayacaktır. Seçim bürolarında ise belirli saat aralıklarında reklam ve ilan malzemeleri kullanılabilecektir.

Basın ve İnternet Propagandası Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı, ve görüntülü propaganda yapabileceklerdir. Ancak, vatandaşlara elektronik posta ve telefon mesajları göndererek propaganda yapmak yasaklanmıştır. Kamuoyu araştırmaları ve anketler 21 Mart ile 30 Mart saat 18.00 arasında yasaklanmıştır.

Sesli Propaganda ve Belediye Hoparlörleri

Açık yerlerde güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonuna kadar hoparlörle propaganda yapmak serbest olacak. Siyasi partiler istemesi halinde ilçe seçim kurulunun düzenleyeceği programa göre belediye hoparlöründen bedeli karşılığında faydalanabileceklerdir.

El İlanları ve Broşürler

Seçime katılacak siyasi partiler ve adaylar 1 Ocak 2024 Pazartesi gününden 30 Mart saat 18.00’e kadar broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş, CD ve DVD gibi her türlü yayını dağıtabileceklerdir. Ancak, bu malzemelerde Türk bayrağı ve dini ibareler bulunamayacaktır.

Adayların Kullanabileceği Sabit İlan Yerleri

Adaylar, seçim çevresi içinde belediyelerce belirlenen sabit ilan ve reklam yerlerinden süresi, sayısı ve ücreti eşit olmak şartıyla yararlanabileceklerdir.

Toplu Taşıma Araçlarında Propaganda Yasakları

Toplu taşıma araçlarında her türlü propaganda yasaklanmıştır. Şehir içi veya şehir dışında kullanılan toplu taşıma araçları ve duraklarda propaganda yapılamayacaktır.

Makam Araçları Kullanımı

Bakanlar ve milletvekilleri seçim gezilerinde makam araçlarını kullanamayacaklardır. Kamuya yararlı dernekler ve görev almış memur ve hizmetliler seçimlerde adaylara ve partilere bağış ve yardımda bulunamayacaktır.

Bu kararlar çerçevesinde seçim sürecindeki propaganda faaliyetleri, belirlenen kurallara uygun olarak gerçekleştirilecektir

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.