7. Uluslararası Dergi Fuarı açıldı

7. Uluslararası Dergi Fuarı açıldı
TÜRDEB tarafından Sirkeci Garı'nda düzenlenen fuara, 20 ülkeden 305 dergi katılıyor

İSTANBUL (AA) - Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı, 20 ülkeden 305 derginin katılımıyla başladı.

Sirkeci Tren Garı'nda düzenlenen fuarın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, dergilerin birer okul olduğunu belirterek, dergilerin, gazetelere, televizyonlara, kültür ve sanat hayatına aydın, entelektüel ve mütefekkir yetiştirdiğini söyledi.

Yayman, Cemil Meriç'in "Dergi, hür tefekkürün kalesi" sözünü hatırlatarak, "Dergiler aslında hayatımızın içinde. Gerçekten Türkiye'nin kültür hayatında, irfanında, Türkiye'nin entelektüel kesiminin gelişmesinde dergilerin ne kadar katkı sunduklarını biliyoruz. Türkiye'de bugün muhafazakar camianın bu noktada olması, entelektüel alanda bir birikiminin olması 1950'li yıllardan itibaren çıkan dergilerin katkıları sayesinde oldu." dedi.

TÜRDEB Başkanı Asım Gültekin, fuara katılımın her geçen yıl arttığına işaret ederek, şunları aktardı:

"İlk başladığımız zamanlarda 43 dergimiz vardı. Şimdi 400 kadar dergi var aramızda. Geçen yıl 165 dergi vardı. Öğrenci dergilerini de aramıza alınca, onları akademiye çekmiş oluyoruz adeta. Büyük dergicilerle bir araya gelerek, onların da bir geleneği analiz etme güzelliğini yaşamalarına vesile oluyoruz. Okul dergilerine de 'başımızın üstünde yeriniz var' dedik."

Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, fuarın açılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, dergilerin, insanlık ve dünya için düşünce üretmek, farklı değerler inşa etmek anlamında önem arz ettiğini dile getirdi.

- "Onur Konuğu" Haksöz

Fuarda, 26 yıldır yayın hayatına devam eden Haksöz dergisi "Onur Konuğu" olarak yer aldı.

Açılış töreninde konuşan derginin kurucusu Hamza Türkmen, dergicilik olgusunun, 17 ve 18. yüzyılın sonlarına doğru Avrupa'nın oluşum sürecinde ortaya çıkmış bir form olduğunu söyledi.

Türkmen, "Bu formu İslam dünyasına aktaran ilk İslami teşebbüs de bu fuardır. Batılı paradigma, batılı sistem içinde dergiyi, fikir inşası ve iletişim aracı olarak kullanmak noktasında güzel, ilkesel örnekler de sergiledi. Bugüne geldiğimizde teknoloji ve iletişim çağı büyük mesafeler katetti. Bugün dergilerin tesir ve etkilerinin ne olduğu tartışılıyor ama şunu ifade etmemiz lazım ki, dergiler hala fikir ve sanat üretme konusunda apolye fonksiyonunu devam ettiriyor. Bu çok önemli. Apolye çalışması yapılan bir aygıt. Aynı zamanda mevcudiyet ve vesikalandırma açısından da çok önemlidir. Kütüphane değeri taşıyor bu ortaya konulan eserler."

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, dergi fuarının 7'ncisini gerçekleştirmenin madalyayı hak eden bir iş olduğunu aktararak, "Böyle bir organizasyon vesilesiyle de doğru bilinen yanlışlar ortaya çıkıyor. Onlardan biri bu memlekette insanlar kitap okumaz. Geçen sene itibarıyla Türkiye dünya sıralamasında kitap basımı ve piyasa büyüklüğü bakımından 11. sıradaydı. Önümüzdeki 10 ülkenin yerine de gözümüzü diktik. Bunu da bu tip organizasyonlarla başaracağımıza güvencimiz var." ifadelerini kullandı.

Fuar, 15 Mayıs'ta gerçekleştirilecek "Uluslararası Dergiciliğin Ödülleri" töreniyle sona erecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.