5. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

5. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı
Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum İzzetbegoviç'in anısına düzenlenen fuara, 375 yayınevi, 300 yazar katılıyor- Azerbaycan Milletvekili Paşayeva:"Türkiye'yi bölmek, parçalamak, zayıflatmak isteyen güçlere karşı Türkiye'nin yanındayız"- "Türkiye, biz

MALATYA (AA) - Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç anısına düzenlenen 5. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı açıldı.

Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin koordinasyonunda Belediye Kültür A.Ş. tarafından Büyükşehir Belediye binası yanındaki alanda düzenlenen fuara, 375 yayınevi ile 300 yazar katılıyor.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, açılışta yaptığı konuşmada, hızla gelişen teknoloji ve modern çağın gereklerinin ilim ve irfan kaynağı olan kitabın karşısına değişik alternatifler çıkarsa da bunların ayakta kalmasını mümkün olmadığını söyledi. Okumanın geçmişe yapılan bir kültür yolculuğu olduğunu dile getiren Kamçı, "Kendi kültür ve medeniyetlerine yolculuk yapabilenler, geleceğe de sağlıklı ve kendinden emin yolculuklar yapabileceklerdir. Bu nedenle gerek öğrencilerimiz gerekse toplumumuz okuma kültürünü geliştirdiğinde hem bilgeliğin ayak izlerine rastlanacaktır hem de okumanın keyfine, zevkine varacaktır." dedi.

Kamçı, son yıllarda Türkiye'nin her köşesinde birbirinden güzel organizasyonlarla kitap fuarları düzenlendiğini belirterek, bunun aydınlık gelecek için son derece sevindirici ve umut verici olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise hem Türkiye hem Azerbaycan uğruna canını feda eden şehitleri rahmetle andı.

Paşayeva, fuarın Aliya İzzetbegoviç anısına yapılmasından mutluluk duyduğunu dile getirerek, Bosna'nın acısını her zaman yüreklerinde yaşadıklarını söyledi.

Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde olduklarında tüm dünyaya hoşgörü ve adaletin ne olduğunu anlattıklarını belirten Paşayeva, "Biz ne zaman birlik ve beraberlik içinde olduysak, dünyanın 7 tarafı üstümüze gelse de Çanakkale'de olduğu gibi yine de zaferi kazandık. Çanakkale'de bize zaferi kazandıran o birlik, beraberlik, kardeşlik gücüydü." diye konuştu.

- "Türkiye'nin yanındayız"

Paşayeva, coğrafya olarak zor günlerden geçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Zor günlerimizde kardeş ve dostların bir arada olması gerekir. Eğer söz konusu kardeş Türkiyemizin terörle mücadelesiyse hepimiz 'buradayız' demeliyiz. Türkiye'yi bölmek, parçalamak, zayıflatmak isteyen güçlere karşı Türkiye'nin yanındayız. Dünyanın her tarafında da hepinizin aynı sözü söyleyeceğine ve söylediğine eminim. Türkiye, bizim en büyük, önemli kalemizdir. Türkiye zayıflarsa, tüm Türk Müslüman dünyası zayıflar. Türkiye ne kadar güçlü olursa, biz hepimiz orada daha güçlüyüz. Azerbaycan'ın gücü, Türkiye'nin oradaki gücü demektir. Böyle bir düşünce ve beraberlik içerisinde inşallah ben inanıyorum ki ister terörle mücadele olsun, ister Türkiye'nin güçlenmesini istemeyen birçok güçlerin oyunları ve senaryoları olsun ister Azerbaycan topraklarını işgalden bırakmak istemeyen arkasındaki aynı güçlere dayanan işgalciler olsun, Allah'ın yardımıyla, birlik, beraberlik, dayanışma gücümüzle daha da güçlü mücadele edeceğiz."

- "Sona doğru geliyoruz"

AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin de Türkiye ile Azerbaycan halklarının kaderlerinin benzerlik gösterdiğini belirterek, "Bugün özellikle Hocalı katliamına sebep olan Asala uşakları ve yerli işbirlikçileriyle, maalesef bugün yaklaşık 30 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde, akan o kardeş kanının benzerini burada da akıtmaya çalışmaktalar. Fakat inşallah biz sona doğru geliyoruz." diye konuştu.

Kitap okumanın önemine işaret eden Şahin, şanlı tarihin ve medeniyetin temelinde okumanın yer aldığını dile getirerek, özellikle kültür ve medeniyetin gelecek nesillere aktarılmasında okumanın ayrı bir yeri ve önemli bulunduğunu söyledi.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da kentte yılda 11 fuar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, bunlar arasında kitap fuarının hepsinden farklı olduğunu kaydetti. Çakır, kentin ikliminde okuma, araştırma, sorgulama bulunduğunu aktararak, fuara gösterilen ilginin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Yazar Nurullah Genç de fuarın onur konuğu olmasının kendisi için büyük gurur olduğunu söyledi.

Kitap ve Kültür Fuarı'nın Aliya İzzetbegoviç anısına düzenlenmesinin de fuarın en güzel yanı olduğunu dile getiren Genç, Aliya İzzetbegoviç'in kendisinin ruh ve kültür dünyasını şekillendirdiğini kaydetti.

Aliya İzzetbegoviç'in dava arkadaşı Mustafa Spahiç ise fuara katıldığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Spahiç, Aliya İzzetbegoviç ile 3 yıl hapishanede kaldığını anlatarak, "Türk insanları, büyük insanlardır. İşi severler, çok da çalışkan insanlardır. Hiç unutmayacağız ki Aliya İzzetbegoviç'e saygı gösterdiniz. Size çok teşekkür ediyoruz. Aliya gençliği ve böyle toplulukları çok severdi. Ben de bu topluluğu görünce çok sevindim." diye konuştu.

Açılış törenine Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, Emniyet Müdür Ömer Urhal, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Barosu Başkanı Enver Han, diğer ilgili ve davetlilerle çok sayıda kişi katıldı.

Konuşmaların ardından açılışı yapılan fuar, 15 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.