"4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri"

"4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri"
Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri'nin dördüncüsü, 14-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek

İSTANBUL (AA) - Kino İstanbul tarafından organize edilen, Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri'nin dördüncüsü "Dans" temasıyla sinemaseverlerle buluşacak.

İtalya'nın ünlü sinemateği Cineteca di Bologna ve Hollanda'nın saygın sinema müzesi Eye Filmmuseum'un kurumsal ortağı olduğu festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteği, Akbank Sanat, İtalyan Kültür ve Fransız Kültür merkezlerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Sinemanın öncü örneklerini canlı müzik eşliğinde bir araya getiren festivalde, yerli ve yabancı akademisyenler, araştırmacılar, küratörler tarafından her filme özel birer sunum yapılacak ve komedi filmlerin çoğunlukta olduğu kısa filmler yer alacak.

4. Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri Genel Koordinatörü Can Koç, yaptığı açıklamada, sinema günlerini destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, "Festival içerisinde sessiz filmlerin yanı sıra birtakım etkinliklerimiz de olacak. Sessiz sinemaya ve festivallere dair pek çok konu işlenecek. Filmlere eşlik edecek yerli ve yabancı müzisyenlerimiz de olacak ve belki insanlık tarihi kadar eski bir ifade biçiminin, dışavurumsal bir sanat dalı olan dansın, sinemanın erken dönemindeki izlerini her beraber süreceğiz." dedi.

Sanat Yönetmeni Nagehan Uskan ise festivalin ilk başlardan beri canlı müzik eşliğinde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Filmlerimiz, restore filmlerden oluşuyor, bunların bir güncelliği var. Restore edilen filmler turneye çıkıyor ve bütün dünyadaki sessiz sinema festivallerini geziyorlar ve sıra bize geliyor veya bizden başlıyorlar. Filmlerimizin her sene olduğu gibi bu sene de böyle bir güzelliğe sahip olduğunu belirtmek istiyorum." diye konuştu.

Uskan, şunları kaydetti:

"Bizim araştırmalarımızın nedeni, hem dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen sessiz sinema festivallerini takip etmek hem de mümkün olduğunca İstanbul'daki seyirciyle buluşturmaktır. Aynı şekilde bu festivallerde yer alan müzisyenleri ve arşiv uzmanlarını da festivalimize davet ediyoruz. Bu sene ayrıca Elif Rongen-Kaynakçı'nın aramızda bulunduğu için büyük mutluluk duyduğumuzu söylemeliyim çünkü o bizim için bir danışandan çok daha büyük bir öneme sahiptir. Bu yıl, onun küratörlüğünde gerçekleşecek olan bölümde, farklı film arşivlerinden derlenen ve daha önce birçoğu hiç gösterilmemiş filmler yer alacak."

Festivalde bu yıl çocuklar ve yetişkinler için hazırlanan Fredric Zelnic'in "Dokumacılar" adlı filmi ve Ernst Lubitsch'in "Oyuncak Bebek" isimli filmi gösterilecek. "Osmanlı İmparatorluğu’ndan Görüntüler"de bu sene hem dans temalı kısalar hem de yurt dışında bu sene vizyona giren 2016 yapımı bir belgesel seyircilerin beğenisine sunulacak. Aynı zamanda Charlie Chaplin ve Buster Keaton gibi isimlerin restore edilen kısalarından oluşan sessiz filmlere de yer verilecek.

Festival, Akbank Sanat, İtalyan Kültür ve Fransız Kültür merkezleri ve bomontiada ALT mekanlarında 14-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.