51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
Festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde yarışan "İyi Biri" adlı filmin galası yapıldı

 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde "İyi Biri" isimli film, sinemaseverlerle buluştu.

Ayhan Sonyürek'in yazıp yönettiği film, Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda gösterime girdi. Filmi, Jüri Başkanı Yılmaz Erdoğan, jüri üyeleri, film oyuncularıyla sanatseverler izledi.

Yönetmen Ayhan Sonyürek, gösteri sonrası düzenlenen söyleşide, önce Ulusal Uzun Metraj Film kategorisinde yer alan ve kendisi dahil 9 filmin yönetmeni tarafından imzalanan, sansüre karşı ortak bildiriyi okudu ardından soruları yanıtladı.

Sonyürek, 2006 yılından beri film yapmadığını ve 3 yıl Mersin'de yaşadığını ifade ederek, "Bu filmi çekip döndüm" dedi. İlk, orta ve lise tahsilini Mersin'de yaptığını ve güney insanını çok iyi bildiğini belirten Sonyürek, filmin ilk adının da "Güney" olduğunu ve filmde güney içinde bir yolculuğun anlatıldığını söyledi.

Filmin büyük oranda sesli olarak çekildiğini ifade eden Sonyürek, sadece sorunlu olan yerlerde birkaç yama yapıldığını belirtti. Filmde aslında bir masalın anlatıldığını dile getiren Sonyürek, o nedenle anlatırken bazı ayakları tam olarak yere bastırmadıklarını kaydetti.

Filmde yer alan karakterlerin aslında kendi etrafındaki kişiler olduğunu belirten Sonyürek, "Filmdeki Mustafa karakteri benim dedemdir. Mızrap'ta kendimden bazı parçalar var" ifadesini kullandı.

Sonyürek, filmde ne amaçladığının sorulması üzerine, "Seyirciye bir prospektüs verip 'Bu filmde şunu anlatmak istedim' demek istemem. Seyirci ne anlamak istiyorsa onu anlasın" yanıtını verdi.

- 24 günde çekildi

Filmin başrol oyuncusu Cengiz Bozkurt da Sonyürek'le eski arkadaş olduklarını, hatta kendisini tiyatro sahnesinden dizilere yönlendiren kişinin Sonyürek olduğunu ifade etti.

Yakın arkadaşlıkları nedeniyle sette iyi bir enerji oluşturduklarını kaydeden Bozkurt, "Film öncesinde özel bir çalışma yapmadık. Ayhan 'Elimde böyle bir proje var, sen oyna' diye geldi. Ben hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Proje olarak sadece sinopsisi görmüştüm fakat Ayhan'a çok güvendiğim için sinopsis yeterli oldu" diye konuştu.

Bozkurt, filmin uzun sürede çekilmiş izlenimi verdiğini, fakat 24 gün gibi kısa bir sürede çekildiğini anlatarak, "Sevdaluk dizisinden çıkıp Cem Yılmaz'ın filmine başladım. Hemen ardından da bu filme geçtik. Çok çok sıkıştırılmış zamanda ve çok sıcak bir ayda temmuzda çektik, büyük başarıydı" dedi.

Filmde oynayan Karakız isimli köpeğin Sonyürek'in kendi köpeği olduğunu belirten Bozkurt, "Yönetmeniz köpeği bir barınaktan bulup kendisi edinmiştir. Birlikte bir yıl yaşadılar. Aslında biz de filmi bir yıl önce çekecektik, bazı terslikler nedeniyle erteledik. Filmde Karakız ile bir köpek eğitmeni iletişim kurdu ve bunun bize büyük faydası oldu" şeklinde konuştu.

Bir izleyicinin son yıllarda yapılan filmlerin çok fazla küfür içerdiğini belirterek, "Bu filmde küfre çok rastlamadım, o nedenle ayrıca teşekkür ediyorum" sözleri üzerine oyunca Devrim Atmaca, "Aslında benim oynadığım karakter bolca küfür ediyordu. Bu karakter nedeniyle küfür üzerine çalıştım. Karakter öyle bir kadın ki benim onu öyle anlatmam gerekiyordu" ifadelerini kullandı.

Filmde "Mustafa dayı" karakterini canlandıran Mustafa Alabora ise "Küfür insanı rahatsız eden bir şey fakat hayatın içinde olan bir şey. Sinema da hayatı gösterdiğine göre rahatsız olmamaya çalışın" dedi.

- Filmin konusu

Mızrap, 40 yaşlarında ama "adam olamamış bir adam"dır. Film, Antakya'nın küçük bir ilçesinde yaşayan Mızrap'ın, babasının zar zor ayarladığı işinden kovulduğu gün başlar. Babası komşularının gözü önünde onu tokatlayıp evden kovar. Mızrap'ın içine oturan herkesin önünde babasının ona söylediği sözdür; "Sen bir hiçsin!". Mızrap ötesini berisini düşünmeden ilk kez babasının karşısında durur, onun blöfünü görür, evi terk eder ve Mersin'in bir köyündeki asker arkadaşı Salim'in yanına gitmeye karar verir.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.