66 yılda binin üzerinde hafız yetiştirdi

66 yılda binin üzerinde hafız yetiştirdi
Öğrencileri tarafından "laz hoca" olarak anılan ve 11 yaşında hafız olduktan sonra hayatını Kur'an-ı Kerim eğitimine adayan 83 yaşındaki Muhammet Köksal, 66 yılda binin üzerinde hafız yetiştirdi - Gönüllü Kur'an kursu öğreticisi Köksal: - "Allah'a söz ve

YOZGAT (AA) - ÖZCAN GÜNEY - Memleket memleket dolaşıp hayatını Kur'an-ı Kerim eğitimine adayan 83 yaşındaki Muhammet Köksal, 66 yılda binden fazla hafızın yetişmesine vesile oldu.

Memleketi Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Yeşilalan köyünde henüz 11 yaşındayken hafızlık eğitimini tamamlayan, ardından Reisül Kurra Mehmet Rüştü Aşıkkutlu'dan ders alan Köksal, ilerleyen yaşına rağmen gönüllü olarak Kur'an-ı Kerim öğretmeye devam ediyor.

Birçok ilde Kur'an kursu öğreticiliği ve imamlık yapan ve 65 yaşında emekli olan Köksal, yaşının ilerlemesine rağmen gönüllü olarak Kur'an kurslarında birlikte kaldığı öğrencilerine hafızlık, siyer, fıkıh ve din dersleri veriyor.

Yetiştirdiği öğrencileri arasında ''laz hoca'' olarak anılan ve 2 yıl önce geldiği Yozgat'ta Bilal Şahin Hafız Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi vermeye başlayan Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendi isteği ve çabasıyla 10 yaşında köyünde hafızlık eğitimine başladığını söyledi.

Hafızlık eğitiminin kolay olmadığını, birçok zorluk çektiğini belirten Köksal, o dönemin zorlukları arasında yasaklar nedeniyle gizli saklı eğitim aldığını anlattı.

Köydeki işlerin aksayacağı endişesiyle babasının okumasını istemediğini dile getiren Köksal, şöyle konuştu:

''Babam marangoz olduğu için beni de yanında taşırdı. Benim hafız olmaya niyetim vardı. 'Sen hafız olamazsın' derdi babam. Ben de 'olacağım' diye ağlardım. Kendisini dinlemeden hocaya gittim, teslim oldum ve hafızlığa başladım. Bu arada babam gelir beni götürür çalıştırır, dersimi yapamam, hocamdan dayak yerdim. Bir gün artık babam bana öyle kızdı ki, elimden Kur'an'ı aldı odada yüksek bir yere koydu. Oraya yetişemiyordum. Fasulye sırıklarından bir sırık elime aldım. Yüksek yerden Kur'an'ı onunla düşürdüm ve tuttum, aldım okumaya başladım. Şimdi bu hadise köyümde anlatılan bir hikaye oldu.''

- 42 yıl resmi görev yaptı

Köksal, 1950 yılında köyünde meşhur Reisül Kurra Mehmet Rüştü Aşıkkutlu hocadan talim, terbiye dersi aldığını, daha sonra Kur'an-ı Kerim'in tashihi okuduğunu ifade etti.

Maddi sıkıntılar çektiğini, bu nedenle gurbet gurbet dolaştığını kaydeden Köksal, şöyle devam etti:

"17 yaşındayken komşumuz olan bir hocamız yanına beni alarak Yozgat'a getirdi. 1-2 sene kadar Yozgat'ta kaldık. Daha sonra Çorum Alaca'ya gittik ve orada da 8 sene kaldık. Orada hafız yetiştirmeye başladık, 1950'de. İşte o sene bu sene Kur'an kurslarından ayrılmadım. Kur'an kurslarında hafız yetiştirmeye gayret ettik Allah'ın izniyle. 1956'da resmi göreve girdim. Alaca'da Merkez Cami'de imamlık yaptım 8 sene. Oradan Tokat'a tayin oldum. Tokat'taki meşhur Ali Paşa Camisi'nin 22 sene imamlığını yaptım. Ama Kur'an kursuyla alakalı görevimden hiç ayrılmadım. Hem imamlık yaptım hem Kur'an kursu görevini yürüttüm.Tam 42 sene resmi Kur'an kursunda öğreticilik yaptım.''

- Binden fazla hafız yetiştirdi

Muhammet Köksal hoca, her yıl en az 15 hafız olmak üzere bugüne dek bini aşkın hafız yetiştirdiğine işaret etti.

65 yaşında emekli olduğunu ancak gönüllü olarak hafız eğitimine devam ettiğini söyleyen Köksal, "Allah'a söz verdim. 'Allahım, ben Kur'an'a hizmet edeceğim, sen de bana sıhhat ver ve benim canımı talebelerimin içinde al' diye yalvardım. Allah'tan bu duamı kabul ettiğine kanaatim var, ümidim var. İnşallah bu çocuklarımın içinde iman ile göçmeyi nasip edecektir" ifadelerini kullandı.

Köksal, babasından öğrendiği marangozluk mesleğinin yanında hocasından saat tamirini, askerde ise sıhhıyeliği öğrendiğini ancak hafızlığı unutacağı gerekçesiyle hiçbirini yapmadığını dile getirdi.

Hafız yetiştirebilmek için öğrendiği sanatları mesleğe dönüştürmediğini, en büyük amacının insanlara hizmet etmek olduğunu anlatan Köksal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her şeyi unuttum ama 83 yaşındayım şimdi ezbere Kur'an'ı biliyorum. Kur'an-ı Kerim'i hiç elime almadan talebelerimi dinleyebiliyorum. Öğrencilerimin her sorunuyla yakından ilgilenmeye çalışıyorum. Ailemle ara sıra görüşme fırsatı buluyorum. Görev yaptığım süre içinde hep öğrencilerimle beraber kaldım.Talebelerimin hepsi benim evladım. Onların her sorunu benim de sorunum. Ben onlara 'bakın yavrum, benden siz ne istiyorsanız elimden gelirse onu yerine getireceğim. Ama benim sizden istediğimi siz de bana vereceksiniz. Ben sizden önce ahlak sonra ders istiyorum. Siz de benden gerektiğinde giyimde, gerek izinde, gerek taltifte her şeyde kapım açık' diyorum.''

Muhammet Köksal hocadan hafızlık eğitimi alan Kur'an kursu öğreticisi Abddullah Özüm de 1996 yılından bu yana hocası ile birlikte olduğunu ifade ederek, ''Hocamdan hafızlık eğitimi aldıktan sonra Kur'an-ı Kerim'i özümsemek için yanında kaldım. Zaten hocamız da hafızlık eğitimi verdiği bütün öğrencilerin yanında kalarak eğitimlerine devam etmesini ister. Ben hocamdan Alaca'da eğitim aldım, daha sonra birlikte Trabzon'a gittik. Şimdi de buraya geldik.'' diye konuştu.

Köksal'ın öğrencilerinden İsmail Yılmaz ise 13 yıldır yanında olduğu hocasının, kendilerini yanından ayırmadığını ve bütün sorunlarıyla yakından ilgilendiğini aktardı.

Hafızlık eğitimi almaya başlayan 12 yaşındaki Furkan Aydoğdu da babası ile birlikte Muhammet Köksal hocadan eğitim aldığını belirterek, "Kur'an'ı ezberlemeye çalışıyorum. Günde 10 sayfa ezberleyebiliyorum, ezberlediklerimizi hocamıza okuyoruz. Hocamız da bizim eksiklerimizi ve hatalarımızı söylüyor.'' dedi.

66 yılda binin üzerinde hafız yetiştirdi

66 yılda binin üzerinde hafız yetiştirdi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.