4.6 milyar yıl öncesine gidecek!

4.6 milyar yıl öncesine gidecek!
Dünyadan 510 milyon km ötedeki 67P kuyruklu yıldızına inen Philae aracının zıpkınları üçüncü denemede çalıştı. Her şey yolunda giderse 4.6 milyar yıllık yıldızın sırları açığa çıkacak.
Almanya’nın Darmstadt kentindeki AvrupaUzay Ajansı merkezinde 1 milyar dolarlık Rosetta projesinin başarıyla sonuçlanması sonrası büyük bir sevinç hakimdi. Aradaki 508 milyon kilometrelik mesafe nedeniyle uzay aracından sinyaller 28 dakika 20 saniye gecikmeli olarak alınabiliyordu. Bu nedenle uzmanların aslında gerçekleşen büyük aksilikten haberi olmamıştı. Aradan geçen 1 saat içinde sevinç dalgası yerini endişeye bıraktı. Kuyruklu yıldızın baş kısmına yaptığı iniş zorlu bir sınavdı. İniş alanı düz değildi; bölgede uçurumlar ve bazı sarp eğimli noktalar vardı. Çamaşır makinesi büyüklüğündeki inceleme aracının yumuşak inişini sağlayacak mekanizma çalışmamıştı. Araç, 3 ayağı üzerine yumuşak, dördüncü ayağı üzerine ise sert bir iniş yaparak sekmiş ve uzaya sürüklenme tehlikesi geçirmişti. Bu sırada modülle iletişim de kesildi. 
 
Yamuk duruyor
 
Bir süre sonra bağlantı kuruldu, ancak Philae’yı yüzeye bağlayacak zıpkın mekanizması çalışmıyordu. Araç gerekli ‘saplamayı’ gerçekleştiremediği için bu kez de yüzeye çarparak sekti. İniş takımının başındaki Stephan Ulamec, ‘Aslında iki iniş yaptık diyebiliriz’ diyerek bu durumu tanımladı. Saatler süren endişe zıpkınların çalışıp aracın yüzeye çapa atmasıyla atlatıldı. Ancak gelen ilk görüntüler Philae’nin yamuk bir şekilde durduğunu gösterdi. Modül şu an çalışıyor olsa da yamuk duruşunun projenin ömrünü kısaltabileceğinden endişe ediliyor. 
 
Son tarih 2015 Mart
 
64 saatlik pil ömrü kalan Philae, bundan sonra enerjisini güneş panelleri açarak kendisi üretecek. Philae’nin zıpkınlarla tutunup buz kırıcılarla kazı yapması planlanıyordu. Oysa ki kırıcılar şimdi aracı yüzeye tutturmakta yardımcı rol oynuyor. Her şey yolunda giderse aracın Mart 2015’e kadar gök cisminin kimyasal yapısı hakkında binlerce veri aktarması bekleniyor. n DIŞ HABERLER
 
2004’te fırlatıldı
 
- Kuyruklu yıldıza yolculuk 1980’lerde planlandı.
- Rosetta ise 2004’te uzaya gönderildi.
- Projenin maliyeti 1.75 milyar dolar.
- 67P’nin yaşının dört milyardan fazla olduğu düşünülüyor.
- İnişin ardından, kuyruklu yıldızdaki buz ve toz tabakaları incelenecek.
- Bilim adamları bu incelemenin Güneş Sistemi’nin ve Evren’in nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olmasını umuyor.
 
 
Dünya’daki suyun kaynağı mı?
 
Astronomlar kuyruklu yıldızlar için ‘zaman kapsülü’ tabirini kullanıyor. Bunun sebebi Güneş Sistemi’nde 4.6 milyar yıl önce oluştuğu sanılan bu gök cisimlerinin o zamandan bu yana aynı koşulları ve kimyasal yapıyı koruduğunun düşünülmesi. Yani Philae, kuyruklu yıldızı incelerken 4.6 milyar yıl önceki koşulları inceliyor olacak. 67P/Çuryumov-Gerasimenko adlı gök cisminin Güneş’e ve Ay’a yaklaşırken ve uzaklaşırken yapısında ne çeşit değişimler olduğu da incelenecek. Aynı zamanda cevap bekleyen sorulardan en önemlisi dünyanın oluşumundan sonra ilk suyun nereden geldiği.
 
 
Bazı bilim insanları, suyun Dünya’ya milyarlarca yıl önce çarpan kuyruklu yıldızlar aracılığıyla geldiğini düşünüyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.